Το 2023 επιβεβαιώνεται ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο
BBC

Το 2023 επιβεβαιώνεται ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο

Το 2023 επιβεβαιώθηκε ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και ενισχύεται από το φυσικό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Το περασμένο έτος ήταν περίπου 1,48C θερμότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο πριν ο άνθρωπος αρχίσει να καίει μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, αναφέρει η υπηρεσία της ΕΕ για το κλίμα.

Σχεδόν κάθε μέρα από τον Ιούλιο σημειώθηκε νέο παγκόσμιο υψηλό επίπεδο θερμοκρασίας του αέρα, σύμφωνα με την ανάλυση του BBC.

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έχουν επίσης καταρρίψει τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα.

Το Met Office ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έζησε τη δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ το 2023.

Αυτά τα παγκόσμια ρεκόρ φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά στην παραβίαση των βασικών διεθνών κλιματικών στόχων.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση δεν ήταν μόνο ότι το 2023 ήταν ρεκόρ, αλλά το ποσό κατά το οποίο έσπασε τα προηγούμενα ρεκόρ», σημειώνει ο Andrew Dessler, καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Texas A&M.

Το περιθώριο ορισμένων από αυτά τα ρεκόρ - τα οποία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω διάγραμμα - είναι «πραγματικά εκπληκτικό», λέει ο καθηγητής Dessler, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μέσους όρους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Multiple line chart showing daily average global air temperature, with a line for each year between 1940 and 2023. The 2023 line is far above any previous level for much of the second half of the year.

Μια εξαιρετικά θερμή περίοδος 

Είναι γνωστό ότι ο κόσμος είναι σήμερα πολύ πιο ζεστός από ό,τι πριν από 100 χρόνια, καθώς ο άνθρωπος συνεχίζει να απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα ποσότητες ρεκόρ αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα.

Αλλά πριν από 12 μήνες, κανένας μεγάλος επιστημονικός φορέας δεν προέβλεψε ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, λόγω του περίπλοκου τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται το κλίμα της Γης.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του έτους, μόνο ένας μικρός αριθμός ημερών έσπασε τα ρεκόρ θερμοκρασίας του αέρα.

Στη συνέχεια, όμως, ο κόσμος συνέχισε ένα αξιοσημείωτο, σχεδόν αδιάκοπο σερί ημερήσιων ρεκόρ κατά το δεύτερο μισό του 2023.

Κοιτάξτε το παρακάτω ημερολογιακό διάγραμμα, όπου κάθε τετράγωνο αντιπροσωπεύει μια ημέρα του 2023. Τα ρεκόρ έσπασαν τις ημέρες που χρωματίστηκαν με την πιο σκούρα απόχρωση του κόκκινου. Από τον Ιούνιο, έχουμε μπροστά μας ένα νέο ρεκόρ τις περισσότερες ημέρες.

Calendar showing which year holds the daily global air temperature record for each day of the year. In the second half of 2023, almost every day broke the previous daily record, including a 116-day streak between 15 August and 8 December.