Β. Κορέα: Επιμένει στην εκτόξευση δορυφόρου - Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα

Β. Κορέα: Επιμένει στην εκτόξευση δορυφόρου - Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα

Σε μια επίδειξη ισχύος του αποτρεπτικού μηχανισμού που έχουν εγκαταστήσει η Ουάσιγκτον με τη Σεούλ απέναντι στη Βόρεια Κορέα, κατέπλευσε στο λιμάνι της Μπουσάν (350χλμ νοτιοανατολικά της Σεούλ)  το πυρηνικό αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας, το πυρηνοκίνητο σκάφος, συνοδευόμενο από αρμάδα και άλλων πολεμικών πλοίων, έφτασε στην περιοχή στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «διευρυμένης αποτροπής» που συμφώνησαν νωρίτερα φέτος οι κυβερνήσεις των δύο χωρών και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συχνότερη ανάπτυξη στρατηγικών όπλων στην κορεάτικη χερσόνησο εκ μέρους του Πενταγώνου και τη σύσταση ενός μηχανισμού για τον συντονισμό της άμεσης αντιμετώπισης ενδεχόμενων επιθέσεων της Βόρειας Κορέας.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Ώστιν ανακοίνωσε την άφιξη του πλοίου στην περιοχή και πρόκειται για το τρίτο αεροπλανοφόρο των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα φέτος, μετά το  USS Nimitz το Μάρτιο και το USS Ronald Reagan τον Οκτώβριο.

Η άφιξή του στη Νότια Κορέα καταδεικνύει τη «στιβαρή συνδυασμένη αμυντική στάση της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ και τη σταθερή αποφασιστικότητα να ανταποκριθεί στις προοδευτικές απειλές πυρηνικών και πυραύλων της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Κιμ Τζι Χουν, διευθυντής του κέντρου θαλάσσιων επιχειρήσεων του Στόλου της Νότιας Κορέας.

Επίσης, έρχεται λίγες μόλις ώρες αργότερα από την ανακοίνωση της Πιονγκ-γιανγκ για την πρόθεση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει ένα κατασκοπευτικό δορυφόρο σε ένα «χρονικό παράθυρο» μεταξύ 22 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου προς της κατεύθυνση της Κίτρινης Θάλασσας και της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες που έλαβαν χώρα νωρίτερα φέτος.

Ουάσιγκτον και Σεούλ θεωρούν αυτήν την ενέργεια παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ, που απαγορεύει στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν να δοκιμάζει τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Αν παρ’ όλα αυτά η Πιονγκ-γιανγκ προχωρήσει στην εκτόξευση του δορυφόρου, ο αρχηγός επιχειρήσεων του νοτιοκορεάτικου Γενικού Επιτελείου Κανγκ Χο-πιλ διαβεβαίωσε ότι μετά η Σεούλ θα πάει όλα τα αναγκαία μέτρα, αναφερόμενος εμμέσως σε μερική αναστολή ισχύος της συμφωνίας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας του 2018 για τη μείωση της έντασης στα σύνορα των δύο χωρών, οι οποίες θεωρητικά ακόμη βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ποτέ δεν έχει υπογραφεί κάποια ειρήνευση μεταξύ τους, παρά μόνο μια «προσωρινή εκεχειρία» που βρίσκεται σε ισχύ από το 1953.

Πηγή: EFE Reuters