Γαλλία: Έξι στους δέκα Γάλλους θέλουν πρωθυπουργό αντιπολιτευόμενο τον Μακρόν

Γαλλία: Έξι στους δέκα Γάλλους θέλουν πρωθυπουργό αντιπολιτευόμενο τον Μακρόν

Έξι στους 10 Γάλλους δε θέλουν το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κερδίσει την πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe την Τετάρτη.

Η δημοσκόπηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,  δείχνει ότι το 61% των Γάλλων ψηφοφόρων θα προτιμούσε οι βουλευτικές εκλογές στις 12 και 19 Ιουνίου να οδηγήσουν στην πλειοψηφία βουλευτών αντιπολιτευόμενων τον Μακρόν. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 69% μεταξύ των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης και κοντά στο 90% μεταξύ των ακροδεξιών και ακροαριστερών ψηφοφόρων.

Μετά τη νίκη του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές αυτόν τον μήνα, το κυβερνών κόμμα του ελπίζει να κερδίσει ξανά την απόλυτη πλειοψηφία, όπως είχε κατά την πρώτη θητεία του Μακρόν. Εάν το LREM και ο κυβερνητικός του σύμμαχος, το κόμμα Modem δεν κερδίσουν την πλειοψηφία, ο Μακρόν θα αναγκαζόταν να συνάψει συμφωνία συνασπισμού με άλλα κόμματα.

Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει δηλώσει ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός του Μακρόν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα μπορούσε να εμποδίσει ή να αποδυναμώσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει ο Μακρόν, ιδίως την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.