Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι 24 όμηροι είναι ζωντανοί στη Γάζα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο αριθμός τους είναι 21, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στις οικογένειες των απαχθέντων.
Ο Γκαλ Χιρς, ο συντονιστής του Ισραήλ για τα θέματα που σχετίζονται με τους ομήρους, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κρατά 59 ομήρους, από τους οποίους οι 24 είναι ζωντανοί και οι 35 νεκροί –αριθμοί που παραμένουν αμετάβλητοι.
«Όλες οι οικογένειες των απαχθέντων ενημερώνονται πάντα για τις πληροφορίες που έχουμε για τους αγαπημένους τους», δήλωσε.
Μιλώντας σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο χθες, ο Τραμπ δήλωσε ότι 24 όμηροι ήταν ζωντανοί πριν από μία εβδομάδα, αλλά ο αριθμός τώρα είναι 21. «Λέω 21, διότι σήμερα είναι 21. Τρεις πέθαναν», δήλωσε ο Τραμπ, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή ή να δίνει άλλες λεπτομέρειες.
Το σχόλιο του Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα οργάνωση που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ομήρων να ζητήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση να μοιραστεί μαζί τους αμέσως όποια νέα πληροφορία διαθέτει.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι οι οικογένειες των ομήρων «καλούν και πάλι τον πρωθυπουργό να σταματήσει τον πόλεμο έως την επιστροφή και του τελευταίου απαχθέντος. Είναι το πιο επείγον και σημαντικό εθνικό εγχείρημα».
Συνολικά 251 άνθρωποι απήχθησαν ως όμηροι κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, στις οποίες περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον απολογισμό των ισραηλινών αρχών.
Το Ισραήλ ανταπάντησε με αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Γάζα.
Η τύχη των ομήρων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για τους περισσότερους Ισραηλινούς και προκαλεί αυξανόμενη ταραχή και διχασμό στην ισραηλινή κοινωνία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Οικογένειες ομήρων και οι υποστηρικτές τους έχουν δηλώσει από την αρχή ότι η απελευθέρωση όλων όσων απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.
Οι περισσότεροι από τους ομήρους που επέστρεψαν ζωντανοί στο Ισραήλ έως τώρα αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο συμφωνιών με τη Χαμάς στη διάρκεια δύο προσωρινών εκεχειριών στα τέλη του 2023 και τις αρχές του 2025.
Η πιο πρόσφατη κατάπαυση πυρός κατέρρευσε τον Μάρτιο και η οργάνωση των οικογενειών υποστηρίζει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.
Η κυβέρνηση λέει ότι οι δύο στόχοι της στον πόλεμο είναι να καταστρέψει τη Χαμάς και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε επέκταση της επίθεσης κατά της Χαμάς στη Γάζα.