Βαρύ πλήγμα για τις ρωσικές δυνάμεις και τον Πούτιν
Βρετανικό ΥΠΑΜ

Βαρύ πλήγμα για τις ρωσικές δυνάμεις και τον Πούτιν

Η ζημιά από την έκρηξη στη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία θα έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στην «ήδη περιορισμένη ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τις δυνάμεις της στη νότια Ουκρανία», αναφέρει η τελευταία ενημέρωση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η έκρηξη «αγγίζει τον Πρόεδρο Πούτιν», καθώς σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τα 70ά του γενέθλια, ήταν ο ίδιος που υποστήριξε και εγκαινίασε τη γέφυρα, ενώ ο κατασκευαστής της ήταν παιδικός του φίλος.

Επιπλέον, το βρετανικό υπουργείο σημειώνει ότι η σιδηροδρομική γραμμή της γέφυρας έπαιξε βασικό ρόλο στη μεταφορά βαρέων στρατιωτικών οχημάτων στο νότιο μέτωπο κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η έκταση της ζημιάς στη σιδηροδρομική γραμμή είναι αβέβαιη, προστίθεται, αλλά οποιαδήποτε σοβαρή βλάβη είναι «πολύ πιθανό» να επηρεάσει αρνητικά τις ρωσικές δυνάμεις στον νότο της Ουκρανίας.

Ρώσοι δύτες εξετάζουν το μέγεθος της ζημιάς

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν σήμερα Κυριακή το μέγεθος της ζημιάς από την έκρηξη στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλέστηκαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μάρατ Κουσνούλιν, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι οι δύτες θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 6 π.μ, ενώ πιο λεπτομερής έρευνα πάνω από την ίσαλο γραμμή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

Παράλληλα, ο διορισμένος από το Κρεμλίνο κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, δήλωσε έκανε λόγο για «υγιή επιθυμία για εκδίκηση».