Βρετανός ΥΠΕΞ σε Νετανιάχου: Επιτακτική ανάγκη η λύση δύο κρατών
Twitter
Twitter

Βρετανός ΥΠΕΞ σε Νετανιάχου: Επιτακτική ανάγκη η λύση δύο κρατών

«Xρειάζεται να μπορέσουν να εισέλθουν στη Γάζα περισσότερα φορτηγά, υπάρχει ανάγκη για μια άμεση ανθρωπιστική βοήθεια» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και ότι είναι επιτακτική ανάγκη η λύση δύο κρατών.

Ο Κάμερον, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μέση Ανατολή και συναντήθηκε την Τετάρτη (24/01), πρώτα με τον Νετανιάχου και στη συνέχεια με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία και το Κατάρ εργάζονται μαζί για να φθάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, με ένα πρώτο φορτίο που περιέχει σκηνές να φθάνει σήμερα στην Αίγυπτο για να μεταφερθεί οδικώς στη Γάζα.

«Η κλίμακα των δεινών στη Γάζα είναι αφάνταστη. Πρέπει να γίνουν περισσότερα, γρηγορότερα, για να βοηθηθούν άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι σ' αυτή την απελπιστική κατάσταση», δήλωσε ο Κάμερον.

«Έχουμε τριπλασιάσει τη βοήθειά μας για τη Γάζα. Όμως οι προσπάθειές μας θα κάνουν τη διαφορά μόνο αν η βοήθεια φθάσει σ' αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη».

«Όπως είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, πολλά περισσότερα φορτηγά χρειάζεται να μπορέσουν να εισέλθουν στη Γάζα και πρέπει να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης. Χρειαζόμαστε άμεσα μια ανθρωπιστική παύση για να βάλουμε μέσα τη βοήθεια και να βγάλουμε τους ομήρους έξω, την οποία θα ακολουθήσει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Κάμερον άσκησε πίεση στους ισραηλινούς ηγέτες για να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι του Ασντόντ για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Από το Φόρεϊν Όφις ανακοινώθηκε σήμερα, ότι ο Κάμερον επανέλαβε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις προσπάθειες του Ισραήλ να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και πιστεύεται ότι ανέρχονται σε περίπου 130.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Κάμερον υπογράμμισε επίσης στον Νετανιάχου πως η Βρετανία πιστεύει ότι μια μακροπρόθεσμη ειρήνη πρέπει να βασιστεί στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.