Έβαν Γκέρσκοβιτς: Άσκησε έφεση κατά της απόφασης για παράταση της κράτησής του στη Ρωσία
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Έβαν Γκέρσκοβιτς: Άσκησε έφεση κατά της απόφασης για παράταση της κράτησής του στη Ρωσία

Έφεση εναντίον της απόφασης ρωσικού δικαστηρίου να παρατείνει την προσωρινή του κράτηση κατά τρεις μήνες άσκησε ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, όπως προέκυψε σήμερα από δικαστικά έγγραφα.

Ο Γκέρσκοβιτς, Αμερικανός πολίτης, συνελήφθη τον Μάρτιο με κατηγορίες για κατασκοπεία αφότου η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB τον κατηγόρησε ότι συγκέντρωνε στρατιωτικές απόρρητες πληροφορίες στην πόλη Γεκατερίνενμπουργκ.

Αρχικά τέθηκε υπό κράτηση, μέχρι τις 29 Μαΐου, αλλά την Τρίτη ένα δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της κράτησής του μέχρι τις 30 Αυγούστου σε μια διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση της Ρωσίας να παρατείνει για τρεις μήνες την κράτηση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, που συνελήφθη στη Ρωσία, είναι απαράδεκτη, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζόν Κίρμπι. Η παρατεταμένη προφυλάκιση του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς είναι ανεύθυνη και απαράδεκτη, δήλωσε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιέζουν για να αποκτήσουν προξενική πρόσβαση στον Γκέρσκοβιτς, ανέφερε ο Κίρμπι. «Δεν συντρέχει κανένας λόγος για άρνηση προξενικής πρόσβασης… Θέλουμε πραγματικά να έχουμε αυτήν την προξενική πρόσβαση», συμπλήρωσε.

Η Μόσχα έχει απορρίψει δύο φορές αιτήματα της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα να επισκεφθούν μέλη της πρεσβείας τον δημοσιογράφο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αιτιολόγησε την απόρριψη των αιτημάτων ως αντίποινα στην άρνηση της Ουάσινγκτον τον Απρίλιο να εκδώσει βίζα σε Ρώσους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.