Γάζα: Η Γαλλία δεν προγραμματίζει νέα χρηματοδότηση της Unrwa κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024
AP
AP

Γάζα: Η Γαλλία δεν προγραμματίζει νέα χρηματοδότηση της Unrwa κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν προγραμματίζει νέα χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, έπειτα από τις κατηγορίες που διατύπωσε την Παρασκευή το Ισραήλ για εμπλοκή εργαζομένων της υπηρεσίας στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Η Γαλλία δεν έχει προγραμματίσει νέα πληρωμή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα αποφασίσει την κατάλληλη στιγμή σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Εθνη και τους βασικούς χορηγούς», στους οποίους ανήκει το Παρίσι, με την πληρωμή 60 εκατομμυρίων ευρώ στην Unrwa το 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται «ιδιαίτερης σοβαρότητας»κατηγορίες.

Το Ισραήλ καλεί και άλλες χώρες να σταματήσουν τη χρηματοδότηση

ο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε το Σάββατο η υπηρεσία αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) «να αντικατασταθεί με υπηρεσίες αφιερωμένες στην πραγματική ειρήνη και την ανάπτυξη» μετά τους ισχυρισμούς ότι μέλη του προσωπικού της είχαν εμπλοκή στις επιθέσεις της τρομοκρατίκης οργάνωσης Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Ίσραελ Κατς προέτρεψε επίσης και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας, οι οποίες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της UNRWA.

Αυξάνεται η λίστα των χωρών που αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA

Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι διακόπτουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μετά την ανακοίνωση του οργανισμού ότι ερευνά τους ισχυρισμούς για συμμετοχή υπαλλήλων του στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι «συγκλονισμένη» από τους ισχυρισμούς του Ισραήλ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκλονισμένο από τους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, μια αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη την οποία η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταδικάσει», ανέφερε το βρετανικό ΥΠΕΞ.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιταλία δήλωσαν νωρίτερα ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, μία ημέρα αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη διακοπή κάθε μελλοντικής χρηματοδότησης, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζει έντονο προβληματισμό για τη φερόμενη εμπλοκή του προσωπικού του ΟΗΕ στις επιθέσεις.

Η ΕΕ δήλωσε επίσης ότι θα αξιολογήσει περαιτέρω βήματα «με βάση το αποτέλεσμα της πλήρους και ολοκληρωμένης έρευνας».

Το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ δε θα διαδραματίζει πλέον κανέναν ρόλο στη Γάζα μετά τον πόλεμο, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, ενώ η Χαμάς κατήγγειλε τις ισραηλινές «απειλές» κατά της UNRWA.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, δήλωσε ότι η χώρα της «θα συνεργαστεί στενά με την UNRWA για τις έρευνες» και ότι συμβουλεύεται τους διεθνείς εταίρους της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Αυστραλία «θα συνεχίσει να στηρίζει τον λαό της Γάζας και να εργάζεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας για την προστασία των αμάχων και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες αφότου η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας ανακοίνωσε τον σχεδόν διπλασιασμό της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης που κατευθύνεται σε «πληθυσμούς που πλήττονται από συγκρούσεις», «με έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά», στα παλαιστινιακά εδάφη.