Διπλωμάτες: Δεν θα υπάρξει ψήφισμα κατά της Τεχεράνης στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας
Shutterstock
Shutterstock

Διπλωμάτες: Δεν θα υπάρξει ψήφισμα κατά της Τεχεράνης στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Δεν τίθεται θέμα νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου των κυβερνητών κατά του Ιράν αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη παρά την κλιμάκωση στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, μετά τις «συγκεκριμένες συμφωνίες» που επιτεύχθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Τεχεράνη από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

«Δεν θα υπάρξει ψήφισμα», δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο τρεις δυτικοί διπλωμάτες κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στη Βιέννη, την έδρα του ΔΟΑΕ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το AFP.

Ωστόσο, η επαγρύπνηση παραμένει, καθώς το Ιράν είναι συνηθισμένο σε αυτό το είδος ελιγμών ώστε να αποφεύγει μια ανάκληση στην τάξη, όπως τον Νοέμβριο του 2022, δήλωσε ένας εξ αυτών.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, μετέβη την Παρασκευή και το Σάββατο στην Τεχεράνη. Εκεί συνάντησε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Επιστρέφοντας στη Βιέννη, ο Γκρόσι δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δέχθηκε να ξανασυνδέσει τις κάμερες παρακολούθησης σε αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Αποφασίστηκε, επίσης, η αύξηση των επιθεωρήσεων στο υπόγειο εργοστάσιο του Φορντό, όπου πρόσφατα εντοπίστηκαν σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένα σε ποσοστό 83,7%, μόλις κάτω από το όριο του 90% που απαιτείται για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ερωτήθηκαν σχετικά, «μένει να δούμε αν τα στοιχεία που συζητήθηκαν στην Τεχεράνη θα καταλήξουν σε πραγματική πρόοδο». «Έχουμε δει τόσα πολλά παρόμοια βήματα κατά το παρελθόν», προειδοποίησαν.

Μια τεχνική ομάδα του ΔΟΑΕ αναμένεται στο εξής στο Ιράν για να διευκρινίσει τα διάφορα σημεία.

Η συμφωνία του 2015

Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη του Γκρόσι να ανοίξει τον δρόμο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Η συμφωνία αυτή, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), περιόριζε τις δραστηριότητες του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα μια άρση των διεθνών κυρώσεων. Ωστόσο η συμφωνία είναι υπό κατάρρευση μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και την επαναφορά από την Ουάσινγκτον των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Οι συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας, στις οποίες μετέχουν η Τεχεράνη και τα συμβαλλόμενα μέρη (Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), με την έμμεση συμμετοχή των ΗΠΑ, είναι σε νεκρό σημείο από το καλοκαίρι του 2022.