ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η εκταμίευση 890 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία
AP Photo/Andrew Harnik
AP Photo/Andrew Harnik

ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η εκταμίευση 890 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την Πέμπτη την πρώτη του αξιολόγηση του προγράμματος δανείων ύψους 15,6 δισ.δολαρίων της Ουκρανίας, επιτρέποντας στο Κίεβο να αποσύρει άμεσα 890 εκατ. δολάρια για τη στήριξη του προϋπολογισμού του Κιέβου.

Με την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου οι εκταμιεύσεις της Ουκρανίας στο πλαίσιο του προγράμματος που ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου ανέρχονται μέχρι στιγμής σε περίπου 3,6 δισ. δολάρια.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν σημειώσει «ισχυρή πρόοδο» προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων υπό «δύσκολες συνθήκες», εκπληρώνοντας τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης μέχρι τον Απρίλιο και τα διαρθρωτικά κριτήρια αναφοράς μέχρι τον Ιούνιο.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο και στο περιβάλλον, με απώλειες ζωών, πτώση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση της φτώχειας, καθώς και ζημιές στις υποδομές», ανέφερε σε δήλωσή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Παρ' όλα αυτά, ο ουκρανικός λαός υπήρξε ανθεκτικός και η επιδέξια χάραξη πολιτικής από τις αρχές και η συνεχής εξωτερική στήριξη συνέβαλαν στη στήριξη της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να μελετά τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη νότια Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το ΔΝΤ αναμένει αρχικά ότι η καταστροφή θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και θα ωθήσει τον πληθωρισμό στη χώρα.

Παρ' όλα αυτά, το ΔΝΤ επανέλαβε τις οικονομικές προβλέψεις για την Ουκρανία για το 2023, οι οποίες αναβαθμίστηκαν πρόσφατα σε ανάπτυξη από 1% έως 3%, από το εύρος των προβλέψεων του Μαρτίου που ήταν από συρρίκνωση 3% έως ανάπτυξη 1%, καθώς το νέο πρόγραμμα δανεισμού στηρίζει την οικονομία.

Το ΔΝΤ αναμένει να πραγματοποιήσει την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος της Ουκρανίας στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.