Βρετανία - Σούνακ: Το σχέδιο για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών αποδίδει
AP Photo / Yui Mok
AP Photo / Yui Mok

Βρετανία - Σούνακ: Το σχέδιο για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών αποδίδει

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σχέδιό του να σταματήσει τους μετανάστες που φτάνουν στη Βρετανία με μικρές βάρκες έχει μειώσει τις διελεύσεις κατά 20%, μια εξέλιξη που ο ίδιος ελπίζει ότι θα αμβλύνει τις επικρίσεις από το κόμμα του και στη χώρα σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η Βρετανία.

Ο Σούνακ, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του σε εθνικές εκλογές το επόμενο έτος, υποσχέθηκε να «σταματήσει τις βάρκες» ως μία από τις πέντε δεσμεύσεις του προς τη Βρετανία, αφότου προωθήθηκε στην εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο.

Όμως έχει επικριθεί από μέλη του κόμματός του και από το κοινό ότι δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα, με τον κόσμο να διαμαρτύρεται για τη στέγαση των μεταναστών σε ξενοδοχεία, αφού πέρυσι έφθασε στη Βρετανία ένας αριθμός ρεκόρ.

«Στους πέντε μήνες από τότε που ξεκίνησα το σχέδιο, οι διελεύσεις (από τη Μάγχη) έχουν μειωθεί κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι», δήλωσε ο Σούνακ σε συνέντευξη Τύπου στη νότια Αγγλία.

«Το σχέδιο λειτουργεί», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του δεν εφησυχάζει και θα εργαστεί σκληρά για να εξασφαλίσει ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει έναν νέο νόμο.

Είπε επίσης ότι μια συμφωνία με την Αλβανία σήμαινε ότι η Βρετανία επαναπροωθούσε περισσότερους μετανάστες στη χώρα.

«Τώρα έχουμε επαναπροωθήσει 1.800 στην Αλβανία μέσα σε μόλις έξι μήνες. Από το να δεχόμαστε περίπου μία στις πέντε περιπτώσεις αλβανικού ασύλου, τώρα δεχόμαστε μόλις μία στις 50», δήλωσε ο Σούνακ.

«Μέχρι στιγμής φέτος, ο αριθμός των αλβανικών αφίξεων με μικρές βάρκες έχει μειωθεί κατά σχεδόν 90%».