Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την καρδιά της πόλης Βίνιτσια στην κεντρικη Ουκρανία σήμερα , σκοτώνοντας 17 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και τραυματίζοντας δεκάδες, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας.
Ανέφερε ότι κτίρια κατοικιών και γραφείων υπέστησαν «σημαντικές ζημιές και καταστροφές» σε μια επίθεση που σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό έγινε με πυραύλους Kalibr που εκτοξεύτηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα.
Περίπου 90 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα και περίπου 50 από αυτούς ήταν σε σοβαρή κατάσταση μετά την επίθεση με τρεις πυραύλους, η οποία κατέστρεψε επίσης ένα ιατρικό κέντρο, σύμφωνα με την αστυνομία.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης έδειξαν γκρίζο καπνό να υψώνεται από υπολείμματα καμένων αυτοκινήτων και τα ερείπια. Μία από αυτές έδειχνε και ένα εγκαταλελειμένο παιδικό καροτσάκι αναποδογυρισμένο στο δρόμο.
Russia fired missiles at Vinnitsia. 6 wounded and 2 dead, including a small child. Vinnitsia is located in central Ukraine, that was previously considered a safer area. Another terrorist attack by Russia. pic.twitter.com/r3xD7U9bKl
— Maria Avdeeva (@maria_avdv) July 14, 2022
«Τι είναι αυτό, αν όχι μια ανοιχτή τρομοκρατική ενέργεια;» έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
A pram with a baby inside that fell victim of the #Russian attack on #Vinnitsia #Ukraine. pic.twitter.com/PuWKEOk0Wm
— KATAPULT Ukraine - КАТАПУЛЬТ Україна (@KatapultUkraine) July 14, 2022
Λίγες οι ελπίδες για επιζήσαντες
Η Βινίτσια βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο και απέχει πολύ από τις κύριες γραμμές του μετώπου στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Η επίθεση με πύραυλο έπληξε το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του εννιαώροφου συγκροτήματος γραφείων "Yuvelirniy" γύρω στις 10.50 π.μ., δήλωσε η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης. «Δυστυχώς, πιθανότατα δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί κάποιος που επέζησε (κάτω από τα ερείπια)», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ανώτερος αξιωματούχος της περιφερειακής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης.
Σε σχόλιο στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε «άλλο ένα έγκλημα πολέμου». «Θα δικάζουμε Ρώσους εγκληματίες πολέμου για κάθε σταγόνα ουκρανικού αίματος και δάκρυ», έγραψε.
Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο λέει ότι συμμετέχει σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την εξάλειψη αυτών που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του το απορρίπτουν ως ψευδές πρόσχημα για έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.
