Ερντογάν: Η άδεια ερευνών στο «τεμάχιο 5» παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας

Ερντογάν: Η άδεια ερευνών στο «τεμάχιο 5» παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας

Για μονομερές βήμα της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου», που «αγνοεί τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων» δίδοντας εκδίδοντας άδεια έρευνας για το τεμάχιο 5, «παραβιάζοντας την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», έκανε λόγο ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την επίσκεψή του στο Κατάρ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την έγκριση άδειας έρευνας που έδωσε το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου για το τεμαχίου 5 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum την περασμένη Πέμπτη και αν το θέμα συζητήθηκε στις συναντήσεις του με το Κατάρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε εκ νέου κατά της Κύπρου

«Δηλώσαμε ότι αυτό το μονομερές βήμα της ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία) της Νότιας Κύπρου, αγνοεί τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων. Κι αυτό συμβαίνει, επειδή ένα μέρος της συγκεκριμένης περιοχής αδειών παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού».

Ο Ερντογάν ανέφερε εν συνεχεία ότι «προχωρήσαμε σε μια υπενθύμιση για αυτό το θέμα, εκφράσαμε και την λύπη μας. Ελπίζω να το ξεπεράσουμε, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών θα παρακολουθεί της εξελίξεις στο θέμα».

Νωρίτερα. ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει ευρωπαϊκές αποφάσεις που ζητούν την απελευθέρωση του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα και του κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Άγκυρα θα συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις των τουρκικών δικαστηρίων γι' αυτούς, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από την Ντόχα, ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές αποφάσεις τόσο για τον Καβάλα όσο και για τον Ντεμιρτάς είναι «άκυρες» για την Τουρκία.

Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο της Ευρώπης γνωστοποίησε στην Τουρκία ότι ετοιμάζει σε βάρος της «διαδικασίες επί παραβάσει» επειδή δεν αποφυλάκισε τον Καβάλα, μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή της συμμετοχής της Άγκυρας στον εν λόγω οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάλεσε επίσης έντονα την Τουρκία να απελευθερώσει τον Ντεμιρτάς.