Βέλγιο: Εξαρθρώθηκε δίκτυο εμπορίας γυναικών από την Κίνα
AP Photo/Sylvain Plazy
AP Photo/Sylvain Plazy

Βέλγιο: Εξαρθρώθηκε δίκτυο εμπορίας γυναικών από την Κίνα

Δίκτυο εμπορίας ανθρώπων και κινεζικής πορνείας αποκάλυψε η αστυνομία στο Βέλγιο, μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε βελγικές πόλεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία (PJF) πραγματοποίησε έρευνα σε 26 διευθύνσεις στο πλαίσιο έρευνας για εμπορία ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας συνελήφθησαν για ανάκριση 25 ύποπτοι και ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 20 φερόμενα θύματα. Στην Ισπανία, την ίδια ώρα, συνελήφθη ένας ύποπτος για να εκδοθεί στο Βέλγιο.

Έπειτα από εντατική έρευνα των αρχών, εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση, η οποία στρατολογούσε γυναίκες από την Κίνα και τις μετέφερε στην Ευρώπη, όπου ενσωματώνονταν στον κόσμο της πορνείας και υφίσταντο σεξουαλική εκμετάλλευση. Το δίκτυο χρησιμοποιούσε διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης, ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες κ.λπ. Τα ραντεβού μπορούσαν να γίνονται μέσω ιστοσελίδων που ειδικεύονται σε διαφημίσεις σεξουαλικού περιεχομένου.

Τα θύματα συχνά μετακινούνταν σε διάφορα μέρη στην Ευρώπη και έπρεπε να παραδίδουν μεγάλο μέρος των κερδών τους. Σημαντικό ποσοστό των θυμάτων δεν έχει πλέον καθεστώς νόμιμης διαμονής, γεγονός που αύξησε την εξάρτησή τους από την εγκληματική οργάνωση. Οι διοργανωτές εκμεταλλεύτηκαν αυτή την επισφαλή κατάσταση με διάφορους τρόπους. Η εγκληματική οργάνωση απέκτησε έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά, που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό με νόμιμα και παράνομα μέσα.

Εδώ και αρκετά χρόνια, όλο και περισσότερες γυναίκες από την Κίνα επιδίδονται στην πορνεία στο Βέλγιο, ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες. Η Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία στην Ανατολική Φλάνδρα, με εντολή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας και υπό την καθοδήγηση ανακριτή από τη Γάνδη, ξεκίνησε έρευνα για εγκληματική οργάνωση που είναι ύποπτη για μεταφορά Κινέζων στην Ευρώπη και εξαναγκασμό τους σε πορνεία.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου σε πολλές βελγικές περιοχές, όπως η Αμβέρσα, το Σαρλερουά, η Λουβέν, το Νεφσατό και οι Βρυξέλλες. Πολλά κτίρια ελέγχθηκαν και έγιναν κατασχέσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή Αλάμπρα. Όλα τα θύματα είναι κινεζικής καταγωγής. Τρεις ύποπτοι είναι βελγικής υπηκοότητας, ενώ οι άλλοι είναι επίσης κινεζικής καταγωγής.

Ταυτόχρονα με τη βελγική επέμβαση, έρευνες και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Αλικάντε και στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, κατόπιν αιτήματος Βέλγων ανακριτών.

Τόσο η Eurojust όσο και η Europol συνέβαλαν σημαντικά στην έρευνα.