Έτοιμη για τη μεγάλη επίθεση από Ρωσία η Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock

Έτοιμη για τη μεγάλη επίθεση από Ρωσία η Ουκρανία

Οι προειδοποιήσεις του Κιέβου για τυχόν νέα επιστράτευση της Ρωσίας με σκοπό μία μεγάλη εαρινή επίθεση έρχονται να προστεθούν στις ενδείξεις για τις νέες ενέργειες του Κρεμλίνου. Είτε την άνοιξη είτε το καλοκαίρι, μόλις επιτρέψει το έδαφος, αναμένεται μία σημαντική κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Το Κίεβο επανέλαβε την προειδοποίηση του πως πλήθος ρωσικών στρατευμάτων αναμένεται να συρρεύσουν στην Ουκρανία για να στηρίξουν μία μεγάλη επίθεση. Από την ουκρανική πλευρά, οι εκτιμήσεις μιλούν από 300.000 έως 500.000 χιλιάδες εφέδρους που προετοιμάζονται να μπουν στον πόλεμο από τη Ρωσία, προς υποστήριξη των δυνάμεων τους που έχουν εισβάλει.

Το Κρεμλίνο φαίνεται να ποντάρει στο πλήθος των διαθέσιμων δυνάμεων για να πετύχουν στρατιωτικούς στόχους. Οι πολύ μεγάλες απώλειες που έχουν καταγράψει οι ρωσικές δυνάμεις στην προσπάθεια κατάληψης της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία είναι ένα σημάδι που το επιβεβαιώνει. Αναφορές από Ουκρανούς στρατιώτες και διοικητές στο πεδίο μιλούν για ένα πολύ μεγάλο αριθμό στρατιωτών που επιτίθενται κατά κύματα στους Ουκρανούς, σαν να αγνοούν το πιθανό μεγάλο κόστος σε μονάδες.

Το προηγούμενο διάστημα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την αύξηση των ορίων ηλικίας για την κατάταξη στον στρατό, ώστε να καταστεί βιώσιμη η λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων. Τώρα, η Μόσχα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό για να στηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία. Το ζήτημα είναι πότε το θα αποφασίσει να το κάνει.

Οι κατηγορίες της Μόσχας πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση όσο το δυνατόν περισσότερο, δείχνουν μία προδιάθεση του πουτινικού καθεστώτος. Το Κρεμλίνο επιθυμεί να προσπαθήσει για ένα αποφασιστικό χτύπημα στην Ουκρανία, που θα αντιστρέψει τη φορά του πολέμου, που προς το παρόν γέρνει εναντίον του. Μπορεί η Ρωσία να επαίρεται για τη μικρή προώθηση που έχει επιτευχθεί, με μεγάλο κόστος σε δυνάμεις και εξοπλισμό στο Ντονέτσκ, αλλά αυτό πόρρω απέχει από τους αρχικούς ρωσικούς στόχους. 

Ο χρόνος μοιάζει να κυλάει αντίστροφα για τη Ρωσία, μετά τη απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει την αντίσταση των Ουκρανών με τα άρματα μάχης Leopard. Η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει ακόμα κι αν το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία εξακολουθεί να φαίνεται μακρινό, παρά το ότι κάποιες χώρες το κρατούν στην επιφάνεια. Τα Leopard, αν στελεχωθούν επαρκώς και χρησιμοποιηθούν στο έπακρο, ενδέχεται να μεταβάλουν κομβικά την ισορροπία στην Ουκρανία, εναντίον της Ρωσίας. 

Το Βερολίνο ενέκρινε την εξαγωγή 187 αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία και ο αρχικός στόχος του Κιέβου για προμήθεια 300 αρμάτων μάχης φαίνεται να πλησιάζει περισσότερα. Η παράδοση των Leopard θα γίνει μέχρι περίπου τον Ιούνιο ή κι αργότερα, ώστε τα άρματα μάχης μέχρι τότε να έχουν προσαρμοστεί και επιδιορθωθεί για να είναι πλήρως λειτουργικά. Το Κρεμλίνο επιθυμεί να προλάβει αυτή τη μεγάλη ενίσχυση της Ουκρανίας και να χτυπήσει εκείνη πρώτη.

Μαζί με τη σχεδιαζόμενη επιστράτευση, το Κρεμλίνο έχει κάνει πολλαπλά βήματα για να ενισχύσει την πολεμική βιομηχανία στη χώρα για να στηρίξει την πολιτική του. Από τη βραχυπρόθεσμη συνεργασία με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα μέχρι και τις μεσομακροπρόθεσμες αλλαγές στο στράτευμα και τον κατασκευαστικό τομέα, το Κρεμλίνο κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του.

Θα είναι ενδεχομένως η Λευκορωσία το κρυφό χαρτί στο μανίκι του Βλαντιμίρ Πούτιν; Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο το επιτελείο του πουτινικού καθεστώτος να επιδιώξει να ανοίξει ένα νέο μεγάλο μέτωπο στα βόρεια της Ουκρανίας, το οποίο βρίσκεται βέβαια πολύ εγγύτερα στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ δυσκολότερο από ένα σχέδιο επί χάρτου. Πριν από την αρχή της άνοιξης πάντως, όταν το λασπωμένο έδαφος θα υποχωρήσει, η Μόσχα αναμένεται να «γιορτάσει» την πρώτη επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, σε ένα δεκαπενθήμερο.