Δανία: Προσφέρει το πυροβολικό της στην Ουκρανία
AP Photo/Virginia Mayo
AP Photo/Virginia Mayo

Δανία: Προσφέρει το πυροβολικό της στην Ουκρανία

Το πυροβολικό που διαθέτει ο στρατός της Δανίας θα μεταφερθεί στην Ουκρανία ώστε η χώρα να βοηθηθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία. Αυτό ανακοίνωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας, πρωθυπουργ, σε παρέμβαση στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο,κι η απόφαση χαιρετίστηκε χθες, Δευτέρα (19/2), από την ουκρανική προεδρία, αναφέρει το πρακτορείο EFE, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Αν ρωτήσετε τους Ουκρανούς, μας ζητούν πυρομαχικά τώρα, πυροβολικό τώρα. Από την πλευρά της Δανίας, αποφασίσαμε να τους δωρίσουμε όλο το πυροβολικό μας», είπε η Μέττε Φρεντέρικσεν, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πυρομαχικά στις αποθήκες της Ευρώπης», δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη από τη βοήθεια που προσφέρεται στην Ουκρανία.

«Δεν είναι μόνο θέμα παραγωγής, καθώς έχουμε όπλα, έχουμε πυρομαχικά, έχουμε αντιαεροπορική άμυνα που τώρα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε και πρέπει να τα προσφέρουμε στην Ουκρανία», σκέφτηκε η επικεφαλής της δανικής κυβέρνησης.

Παρόλο που η Δανία δεν βρίσκεται κοντά στη Ρωσία, ξεχώρισε υπό την ηγεσία της Μέττε Φρεντέρικσεν μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν περισσότερο την Ουκρανία, προσφέροντάς της στρατιωτική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη του πολέμου.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος σκέψης και δράσης», αντέδρασε ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας.

Τα όπλα δεν πρέπει να «κάθονται σε αποθήκες», αλλά να βρίσκονται «στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία», ανέφερε επίσης, σε μήνυμά του στο κοινωνικό δίκτυο Χ. «Διαφορετικά, (θα υπάρξει) κλιμάκωση, επέκταση του πολέμου και μια δραματική αύξηση του θράσους της Ρωσίας», είπε ο ίδιος σύμβουλος του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκλείοντας έστω και την «παραμικρή πιθανότητα» να υπάρχει μια συμφωνία με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποιεί εδώ και αρκετούς μήνες ότι αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών και συστημάτων πυροβολικού που περιορίζουν τις δυνατότητές του να αντισταθεί στη ρωσική επίθεση που λαμβάνει χώρα σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου. Σχεδόν περικυκλωμένοι στην πόλη Αβντιβκά, τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα από αυτό το οχυρό όπου είχαν χτίσει ενισχυμένες θέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε στην Ουκρανία τον Μάρτιο του 2023 ότι θα της προμήθευε ένα εκατομμύριο βλήματα των 155 mm στη διάρκεια ενός έτους, από τα οποία έχουν παραδοθεί λίγο περισσότερα από τα μισά μέχρι στιγμής. Το αδιέξοδο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια που ζήτησε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία είναι μια άλλη αιτία της κρίσης όπλων και πυρομαχικών που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός στη σύγκρουσή του με τον ανώτερο ρωσικό στρατό.