Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για την κατάσχεση πλοίου που μετέφερε την ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ και επιχείρησε να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο Τραμπ σχολίασε αρνητικά την 21χρονη Σουηδή.
«Είναι ένα περίεργο και θυμωμένο άτομο. Θα της συνιστούσα να παρακολουθήσει ένα μάθημα διαχείρισης θυμού», είπε, επαναλαμβάνοντας τη χαρακτηριστική του φρασεολογία απέναντι στην Τούνμπεργκ.
Αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι πήγε «πολύ καλά» και κάλυψε ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και οι εξελίξεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προγραμματισμένη «συνάντηση με το Ιράν την Πέμπτη», χωρίς όμως να διευκρινίσει αν πρόκειται για νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την πυρηνική συμφωνία.
«Προσπαθούμε να πετύχουμε μια συμφωνία [με το Ιράν] ώστε να αποφευχθούν καταστροφή και απώλειες ζωών», ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι Ιρανοί είναι «σκληροί διαπραγματευτές».
Ερωτηθείς για το βασικό εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας, απάντησε ότι «απλώς ζητούν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τεχεράνη αρνείται να εγκαταλείψει την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου – κάτι που οι ΗΠΑ, όπως είπε, δεν πρόκειται να αποδεχθούν. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, η πρόταση της Ουάσινγκτον περιλαμβάνει τη δυνατότητα του Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό σε χαμηλά επίπεδα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
«Μας έχουν εκφράσει τις σκέψεις τους για τη συμφωνία, αλλά τους είπα ότι δεν είναι αποδεκτή», συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίσει αν το Ιράν έχει καταθέσει επίσημη απάντηση στην αμερικανική πρόταση.
Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Τραμπ ανέφερε ότι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και πρόσθεσε πως «το Ιράν εμπλέκεται» - χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Μέχρι στιγμής, η Τεχεράνη δεν έχει λάβει επισήμως μέρος στις διαβουλεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Θα δούμε τι θα γίνει με τη Γάζα. Θέλουμε να επιστρέψουν οι όμηροι», δήλωσε χαρακτηριστικά.