Βουλγαρία: Εθνικό Ταμείο υποστήριξης μεταπτυχιακών σπουδαστών

Βουλγαρία: Εθνικό Ταμείο υποστήριξης μεταπτυχιακών σπουδαστών

Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Στέφαν Σταμπολόφ εγκαινιάζεται επίσημα για να δώσει στους Βούλγαρους φοιτητές την ευκαιρία να πάρουν μεταπτυχιακό δίπλωμα σε μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, το κράτος θα παρέχει σε επιλεγμένους φοιτητές έως και 200.000 λέβα ετησίως υπό τον όρο ότι θα επιστρέψουν για να εργαστούν στη χώρα τους μετά την αποφοίτησή τους.

Η δημόσια συζήτηση για το προσχέδιο του εθνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε στις 9 Μαΐου και τώρα αναμένει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Η επιλογή της πρώτης ομάδας των 10 φοιτητών που θα λάβουν χρηματοδότηση για τις σπουδές τους στο εξωτερικό το ακαδημαϊκό έτος 2022/2023 προγραμματίζεται για τον Ιούνιο.

Το Ταμείο θα χορηγεί δύο εκατομμύρια λέβα κάθε χρόνο για τρία έτη. Τρεις εκστρατείες επιλογής θα πραγματοποιηθούν για να εγκρίνουν δέκα φοιτητές η καθεμιά. Το κόστος μεταφοράς στο ξένο πανεπιστήμιο, τα δίδακτρα, τα έξοδα διαμονής και η ιατρική ασφάλιση θα καλύπτονται από το ταμείο.

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα πρέπει να υπογράψουν ένα συμβόλαιο με το κράτος βάσει του οποίου θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη Βουλγαρία μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την αποφοίτησή τους προκειμένου να εργαστούν για τουλάχιστον τρία χρόνια ή να επιστρέψουν τη χρηματοδότηση με τους αντίστοιχους τόκους.

Οι αιτούντες πρέπει να είναι Βούλγαροι πολίτες με πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης ή μεταπτυχιακό που αποκτήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα επαγγελματικό πεδίο που αντιστοιχεί στο πρόγραμμα του μεταπτυχιακού στην αίτηση και με μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον 5.00 (από 6.00). Η φετινή χρηματοδότηση θα δοθεί για σπουδές σε πανεπιστήμια που κατατάσσονται ανάμεσα στα 15 κορυφαία από τις τέσσερις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις κατά την ώρα της εκπόνησης του εθνικού προγράμματος.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία για την ίδρυση του Ταμείου Στέφαν Σταμπολόφ, ο πρωθυπουργός Πέτκοφ δηλώνει ότι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος άνοιξαν τον δρόμο του βουλγαρικού λαού προς τη γνώση. Στη σύγχρονη ιστορία, ο προοδευτικός πολιτικός Στέφαν Σταμπολόφ επενδύοντας στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση της νεολαίας με κίνητρα, προσέφερε στη χώρα ανθρώπους που έθεσαν τα θεμέλια της σύγχρονης Βουλγαρίας.

Το Ταμείο στοχεύει να βοηθήσει τους Βούλγαρους με αποδεδειγμένη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες που σχετίζονται με τα επαγγέλματα του παρόντος και του μέλλοντος και να εφαρμόσουν την εμπειρία τους στη Βουλγαρία. Οι γνώσεις και οι ικανότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εξωτερικό, καθώς και η διευρυμένη κοσμοθεωρία τους, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας, δηλώνει ο Πέτκοφ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.