Φινλανδία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Με συντριπτική πλειοψηφία, το κοινοβούλιο της Φινλανδίας υποστήριξε το αίτημα της χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 184 υπέρ, επί συνόλου 200, 7 κατά ενώ 1 απείχε.

Αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, η Φινλανδία υπέβαλε τον περασμένο Μάιο αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού μέχρι τώρα εξαρτάτο από τις δικές της ένοπλες δυνάμεις για την υπεράσπιση των συνόρων της με τη Ρωσία, μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Η είσοδος νέων μελών στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί από τα υπάρχοντα μέλη της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας και η υποστήριξη για την αίτηση της Φινλανδίας παραμένει σε εκκρεμότητα από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Εγκρίνοντας τα ιδρυτικά έγγραφα του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία μπορεί να προηγηθεί της γειτονικής Σουηδίας, η οποία έχει επίσης αιτηθεί να γίνει μέλος αλλά η δική της αίτηση παρακωλύεται από την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, αλλά κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε ανθρώπους που θεωρεί πως ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Σουηδία περιμένει επίσης έγκριση της υποψηφιότητάς της από την Ουγγαρία, το κοινοβούλιο της οποίας ξεκίνησε σήμερα τις επικυρώσεις και μπορεί να διεξαγάγει την ψηφοφορία αργότερα αυτόν τον μήνα.