field_kentriki_fotografia

DW: Πλήθος δίκτυων πλαστογράφησης πιστοποιητικών εμβολιασμού στην Ευρώπη

Τους τελευταίους μήνες ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές έχουν εξαρθρώσει πλήθος δίκτυα πλαστογράφησης πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο ιδιοκτήτης τους έχει αναρρώσει, εμβολιαστεί ή έχει βρεθεί αρνητικός σε τεστ. Εντούτοις ακόμα και σήμερα  είναι παιχνιδάκι να προμηθευθεί κάποιος ένα πιστοποιητικό χωρίς να μπει στον κόπο να εμβολιαστεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle (DW). Οι αστυνομικές αρχές καταγράφουν πάντως αύξηση των κατασχεμένων παράνομων πιστοποιητικών.

Πιο αναλυτικά, τον περασμένο μήνα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έκαναν πρωτοσέλιδα στην Ευρώπη, μιας και εκδόθηκαν για τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος παρεμπιπτόντως παρουσιαζόταν σαν να ήταν γεννημένος την 1η Ιανουαρίου 1990, τον Μπομπ Σφουγγαράκη και τον Μίκυ Μάους. «Δεν αποκλείεται οι πλαστογράφοι να εξέδωσαν τα πιστοποιητικά για να αποδείξουν σε εν δυνάμει πελάτες ότι είναι σε θέση να πιστοποιήσουν τον εμβολιασμό στο όνομα οποιουδήποτε», εκτιμά ο Χάνο Μπεκ, ο οποίος ερευνά την υπόθεση για λογαριασμό της ειδησεογραφικής πλατφόρμας golem.de.

Στη Βόρεια Μακεδονία εκδόθηκαν τα περισσότερα πλαστά πιστοποιητικά

Για τον Ματίας Μαρξ,  ο οποίος είναι μέλος της ομάδας ειδικών σε ζητήματα χάκερ και διαδικτύου Chaos Computer Club (CCC) καθώς και ένας από τους συντάκτες εμπειρογνωμοσύνης για την επιτροπή ζητημάτων υγείας του γερμανικού κοινοβουλίου σχετικά με τους κινδύνους πλαστογράφησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η εξέλιξη αυτή ήταν απολύτως προβλέψιμη.

«Με εκπλήσσει η έκπληξη με την οποία αντιμετωπίζονται σήμερα οι ευρέως διαδεδομένες πλαστογραφήσεις»,  όπως αναφέρει στην DW. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν την εισαγωγή του λεγόμενου πράσινου πάσου  στη Γερμανία το Chaos Computer Club προειδοποιούσε τον Μάιο τους γερμανούς βουλευτές πως η ψηφιακή κρυπτογράφηση του πιστοποιητικού δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις έρευνες του Χάνο Μπεκ για το golem.de τα περισσότερα πλαστά πιστοποιητικά εκδόθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, του οποίου τα πιστοποιητικά έχουν ισχύ και εντός ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο γερμανός ειδικός διαπίστωσε  μάλιστα ότι παράλληλα κυκλοφορούν πολλά πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδόθηκαν σε χώρες-μέλη της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, ενώ τα περισσότερα από αυτά εκδόθηκαν από επίσημες ιστοσελίδες, στις οποίες είχαν νόμιμα πρόσβαση εξουσιοδοτημένοι φαρμακοποιοί και υπάλληλοι νοσοκομείων. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, τα πιστοποιητικά εκδίδει το επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Εντούτοις, όπως τονίζει ο Ματίας Μαρξ στην DW «υπάρχουν δυστυχώς αντιεμβολιαστές φαρμακοποιοί και γιατροί, οι οποίοι εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά διασφαλίζοντας παράλληλα ένα επιπλέον εισόδημα». Ενδεικτικό ότι τέλη Οκτωβρίου η βαυαρική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε φαρμακείο για την εξάρθρωση δικτύου πλαστογράφων εμβολιασμού.

Η Γερμανία δεν προχωρά στην ακύρωση των πλαστών πιστοποιητικών

«Όσο αυστηρότεροι γίνονται οι κανόνες για τους ανεμβολίαστους, τόσο αυξάνονται τα κίνητρα για την προμήθεια ενός πλαστογραφημένου πιστοποιητικού και προκύπτει η ανάλογη προσφορά», προσθέτει το μέλος του CCC. Είναι γεγονός ότι τα κίνητρα για τους ανεμβολίαστους αυξάνονται σταθερά.

Ειδικότερα, από τα τέλη Αυγούστου στη Γερμανία το γρήγορο αντιγονιδιακό τεστ έχει ισχύ μόλις 24 ώρες αντί για 48 ώρες. Στην Ιταλία δεν επιτρέπεται πια η είσοδος στο χώρο εργασίας χωρίς το απαραίτητο πράσινο πάσο. Ενώ στη Γαλλία, υπάλληλοι στον τομέα της υγείας, την πυροσβεστική και την αστυνομία, επιτρέπεται να εργάζονται μόνο εμβολιασμένοι, ενώ οι ανεμβολίαστοι τίθενται εκτός υπηρεσίας δίχως να πληρώνονται, σύμφωνα με την DW.

Στην Ιταλία πάλι, οι αρχές έχουν προχωρήσει στην ακύρωση πλαστών πιστοποιητικών. Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Υγείας κάτι παρόμοιο είναι εφικτό και στη Γερμανία. Σε ερώτηση της DW ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο δεν θέλησε να πάρει θέση, καθώς δεν λαμβάνει μέτρα στο πρότυπο της Ιταλίας. Ακόμα και σήμερα πλαστά πιστοποιητικά μπορούν ακόμα να μεταφορτωθούν στην επίσημη εφαρμογή CovPassCheck. «Ένα κεντρικό μητρώο εμβολιασμών θα πρόσφερε πολλές δυνατότητες επαλήθευσης, λέει τέλος ο Ματίας Μαρξ, «αλλά αυτό ενέχει σημαντικά προβλήματα προστασίας δεδομένων», όπως υπογραμμίζει.