Εγκρίθηκε το έκτο πακέτο κυρώσεων – Εκτός «μαύρης λίστας» ο Κύριλλος

Εγκρίθηκε το έκτο πακέτο κυρώσεων – Εκτός «μαύρης λίστας» ο Κύριλλος

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν την τελική τους έγκριση την Πέμπτη στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο οποίο τελικά δεν περιλαμβάνεται ο Πατριάρχης Κύριλλος, κατόπιν του «βέτο» που είχε ασκήσει η Ουγγαρία για το ζήτημα, όπως αναφέρει το Reuters.

Την ίδια είδηση μεταδίδει και η ανταποκρίτρια των New York Times στις Βρυξέλλες, Matina Stevis-Gridneff, η οποία με ανάρτησή της στο twitter αναφέρει ότι επετεύχθη «τεχνική συμφωνία» για το έκτο πακέτο κυρώσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, το 6ο πακέτο κυρώσεων θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία και θα δημοσιευθεί αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το 6ο πακέτο κυρώσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, κυρώσεις κατά μελών της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής που συνδέονται με τις «σφαγές» στη Μπούκα και οντοτήτων στο βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με την επιθετικότητα της Ρωσίας, καθώς και κατά ολιγαρχών και παραγόντων της ρωσικής προπαγάνδας και μελών των οικογενειών τους.

Με την έγκριση της 6ης δέσμης κυρώσεων, εγκρίνεται και η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης. Σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας, το εμπάργκο αυτό θα μειώσει κατά 92% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ως το τέλος του 2022, επισημαίνει η γαλλική προεδρία της ΕΕ. «Όταν καταστεί δυνατό, θα προστεθεί και η απαγόρευση εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου, μέσω αγωγών», αναφέρει η γαλλική προεδρία.

Επιπλέον, προβλέπεται η αποσύνδεση τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ αυτών της Sberbank, από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift, καθώς και η αποσύνδεση μιας τράπεζας της Λευκορωσίας.

Προβλέπεται επίσης:

-Η επιμήκυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία, κυρίως των χημικών προϊόντων και αγαθών υψηλής τεχνολογίας.

-Η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών στο πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας.

-Η απαγόρευση τριών ρωσικών κρατικών οργανισμών ενημέρωσης που εμπλέκονται στη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας.

-Η απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους Ρώσους επιχειρηματίες.

Όλα αυτά, αφού η Ουγγαρία αρνήθηκε επανειλημμένα την απαραίτητη ομοφωνία των 27 χωρών της ΕΕ, βάζοντας μπροστά τις δικές της απαιτήσεις.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η συμφωνία «κλείδωσε» αφού οι άλλες 26 χώρες συμφώνησαν να αφαιρέσουν από τη «μαύρη λίστα» τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου, Πατριάρχη Κύριλλο, για να πάρουν με το μέρος τους τη Βουδαπέστη.

Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ αύριο (03/06) το πρωί εκτός εάν κάποιο κράτος μέλος προβάλει αντιρρήσεις, είπε ο διπλωμάτης.

Η νομική επιβολή των κυρώσεων θα ακολουθήσει αμέσως μετά.