Γαλλία: Στα 12 ευρώ θα φτάσουν τα τσιγάρα το 2025 - Πού απαγορεύεται
Shutterstock
Shutterstock

Γαλλία: Στα 12 ευρώ θα φτάσουν τα τσιγάρα το 2025 - Πού απαγορεύεται

Μέτρα αυστηροποίησης του αντικαπνιστικού νόμου παίρνει η Γαλλία. Συγκεκριμένα, η γαλλική κυβέρνηση προτείνει ένα πλαίσιο καταπολέμησης που θα προβλέπει την άνοδο των τιμών του καπνού και των τσιγάρων, αλλά και περιοριστικά μέτρα σε σχέση με το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται το κάπνισμα.

Ο υπουργός Υγείας Ορελιέν Ρουσό παρουσίασε την Τρίτη το πρόγραμμα της κυβέρνησης την καταπολέμηση «της μεγάλης μάστιγας της δημόσιας υγείας που είναι το κάπνισμα», δηλώνει το υπουργείο.

Ειδικότερα, το Εθνικό πρόγραμμα προβλέπει ότι το 2025, η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα φτάσει στα 12 ευρώ και στα 13 ευρώ το 2027. Προβλέπει επίσης την επέκταση των χώρων απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλες τις παραλίες, τα δημόσια πάρκα, τα δάση και τους εξωτερικούς χώρους ορισμένων δημόσιων κτηρίων, ιδίως των σχολείων. Θα απαγορεύεται επίσης η είσοδος των ανήλικων τα καταστήματα που πουλούν τσιγάρα και είδη καπνού.

Το πρόγραμμα προβλέπει νέες στοχευμένες δράσεις που θα βοηθήσουν ενεργά τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, ιδίως τους πιο ευάλωτους.

Το σχέδιο δράσης κάνει λόγο και για ραγδαίες αλλαγές στην αγορά, με την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης - puffs - και τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον περιορισμό των αρωμάτων που επιτρέπονται στα προϊόντα ατμίσματος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας.