Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου

«Η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν στην Ουκρανία», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διεθνή διάσκεψη που διεξάγεται στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης (ICPA) θα υπογραφεί στη διάσκεψη και έτσι θα γίνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σκοπός της (ICPA) είναι να ασφαλίσει τα τεκμήρια για μελλοντικές νομικές διαδικασίες, και θα εδρεύει στο κτίριο του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust), στη Χάγη.

Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία για απευθείας επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού καθώς και σε ενεργειακές και άλλες υποδομές.

«Βασανιστήρια, κακομεταχείριση σεξουαλική βία και συνοπτικές εκτελέσεις είναι γνωστό ότι έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Ούτε παιδιά έχουν γλιτώσει», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη», είπε η φον ντερ Λάιεν. Η ΕΕ υποστηρίζει τον ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) σε αυτό.

Ωστόσο η ΕΕ πιστεύει επίσης πως πρέπει να υπάρξει ένα ξεχωριστό δικαστήριο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης που διέπραξε η Ρωσία, πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ICC, το δικαστήριο δεν μπορεί να αναλάβει δράση για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη χώρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, διάφορες άλλες επιλογές είναι υπό συζήτηση. Το ICPA είναι ένα πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να ασφαλίσει τα στοιχεία για μελλοντικές δίκες, ανέφερε η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η διάσκεψη «Μαζί για τη δικαιοσύνη» θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Κυριακή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή μέσω βιντεοσύνδεσης πως το κεντρικό ζήτημα είναι οι ευθύνες της Ρωσίας και της ηγεσίας της για την επίθεση και τον τρόμο εναντίον της Ουκρανίας.

Μέτσολα: Χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη

«Χωρίς λογοδοσία, ελευθερία και δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, ο κατευνασμός ουδέποτε λειτούργησε», ανέφερε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα που συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρόεδρο της ουκρανικής Βουλής Ρουσλάν Στεφαντσούκ, μεταξύ άλλων, στην Ουκρανία.

Μαζί με τον Στεφαντσούκ απέθεσε λουλούδια σε μνημείο πεσόντων στρατιωτών.

Μετά τη συνάντηση της Μέτσολα με τον Ζελένσκι, η ουκρανική πλευρά δήλωσε πως ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «η ειρηνευτική φόρμουλα» που πρότεινε το Κίεβο και οι προοπτικές μιας ειρηνευτικής συνόδου κορυφής με ευρεία συμμετοχή των χωρών του παγκόσμιου νότου. Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μέτσολα έφθασε στην πόλη Λβιβ, περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, χθες Παρασκευή βράδυ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή της Μέτσολα στη διεθνή διάσκεψη «Μαζί για τη δικαιοσύνη», η οποία εστιάζει στο πώς η Ρωσία θα μπορούσε να λογοδοτήσει για την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ο Σοϊγκού επιθεωρεί ρωσικά στρατεύματα

Τα γέλια σε βάρος του Λαβρόφ σε συνέδριο στο Δελχί (vid)