Αργεντινή: Το ενδιαφέρον όλων συγκεντρώνει η ομιλία του Χαβιέρ Μιλέι στο Κογκρέσο
AP
AP

Αργεντινή: Το ενδιαφέρον όλων συγκεντρώνει η ομιλία του Χαβιέρ Μιλέι στο Κογκρέσο

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι και στην ομιλία ενόψει της έναρξης των εργασιών του Κογκρέσου, παρόλο που άρχισαν να αυξάνονται οι διαδηλώσεις στους δρόμους.

Ο οικονομολόγος, που θέλει να ταράξει την ταλαιπωρημένη οικονομία της Αργεντινής με περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις και πολιτικές που καθοδηγούνται από την αγορά, κερδίζει τις αγορές αλλά αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων. 

Η απογευματινή του ομιλία αναμένεται να έχει μεγάλη ανταπόκριση, αφού το Κογκρέσο απέρριψε το υπογραφόμενο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιό του τον περασμένο μήνα.

Ο Μιλέι θα μπορούσε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει, αφού χρειάζεται μόνο ένα μικρό μερίδιο του νομοθετικού σώματος - ή να σταθεί απέναντι στο Κογκρέσο αφού επέκρινε τους νομοθέτες και τους κυβερνήτες ως «προδότες» επειδή αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιό του και είπε ότι το Κογκρέσο ήταν μια «φωλιά αρουραίων».

«Ο κόσμος περιμένει να δει το περιεχόμενο και τον τόνο των λόγων του προέδρου», ανέφερε σε έκθεσή της η τοπική οικονομική εταιρεία SBS Group.

«Σημειώνεται  πως η ομιλία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των πρόσφατων εντάσεων, με πολλούς πολιτικούς παράγοντες μετά την πτώση του «νόμου γενικής χρήσης» πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς και των στρεβλώσεων των τιμών που σφυροκοπούν την αγοραστική δύναμη των πολιτών».

Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 250%, ο οποίος προϋπήρχε του Μιλέι, αλλά αυξήθηκε αφού υποτίμησε απότομα το πέσο τον Δεκέμβριο, ανέβασε τα επίπεδα φτώχειας που φτάνουν κοντά στο 60%, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ εργαζομένων και συνδικάτων και προκαλώντας περισσότερες απεργίες και διαμαρτυρίες.

Περαιτέρω διαδηλώσεις αναμένονται γύρω από την πρωτεύουσα το απόγευμα της Παρασκευής κατά των περικοπών των επιδοτήσεων και έξω από το Κογκρέσο.