Εκλογές Τουρκία: Ψήφισαν την ίδια ώρα Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου
AP
AP

Εκλογές Τουρκία: Ψήφισαν την ίδια ώρα Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου

Ψήφισαν οι δύο υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία

Μάλιστα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισαν ταυτόχρονα, ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο στην κάλπη με διαφορά λίγων λεπτών. 

Ο Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προσήλθε στο εκλογικό κέντρο με τη σύζυγό του Εμινέ.

Πλήθος κόσμου βρισκόταν έξω από το γυμνάσιο για να υποδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο, που ψήφισε στη συνοικία Uskudar. 

 

Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα, ο Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής.

«Πιστεύω ότι η ψηφοφορία θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι γίναμε μάρτυρες μιας τέτοιας ψηφοφορίας για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην ιστορία παγκοσμίως όπου η συμμετοχή να φτάνει το 90%», δήλωσε.

«Η Τουρκία έδωσε έναν δημοκρατικό αγώνα με τον πιο όμορφο τρόπο» τόνισε. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει εφησυχασμός και ότι θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Τα προγνωστικά δείχνουν τον Ερντογάν να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, λίγες ώρες πριν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην Άγκυρα ψήφισε ο Κιλιτσντάρογλου

Σχεδόν την ίδια ώρα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε από την Άγκυρα, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να ψηφίσουν. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι εκλογές διεξάγονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω προσπαθειών για εξαπάτηση.

«Για να απαλλαγούμε από το αυταρχικό καθεστώς και για να εγκαθιδρύσουμε την πραγματική δημοκρατία, απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Αυτές οι εκλογές διεξάγονται υπό δύσκολες συνθήκες λόγω των προσπαθειών εξαπάτησης, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι και πρόθυμοι να πάνε στις κάλπες» τόνισε εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους πολίτες που πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν και που αγωνίστηκαν για το εκλογικό τους δικαίωμα» πρόσθεσε. 

«Έχει διατυπωθεί κάθε είδους δυσφήμηση και συκοφαντία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην κοινή λογική των πολιτών. Η δημοκρατία σίγουρα θα έρθει σε αυτήν τη χώρα, η ελευθερία θα έρθει», διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μπροστά στο εκλογικό τμήμα και τον χειροκρότησαν κατά την έξοδό του.

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Στις κάλπες με πρωταγωνιστές εθνικισμό και Ερντογάν

Η τουρκική εξωτερική πολιτική στην νέα εποχή Ερντογάν