Γαλλία: Προβλήματα στις πτήσεις - Νέα πανεθνική απεργία για το συνταξιοδοτικό
Shutterstock
Shutterstock

Γαλλία: Προβλήματα στις πτήσεις - Νέα πανεθνική απεργία για το συνταξιοδοτικό

Μεγάλη αναστάτωση στις πτήσεις στα αεροδρόμια της Γαλλίας, αναμένεται να φέρει η νέα πανεθνική απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου, κατά των σχεδίων της γαλλικής κυβέρνησης για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει αύξηση κατά δύο έτη (64 από 62 που ισχύει) του ορίου συνταξιοδότησης.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας (DGAC) δήλωσε ότι ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να περικόψουν κατά 20% τις προγραμματισμένες για τις 15 Μαρτίου πτήσεις τους από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού.

Ήδη, λόγω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Μασσαλίας (στον νότο) και της Βασιλείας-Μιλούζ (στην ανατολική Γαλλία) παρουσίασαν τη Δευτέρα μεγάλες καθυστερήσεις, όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

Σε αντίθεση με τις έξι προηγούμενες ημέρες κατά τις οποίες συνδικάτα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας καλούσαν σε απεργία, η DGAC δεν είχε ζητήσει σήμερα να γίνουν προληπτικές περικοπές των προγραμματισμένων πτήσεων στη Γαλλία.

Ωστόσο, ενόψει των στάσεων εργασίας των ελεγκτών, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας όρισε προσωπικό ασφαλείας στο αεροδρόμιο Μασσαλίας-Προβηγκίας και στον περιβάλλοντα εναέριο χώρο της, κάτι που προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο, διευκρίνισε εκπρόσωπος της DGAC.

Προβλήματα υπήρχαν επίσης σήμερα και στην εναέρια κυκλοφορία γύρω από το αεροδρόμιο της Βασιλείας-Μιλούζ, με "σημαντικές καθυστερήσεις", σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας Eurocontrol.

Από την περασμένη Τρίτη μέχρι την περασμένη Παρασκευή, η DGAC είχε ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρίες να περικόψουν κατά 20 έως 30% τις πτήσεις που αναχωρούν από γαλλικά αεροδρόμια, και στη συνέχεια κατά 20% το Σαββατοκύριακο, σε έναν μικρό αριθμό αεροδρομίων.

Τα γαλλικά συνδικάτα είχαν οργανώσει ήδη επτά ημέρες κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει κυρίως την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.