Γαλλία: Τα αριστερά κόμματα δεσμεύονται να συνεργαστούν για τις πρόωρες εκλογές

Γαλλία: Τα αριστερά κόμματα δεσμεύονται να συνεργαστούν για τις πρόωρες εκλογές

Τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία δεσμεύτηκαν αργά τη Δευτέρα να συνεργαστούν και να προτείνουν κοινούς υποψηφίους στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του μήνα με σκοπό να αμφισβητήσουν το ακροδεξιό κίνημα της Μαρίν Λεπέν.

Οι σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, οι κομμουνιστές της χώρας και το πιο ριζοσπαστικό κόμμα France Unbowed σε κοινή τους ανακοίνωση έκαναν έκκληση για μια κοινή πλατφόρμα για να «παρουσιάσει κάποιον εναλλακτικό (πρόεδρο) από τον Εμανουέλ Μακρόν και να πολεμήσει ενάντια στο ρατσιστικό σχέδιο της ακροδεξιάς».

Τα κόμματα δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών στις 30 Ιουνίου. 

Το μπλοκ είχε συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής εκστρατείας το 2022 προτού ένας αγώνας ηγεσίας και οι διαφορετικές πολιτικές - συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Γάζα - οδηγήσουν σε ρωγμές στη συμμαχία τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από μια την τεράστια απώλεια που είχε το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Κυριακής, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές και διέλυσε την Εθνοσυνέλευση.

Σε μια πρώτη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση προβλεπόταν να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ξεκαθάρισε χθες ότι δικός της στόχος είναι η προεδρία της Δημοκρατίας και ότι, αν το κόμμα της κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα προτείνει για πρωθυπουργό τον πρόεδρο του κόμματος και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Ζορντάν Μπαρντελά.

Οι Λεπέν και Μπαρντελά συναντήθηκαν χθες με την εκπρόσωπο του άλλου ακροδεξιού γαλλικού κόμματος που κατήλθε στις ευρωεκλογές και εξέλεξε ευρωβουλευτές, την Μάριον Μαρεσάλ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, όπως ανακοινώθηκε, το ενδεχόμενο κοινής καθόδου των δύο ακροδεξιών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα το κόμμα της Μαρί Λεπέν άφησε να εννοηθεί ότι θα ευνοήσει την εκλογή βουλευτών από τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογικές περιφέρειες που αυτοί ελέγχουν.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Βουλευτής εκλέγεται ο νικητής του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης, όπου είναι υποψήφιοι είναι μόνο οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου. Με βάση κάποιες πρώτες δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά παράταξη ενδέχεται να έχει τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει.

ια να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και πολύ περισσότερο στην Γερουσία, θα πρέπει ενδεχομένως να συνεργαστεί με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο ωστόσο δηλώνει πως δεν εξετάζει την προοπτική μιας τέτοιας συνεργασίας.