Φον ντερ Λάιεν: Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα όπως πρότεινε η Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα όπως πρότεινε η Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα, όπως έχουν προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφια για τη θέση στις επικείμενες ευρωεκλογές, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την τοποθέτησή της στο debate με τους πέντε υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε: «ως ΕΕ πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κατακερματισμός που υφισταται στις αμυντικές παραγγελίες πρέπει να τελειώσει και να έχουμε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. Για παράδειγμα, μια ασπίδα αεράμυνας για την ΕΕ, όπως πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ».

Επίσης, τη σημασία να τεθούν ξεκάθαρες αρχές σε σχέση με το με ποιους θα υπάρξει συνεργασία μετά τις ευρωεκλογές υπογράμμισε φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι κάποιος πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν, υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του Κράτους Δικαίου.

Για το μεταναστευτικό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι 3,7 εκατομμύρια μετανάστες εισήλθαν νόμιμα στην αγορά εργασίας από το ένα εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου. «Εμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται, όχι οι διακινητές, Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, όσοι δικαιούνται να παραμένουν θα παραμένουν, οι άλλοι θα επιστρέφουν», είπε, ενώ στην ερώτηση αν μπορούν να εφαρμοστούν οι στόχοι της κλιματικής πολιτικής χωρίς επιβάρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, εξέφρασε τη βεβαιότητά της.

Στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο Tik Tok Light ως παράδειγμα για το πώς μπορεί η ΕΕ να θέσει κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Στο debate που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), συμμετέχουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Γερμανία Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Βάλτερ Μπάιερ (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), ο Σάντρο Γκότζι (Ιταλία, Renew Europe Now), η Τερί Ράιντκε (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) και ο Νικολά Σμιτ (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών).