Ο άφθαρτος και ο σαρωτικός

Αυτή την φορά ο Κυριάκος έχει αντίπαλο. Κανονικό, πραγματικό και επίφοβο αντίπαλο, διότι μετά το 2019 πορευόταν δίχως ουσιαστική απειλή απέναντι του. Ο Τσίπρας είχε ήδη ηττηθεί τρεις φορές όταν ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, είχε ήδη αποδοκιμαστεί από το εκλογικό σώμα και παρά το φοβερό όνομα που κουβαλούσε απ’ τα δοξασμένα παλιά, ήταν ένας πολιτικά ξεδοντιασμένος πολιτικός. Ήταν το παλιό και το φθαρμένο, απέναντι στο νέο και στο μοντέρνο που ήταν ο Κυριάκος. 

Τώρα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί. Ο Κασσελάκης θα είναι ο καινούριος με τον Μητσοτάκη να είναι ο παλιός. Ο Κασσελάκης θα είναι ο άφθαρτος με τον Μητσοτάκη να είναι ο γρατζουνισμένος από την πραγματικότητα. Και μην μου λέτε πως αυτά τα «καινούρια» και τα «άφθαρτα» είναι απατηλά διότι ο Κασσελάκης είναι πολιτικός μόλις ενός μήνα, διότι θα σας απαντήσω ότι εγώ το ξέρω. Ο πολύς κόσμος δεν το ξέρει ή ίσως δεν ενδιαφέρεται να το υπολογίσει. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή την εικόνα θα πλασάρει ο Στέφανος. Του νέου, του άφθαρτου, του άμωμου, του αναμάρτητου. Και θα επιχειρήσει μέσω αυτών των δήθεν ιδιοτήτων του, να μεταβληθεί σε υποδοχέα κάθε δυσαρέσκειας που γεννά η διακυβέρνηση. Διότι ως τώρα, τέτοιος υποδοχέας δεν υπήρχε. Ο Αλέξης δεν μπορούσε να εμπνεύσει καμιά εμπιστοσύνη, η κυβερνητική του θητεία τον είχε καταστρέψει στα μάτια των ψηφοφόρων, ειδικά των κεντρώων. 

Τώρα ο Κασσελάκης, θα έχει μεν το μειονέκτημα της πολιτικής ασχετοσύνης, αλλά τουλάχιστον θα μπορεί να πουλήσει το πλεονέκτημα της νεότητας και της αθωότητας. Και προφανώς, το επιτελείο του θα του διδάξει ολίγη πολιτική ώστε να φαίνεται στοιχειωδώς επαρκής ως προς την γνώση, προσπαθώντας παράλληλα να του διατηρήσει την εικόνα του αναμάρτητου. Δεν είναι εύκολο το στοίχημα του, αλλά δεν είναι και ο τετραγωνισμός του κύκλου. Ένας έξυπνος άνθρωπος μπορεί να το πετύχει. 

Βεβαίως απέναντι του έχει ένας Κυριάκο, ο οποίος ήδη συνοδεύεται από έναν μύθο. Από το 2016 που μπήκε στην μάχη ηγεσίας της ΝΔ μέχρι το 2023, σε κάθε εκλογική μάχη που έδωσε πέρασε σαν μπουλντόζα πάνω από οποιονδήποτε αντίπαλο του. Όποιος κι αν ήταν αυτός. Αν το δούμε ψυχρά, ο Κυριάκος δεν έκανε ποτέ κανένα μεγάλο λάθος σε προεκλογική περίοδο. Πάντα την κρίσιμη ώρα προσερχόταν έτοιμος, μελετημένος, σίγουρος, κατάλληλα προετοιμασμένος. Και κατέληγε σαρωτικός, παρά το γεγονός ότι έσερνε πίσω του σοβαρά βαρίδια που θα φρέναραν οποιονδήποτε άλλον στην θέση του.

Άρα δεν θα τα βρει εύκολα και ο «άφθαρτος». Θα καταλάβει πως άλλο είναι να αλώνει έναν καθημαγμένο Σύριζα κι άλλο να τα βάζει μ’ έναν Κυριάκο που έχει ήδη φάει και χωνέψει μια ντουζίνα Κασσελάκηδες.