Αναμένει νέο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ουκρανία
AP
AP
Νορβηγία

Αναμένει νέο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ουκρανία

Ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC) αναμένει ένα νέο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ουκρανία στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω των «μη βιώσιμων» συνθηκών, είπε τη Δευτέρα.

Οι επιθέσεις της Ρωσίας στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς θέρμανση, καθαρό νερό και ηλεκτρισμό την ώρα που οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν έρθει για τα καλά.

«Κανείς δεν ξέρει πόσοι, αλλά θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι (φεύγοντας από την Ουκρανία) καθώς ο φρικτός και παράνομος βομβαρδισμός των πολιτικών υποδομών κάνει τη ζωή αβίωτη σε πάρα πολλά μέρη», είπε ο Γιαν Έγκελαντ τηλεφωνικά στο Reuters μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Ουκρανία.

Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 40% του πληθυσμού της Ουκρανίας εξαρτώνται από βοήθεια, λένε τα Ηνωμένα Έθνη. Άλλα 7,8 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για άλλα μέρη της Ευρώπης.

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είπε στο Reuters μέσω email ότι τα στοιχεία «δεν έχουν δείξει ακόμη κάποια σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων» τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, ορισμένες γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία και η Πολωνία έχουν αναφέρει μικρές αυξήσεις, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης φέτος τον χειμώνα, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε ότι η υπηρεσία προετοιμάζεται για μια σειρά από πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του εκτοπισμού εντός της χώρας και της αύξησης των προσφύγων.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Πολωνία και η Γερμανία θα πρέπει να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερη βοήθεια για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης αύξησης των Ουκρανών προσφύγων.