Φόβοι για επίθεση στο Ισραήλ - Κυβερνήσεις καλούν τους πολίτες να αποφύγουν τη Μ. Ανατολή
AP Photo/Hassan Ammar
AP Photo/Hassan Ammar

Φόβοι για επίθεση στο Ισραήλ - Κυβερνήσεις καλούν τους πολίτες να αποφύγουν τη Μ. Ανατολή

Σε συναγερμό βρίσκονται οι κυβερνήσεις της Ευρώπης μετά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον για την πιθανότητα μιας επικείμενης επίθεσης από το Ιράν ή τους πληρεξούσιούς του, κατά του Ισραήλ. «Είναι μια πραγματική απειλή», δήλωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα μπορούσε να συμβεί.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε μέγιστο συναγερμό ετοιμότητας, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου κινδύνου είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προχώρησε σε μεγάλη επιστράτευση στελεχών της αεράμυνας, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει πιθανό κύμα πυραυλικών επιθέσεων από το Ιράν.

Παράλληλα, μια σειρά από χώρες έχουν εκδώσει συστάσεις προς τους πολίτες τους να αποφύγουν τα ταξίδια προς τις χώρες εκείνες, μέχρι την αποκλιμάκωση της έντασης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας «συνιστά στους Γάλλους να αποφύγουν τελείως να ταξιδέψουν τις προσεχείς ημέρες στο Ιράν, τον Λίβανο, το Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας συμβούλευσε τους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, όπως αναφέρεται στην αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει αιφνιδιαστική κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κάτι που θα προκαλούσε σημαντική δυσκολία στην αναχώρηση από αυτές τις χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οποιαδήποτε κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς περιορισμούς στα αεροπορικά δρομολόγια και αδυναμία να περάσει κανείς από χερσαίες συνοριακές διαβάσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν και εκείνες σε περιορισμούς στις μετακινήσεις των διπλωματών τους στο Ισραήλ για λόγους ασφαλείας, εφιστώντας μεγάλη προσοχή των κυβερνητικών υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών τους και απαγόρευση να ταξιδεύουν εκτός των περιοχών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και της Beersheba «μέχρι νεωτέρας». «Το περιβάλλον ασφαλείας είναι ακόμα πολύπλοκο και μπορεί να αλλάξει γρήγορα, ανάλογα με την πολιτική κατάσταση και τα πρόσφατα γεγονότα», ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Διεξάγουμε συνεχείς αξιολογήσεις για την κατάσταση στο έδαφος. Δεν θα μιλήσω για τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις που οδήγησαν στον περιορισμό των ταξιδιών για προσωπικούς σκοπούς για τους υπαλλήλους μας και τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά είναι σαφές ότι παρακολουθούμε το περιβάλλον απειλής στη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.

Η Ινδία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στο Ιράν και το Ισραήλ μέχρι νεωτέρας, λόγω της «επικρατούσας κατάστασης στην περιοχή», ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών.
Είπε ότι οι Ινδοί υπήκοοι που βρίσκονται στις δύο χώρες θα πρέπει να τηρούν «τις μέγιστες δυνατές προφυλάξεις για την ασφάλειά τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο».

Η Αυστραλία από την πλευρά της προειδοποιεί το Ιράν να μην ταράξει κι άλλο τα νερά στη Μέση Ανατολή, ενώ η Κίνα ζητάει από τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν και να μην λάβουν καταστροφικό ρόλο στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το γραφείο του Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει την υποστήριξη της χώρας στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Όπως οι Αμερικάνοι και εμείς υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε μία πιθανή επίθεση», Ο Ντέιβιντ Κάμερον την Πέμπτη δήλωσε ότι το Ιράν δεν πρέπει να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μία ευρύτερη διαμάχη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επίσης ζήτησε από τον Ιρανό ομόλογό της σε «συγκρατημένη συμπεριφορά» για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ η αεροπορική εταιρεία Lufthansa επέκτεινε την απαγόρευση των πτήσεων προς την Τεχεράνη μέχρι το Σάββατο 13 Απριλίου.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ, την Πέμπτη εξέδωσε προειδοποίηση για αποφυγή των ταξιδιών προς τη Μέση Ανατολή και ειδικά προς το Ισραήλ, το Λίβανο και τις περιοχές της Παλαιστίνης, ενώ το Κρεμλίνο ζήτησε από τις χώρες της Μέσης Ανατολής να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που θα οδηγήσουν την περιοχή στο απόλυτο χάος.

Σημειώνεται ότι από τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες, προκύπτει ότι είναι πιθανή μία επίθεση εναντίον στόχων ισραηλινών συμφερόντων από το Ιράν ή και τους πληρεξούσιους του, με άλλη πηγή να εκτιμά ότι η επίθεση θα μπορούσε να είναι εντός των συνόρων του Ισραήλ.

Σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στρατηγοί και διπλωμάτες προειδοποιούν για μία γενικευμένη ανάφλεξη, ενώ και τα διεθνή μέσα προειδοποιούν ότι επίκειται επίθεση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο που έρχεται.