Βαγδάτη: Οκτώ τραυματίες σε διαδήλωση έξω από τη σουηδική πρεσβεία

Βαγδάτη: Οκτώ τραυματίες σε διαδήλωση έξω από τη σουηδική πρεσβεία

Ένας αστυνομικός και επτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν σήμερα στη Βαγδάτη σε μια διαδήλωση που διοργανώθηκε μπροστά από τη σουηδική πρεσβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας.

«Μεταξύ 400 και 500 ατόμων» διαδήλωσαν έξω από τη διπλωματική αποστολή της σκανδιναβικής χώρας όταν προσπάθησαν να κινηθούν προς το κτίριο, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Καθώς η αστυνομία τους απωθούσε, ξέσπασαν συμπλοκές. «Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ», τόνισε, προσθέτοντας ότι επτά διαδηλωτές και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές διαλύθηκαν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείο που βρισκόταν στο σημείο.

Η διαδήλωσε οργανώθηκε από φιλοϊρανικές ομάδες, που είναι πολύ δραστήριες στο Ιράκ.

Με σύνθημα «Όχι στη Σουηδία, ναι στο Κοράνι», η διαδήλωση έγινε δύο ημέρες μετά το κάψιμο από τον ακροδεξιό Σουηδο-δανό Ράσμους Παλουντάν του Κορανίου στη Στοκχόλμη. Η διαδήλωση στη σουηδική πρωτεύουσα έγινε κατά των διαπραγματεύσεων Σουηδίας – Τουρκίας που έχουν σκοπό να εγκρίνει η Άγκυρα την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η σουηδική αστυνομία είχε προηγουμένως κρίνει ότι το Σύνταγμα και οι ελευθερίες στη διαδήλωση και στην έκφραση στη Σουηδία δεν δικαιολογούσαν την απαγόρευση αυτής της διαδήλωσης στο όνομα της δημόσιας τάξης.

Η άδεια που δόθηκε για την πραγματοποίηση αυτής της αντιισλαμικής διαδήλωσης πυροδότησε διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία και πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες να εκφράζουν την αγανάκτησή τους.

Η Άγκυρα μάλιστα ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας.