Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να μειώσει τη χρήση νιτρωδών στα τρόφιμα αφού η εθνική υπηρεσία υγείας επιβεβαίωσε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, μη προχωρώντας τελικά σε πλήρη απαγόρευση την οποία φοβούντα οι παραγωγοί επεξεργασμένου κρέατος που τα χρησιμοποιούν σε προϊόντα όπως το ζαμπόν και τα λουκάνικα.
Η κίνηση ακολουθεί ένα νομοσχέδιο του γαλλικού κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο που στοχεύει να μειώσει σταδιακά τη χρήση νιτρωδών στα αλλαντικά, καλώντας την κυβέρνηση να δράσει με βάση το αποτέλεσμα της αναθεώρησης και τις συστάσεις της υπηρεσίας υγείας Anses.
Η ανασκόπηση τη; Anses, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Τρίτη, επιβεβαίωσε μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2018 που συνδέει τα νιτρικά και τα νιτρώδη που προσλαμβάνονται μέσω του επεξεργασμένου κρέατος με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι δύο ουσίες είναι επίσης ύποπτες ότι συνδέονται με άλλους καρκίνους όπως στις ωοθήκες, στα νεφρά, το πάγκρεας και το μαστό αναφερόμενος επίσης σε άλλα επιστημονικά ευρήματα, καθώς συνέστησε να περιορίζονται τα νιτρικά και τα νιτρώδη στο ελάχιστο.
Τα νιτρικά χρησιμοποιούτνται ως λίπασμα στη γεωργία, ενώ το νιτρικό χρησιμοποιείται ευρέως σε επεξεργασμένα κρέατα για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους και δίνει στο βρασμένο ζαμπόν το ροζ χρώμα του. Η κυβέρνηση είπε ότι η απαγόρευση δεν ήταν δικαιολογημένη αφού η Anses ανέφερε ότι ότι, με βάση τις καταναλωτικές συνήθειες των Γάλλων, το 99% του πληθυσμού δεν υπερέβαινε τις επιτρεπόμενες ημερήσιες δόσεις για όλες τις εκθέσεις σε νιτρώδη ή νιτρικά άλατα.
Ωστόσο, θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στο κοινοβούλιο το φθινόπωρο με στόχο την περικοπή ή την εξάλειψή τους όταν είναι δυνατόν, ανέφερε. Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος θα πρέπει να περιορίζεται κατά μέσο όρο στα 150 γραμμάρια την εβδομάδα, υπογραμμίζει η Anses, δηλαδή περίπου τα μισά από τα 280 γραμμάρια που καταναλώνουν οι ενήλικες Γάλλοι.
Ο όμιλος γαλλικών παραγωγών επεξεργασμένου κρέατος FICT τόνισε ότι η βιομηχανία είχε ήδη μειώσει σημαντικά τη χρήση νιτρωδών και επανέλαβε την προειδοποίηση της Anses για αντίθετα αποτελέσματα της μείωσης της χρήσης νιτρωδών χωρίς εναλλακτικές λύσεις.
Η χαμηλότερη χρήση νιτρωδών μειώνει την ημερομηνία λήξης του ζαμπόν και αυξάνει τον κίνδυνο σαλμονέλας στα αλλαντικά.