Από μετρητά και φοροαπαλλαγές μέχρι δωρεάν γεύματα

Από μετρητά και φοροαπαλλαγές μέχρι δωρεάν γεύματα

Από δωρεάν γεύματα μέχρι μετρητά και φοροαπαλλαγές, τα κίνητρα που έχουν επιστρατεύσει διάφορες χώρες ανά την υφήλιο προκειμένου να πείσουν όσους παραμένουν ακόμα δύσπιστοι να εμβολιαστούν, είναι όλων των κατηγοριών και μάλιστα αυξάνονται όπως και τα κράτη που τα υιοθετούν καθώς ο πλανήτης προσπαθεί να προλάβει ένα τέταρτο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο. 

Από χρηματικές αποζημιώσεις μέχρι δωρεάν γεύματα, τα «μπόνους» εμβολιασμού όπως αποκαλούνται ανά τον πλανήτη, χορηγούνται σε όλους και περισσότερους ανθρώπους με κυβερνητικές ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, ο δήμαρχος παρέχει μπόνους ύψους 100 δολαρίων σε τοπικούς συλλόγους και οργανώσεις για κάθε πολίτη που μετά την παρότρυνση των αρχών θα αποφασίσει να εμβολιαστεί. 

Επίσης, ο κυβερνήτης της Δυτικής  Βιρτζίνια δήλωσε ότι σκοπεύει να προσφέρει μία ομολογία ύψους 100 ευρώ σε όσους κατοίκους μεταξύ 16 και 35 εμβολιαστούν, ενώ το Maryland προσφέρει 100 δολάρια σε δημοσίους υπαλλήλους που θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό. 

Σε άλλες πολιτείες μερικά από τα κίνητρα συνδέονται με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, η διοργανώτρια αρχή του αμερικανικού ποδοσφαίρου προσέφερε 50 δωρεάν εισιτήρια σε οπαδούς που θα θελήσουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους για το τι τους έκανε να θέλουν ένα εμβολιαστούν. 

Στην περίπτωση της Σερβίας το κίνητρο είναι η πληρωμή 25 ευρώ (3.000 δηνάρια) σε όσους πολίτες εμβολιαστούν κατά της COVID-19. O πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς πιστεύει ότι σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η επιβράβευση της υπευθυνότητας των πολιτών. 

Στην περίπτωση του Ισραήλ, από τους πρωτοπόρους των διευκολύνσεων, το λεγόμενο «Green Pass» (Πράσινο Πάσο), το οποίο χορηγείται μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, παρέχει σε δείπνο σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, διαμονή σε ξενοδοχεία και επισκέψεις σε πολιτιστικούς, αθλητικούς και θρησκευτικούς χώρους.

Σε πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου τα κίνητρα συνδέονται άμεσα με βασικές ανάγκες διαβίωσης. Στην Κίνα για παράδειγμα, τα κίνητρα περιλαμβάνουν από καρτέλες με αυγά μέχρι κουπόνια για παντοπωλεία ή σούπερ μάρκετ, καθώς επίσης μια μεγάλη ποικιλία παροχών από chicken wings, χαρτομάντηλα και αλεύρι μέχρι δωρεάν είσοδος σε πάρκα, αλλά και μετρητά. 

Στη δημαρχιακή ενότητα του βορείου Δελχί, το πρόγραμμα επιβράβευσης περιλαμβάνει φορολογική ελάφρυνση 5% στα δημοτικά τέλη, ενώ στο Ντουμπάι, τρία εστιατόρια προσέφεραν εκπτώσεις 10% στο λογαριασμό για την πρώτη δόση εμβολίου και 20% για τη δεύτερη.

Στο Χονγκ Κονγκ πάλι, οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν μία ημέρας άδειας μετ’ αποδοχών για κάθε δόση εμβολίου, με απόφαση της κυβέρνησης.