Ευρωβουλή: Η απόφαση για τον Καβάλα επιβεβαιώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του τουρκικού συστήματος

Ευρωβουλή: Η απόφαση για τον Καβάλα επιβεβαιώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του τουρκικού συστήματος

«Η απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για τον Οσμάν Καβάλα «επιβεβαιώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του ισχύοντος συστήματος και δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη διάθεσης για πραγματικές μεταρρυθμίσεις κάθε είδους στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσες Αμόρ και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

Επίσης, σημειώνουν ότι η Τουρκία «απομακρύνεται από τη διεθνή συναίνεση για μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, ενώ δεν σέβεται τις δικές της διεθνείς δεσμεύσεις».

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στον Οσμάν Καβάλα και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους σε αυτή τη δίκη του «Γκεζί» -οι οποίοι επίσης καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης- και στις οικογένειές τους. Σήμερα είναι μια πολύ θλιβερή μέρα όχι μόνο για αυτούς αλλά και για όσους καθημερινά υπερασπίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία και για όλους εκείνους που επιθυμούν να δουν τη χώρα να έρχεται πιο κοντά στην ΕΕ» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι ευρωβουλευτές.

Επιπροσθέτως, επισημαίνουν ότι η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου «περιφρονεί σαφώς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σίγουρα θα έχει συνέπειες στη διαδικασία επί παραβάσει που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης».