Γερμανία: Η έλλειψη εργαζομένων απειλεί την ανάπτυξη
AP Photo/Martin Meissner
AP Photo/Martin Meissner
Bloomberg

Γερμανία: Η έλλειψη εργαζομένων απειλεί την ανάπτυξη

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στη Γερμανία, εξαιτίας σημαντικής συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού της χώρας τα επόμενα χρόνια και σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση - αντιστάθμισμα στο πρόβλημα. Κατά την επόμενη δεκαετία, η προσφορά εργατικού δυναμικού αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3 εκατομμύρια άτομα ή 7%, εκτός εάν οι Γερμανοί που συνταξιοδοτούνται αντικατασταθούν από σημαντική εισροή μεταναστών.

Η δραματική μείωση του εργατικού δυναμικού της Γερμανίας, όπως αναφέρει το Bloomberg,  υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις και θέτει ιδιαίτερα δύσκολες προκλήσεις στις μεταποιητικές επιχειρήσεις όπως η Schuko που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. 

Και αυτή η στιγμή θα είναι το αποκορύφωμα ενός οικονομικού «υπερκύκλου», ο οποίος μετέτρεψε μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο σε εργοστάσιο παραγωγής και σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. «Τα θεμέλια για περαιτέρω αύξηση της ευημερίας καταρρέουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Λύση η μαζική μετανάστευση

Προκειμένου να παραμείνει στα ίδια επίπεδα η ανάπτυξη, η χώρα χρειάζεται 400.000 νεοεισερχόμενους μετανάστες ετησίως. Η μετανάστευση προς τη Γερμανία έχει ενισχυθεί από τους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες όπως η Συρία και η Ουκρανία. Ωστόσο στην πράξη περίπου οι μισοί από τους πρόσφυγες που έφτασαν το 2015, είχαν βρει δουλειά πέντε χρόνια αργότερα.

Δεινή η κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγαλύτερη δημογραφική επιβάρυνση στην ανάπτυξη από οποιονδήποτε δυτικό εταίρο της για την επόμενη δεκαετία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μια παρόμοια ζοφερή προοπτική. «Οι αντίθετοι άνεμοι από τη γήρανση του πληθυσμού είναι ήδη υπαρκτοί και θα συνεχίσουν να επιταχύνονται τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Κέβιν Φλέτσερ, επικεφαλής πρόσφατης αποστολής του Ταμείου στη Γερμανία.

Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας στη Γερμανία (15-64) έφτασε στην πραγματικότητα στο αποκορύφωμά του στα τέλη του περασμένου αιώνα, αλλά η χώρα κατάφερε να αποτρέψει τη δημογραφική μείωση για κάποιο χρονικό διάστημα χάρη στην άφιξη εκατομμυρίων μεταναστών και στην αύξηση του αριθμού των γυναικών που εργάζονται, κάτι που αρχίζει να φθίνει.

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα εξαρτηθεί από την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων που διαθέτει. Κατά συνέπεια, η συνολική ανάπτυξη είναι απίθανο να ξεπεράσει το 1% για δεκαετίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg Economics.