Βούτσιτς: Η Ελλάδα ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας

Βούτσιτς: Η Ελλάδα ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας

Την ικανοποίησή του από τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το Έλληνα πρωθυπουργό, στο Βελιγράδι, υπογραμμίζοντας ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική, τη συνεργασία στην ενέργεια και την ανάπτυξη των υποδομών.

Ο Βούτσιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για την υποστήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. «Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος και πιο ειλικρινής υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και την ευχαριστούμε για αυτήν την στάση της» δήλωσε ο Βούτσιτς. Ο Πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε παράπονα για την στάση των Βρυξελών και για τις αναστολές που εκδηλώνονται σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

«Κατανοούμε ότι η ΕΕ πολλές φορές δεν είναι ευχαριστημένη από εμάς αλλά θα πρέπει να δηλώσω ότι περιμένουμε σαφή σημάδια που να ενθαρρύνουν την ευρωπαϊκή μας προοπτική» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «η Σερβία θα παραμείνει αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία».

Αναφερόμενος σε θέματα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών δήλωσε ότι η Σερβία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες.

«Καλωσορίζουμε όλες τις ελληνικές εταιρείες. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα πόρων αλλά έλλειψη εταιρειών που θα υλοποιήσουν όλα τα έργα που χρειαζόμαστε. Γι αυτό παρακάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να βοηθήσει για να φτάσουν εταιρείες από την Ελλάδα που θα αναλάβουν διάφορά πρότζεκτ σε τομείς όπως στις υποδομές, την ενέργεια τις ανανεώσιμες πηγές» επισήμανε ο Πρόεδρος της Σερβίας.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Αλ. Βούτσιτς στον εκσυγχρονισμό τού σιδηροδρομικού δικτύου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Βελιγράδι.

«Συζητήσαμε το θέμα με τον κ. Μητσοτάκη και συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για ένα στρατηγικής σημασίας έργο για τις δυο χώρες. Ιδιαίτερα για την Σερβία η σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Θεσσαλονίκη αποτελεί ζωτικής σημασίας, διότι εμείς χρειαζόμαστε ένα λιμάνι απ όπου θα εισάγουμε και θα εξάγουμε προϊόντα» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Σερβίας.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2027 επανέλαβε ότι αποτελεί ευκαιρία προβολής και για την Ελλάδα και κάλεσε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες να συμμετάσχουν στα έργα υποδομών που αφορούν την έκθεση.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε επίσης και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι τα μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που προγραμματίζονται θα δώσουν ώθηση και στην τουριστική ανάπτυξη των δύο χωρών.