Εννέα νεκροί από Έμπολα στην Ουγκάντα
AP
AP

Εννέα νεκροί από Έμπολα στην Ουγκάντα

Εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του Έμπολα στην κεντρική Ουγκάντα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Η ασθένεια αυτή είναι συχνά θανατηφόρα, όμως πλέουν υπάρχουν εμβόλια και θεραπείες για τον αιμορραγικό πυρετό που μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα ζώα.

Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, έκανε λόγο για επτά νεκρούς. Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter, εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα, ανεβάζοντας σε συνολικά 43 τους προσβληθέντες και σε 9 τους νεκρούς. Έχουν επίσης εντοπιστεί 882 «στενές επαφές» των ασθενών.

Η Τζέιν Ρουθ Ασένγκ Οσέρο, η υπουργός Υγείας της Ουγκάντας, ανακοίνωσε το Σάββατο τον πρώτο θάνατο γιατρού που προσβλήθηκε από τον Έμπολα. Ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί οποιουδήποτε είδους καραντίνα, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την επιδημία.

Η Ουγκάντα έχει ήδη βιώσει στο παρελθόν επιδημίες του Έμπολα, μιας ασθένειας που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στην Αφρική από το 1976, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν στις 23 Σεπτεμβρίου τον θάνατο ενός 24χρονου άνδρα στην περιοχή Μουμπέντε, το πρώτο κρούσμα από το 2019. Ο νεαρός αυτός προσβλήθηκε από μια «σχετικά σπάνια» παραλλαγή του ιού, τη λεγόμενη «σουδανική» που είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά στην Ουγκάντα το 2012.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πυρετός, οι εμετοί, η διάρροια και η αιμορραγία. Υπάρχουν έξι διαφορετικά στελέχη του ιού, τρία εκ των οποίων (Μπουντιμπούγκιο, Σουδανικό και του Ζαΐρ) έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες επιδημίες στο παρελθόν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ