Εκρήξεις κοντά στο ξενοδοχείο που μένει ο Μακρόν στη Δαμασκό, 18 τραυματίες (vids)
Screen Grab/X
Screen Grab/X

Εκρήξεις κοντά στο ξενοδοχείο που μένει ο Μακρόν στη Δαμασκό, 18 τραυματίες (vids)

Βόμβες εξερράγησαν την Τρίτη κοντά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη Συρία, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, με 18 τραυματίες, μεταξύ αυτών και τέσσερις αστυνομικούς. 

Ωστόσο, όπως ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος δεν άκουσε τις εκρήξεις και λίγο αργότερα συναντήθηκε με τον Σύρο πρόεδρο, Άχμεντ αλ-Σαράα.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters άκουσε τις εκρήξεις και είδε καπνό να υψώνεται στην περιοχή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ασφαλείας, οι δρόμοι αποκλείστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή αυξημένα μέτρα ασφαλείας. 

Σύμφωνα με πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο ένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς είχε τοποθετηθεί μέσα σε κάδο απορριμμάτων και ο δεύτερος σε όχημα κοντά στο ξενοδοχείο Four Seasons. Ο αριθμός των θυμάτων ή των τραυματιών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, ενώ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν σύννεφα καπνού να υψώνονται στον ουρανό πάνω από την πόλη την Τρίτη.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων διευκρίνισε ότι οι εκρήξεις δεν έγιναν αντιληπτές, ενώ δημοσιογράφος του Reuters που συνόδευε την αποστολή του Μακρόν ανέφερε ότι δεν άκουσε τις εκρήξεις ούτε παρατήρησε κάποια αναστάτωση κατά τη διάρκεια των πρωινών υποχρεώσεων του Γάλλου προέδρου.

Η επίσκεψη του Μακρόν στη Συρία πραγματοποιείται υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας, με τις αρχές να παρακολουθούν στενά την κατάσταση μετά το συμβάν.

Αργότερα, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Μακρόν και ο αλ-Σαράα συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο της Συρίας.

Οι εκρήξεις αναδεικνύουν τις σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Συρία. Η επίσκεψη Μακρόν στη Δαμασκό έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος μεγάλος ηγέτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέπτεται τη συριακή πρωτεύουσα μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Συρίας έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην Άγκυρα την Τρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου Αχμέντ αλ Σάρα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

Το περιστατικό σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού σε καφέ κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο της Δαμασκού, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη 20, εντείνοντας τις ανησυχίες για την κατάσταση ασφαλείας στη συριακή πρωτεύουσα.