Από το «θα δούμε», στο «τι θα κάνω»

Ρωτώ τους Συριζαίους τι πιστεύουν ότι θα κάνει ο καινούριος αρχηγός τους. Ανεξαρτήτως αν ψήφισαν τον νικητή ή την ηττημένη, αν δεν είναι στον τηλεοπτικό αέρα όπου πάντα λένε αυτά που πρέπει να πουν, ανασηκώνουν τους ώμους και γεμάτοι εσωτερική απορία απαντούν μ’ ένα ειλικρινές, «θα δούμε». Άλλοι με μια αόριστη θετική προσμονή, άλλοι με δυσπιστία, πλην αμφότεροι είναι στο αμφίσημο «θα δούμε».

Κάνω την ίδια ερώτηση στους νεοδημοκράτες, στα στελέχη εννοώ. «Ποιος ξέρει;» απαντούν κι αυτοί, «κάτσε να δούμε τι μέρος του λόγου είναι ο Κασσελάκης, ποια είναι η ιδεολογική του αναφορά και ποιες οι πολιτικές του θέσεις. Αν δεν τα δούμε αυτά, τι να απαντήσουμε;» Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι Πασόκοι, ιδέα δεν έχουν κι εκείνοι για το τι είναι και τι θα προσπαθήσει να κάνει ο εξ Αμερικής Στέφανος που ήρθε στην πατρίδα για διακοπές και βρέθηκε υποψήφιος πρωθυπουργός.

Σύσσωμο το πολιτικό μας σύστημα λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σ’ ένα τεράστιο αίνιγμα. Αυτή η κατάσταση αντικειμενικά βοηθά τον Κασσελάκη, όχι τους αντιπάλους του. Όσο ο ίδιος δεν παρουσιάζει συγκεκριμένες θέσεις για συγκεκριμένα προβλήματα, τόσο οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί που είναι απέναντι του αδυνατούν να σχηματοποιήσουν μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του. Τι να αντιμετωπίσουν άλλωστε όπως είναι σήμερα τα πράγματα; Την εικόνα του; Δύσκολο.

Όμως, αυτό πόσο θα συνεχιστεί; Ο Κασσελάκης θα υποχρεωθεί να μιλήσει και πολιτικά. Έξυπνος είναι, θα μάθει αυτά που πρέπει να μάθει. Από τα πάγια εθνικά ζητήματα μέχρι τα ιδεολογικά και τα οργανωτικά τους. Λέω να τα μάθει, διότι τώρα ολοφάνερα δεν τα ξέρει. Το θέμα είναι, αφού τα μάθει πρώτον να τα εμπεδώσει διότι η επιφανειακή ρηχή γνώση δεν κρύβεται και δεύτερον, αφού τα μάθει να φτιάξει πάνω σ’ αυτά την δική του εκδοχή των πραγμάτων.

Για να προκόψει πρέπει αφενός να μάθει όσα και ο Τσίπρας επί της γενικής πολιτικής, αλλά μετά, πάνω σε όσα έμαθε, να πλέξει και τη δική του εκδοχή των πολιτικών πραγμάτων. Να φτιάξει την πολιτική Κασσελάκη, για να την πλασάρει στη συνέχεια ως ρεαλιστική, πλειοψηφική και νικηφόρα. Μην το βλέπετε ούτε ως απλό ούτε ως εύκολο. Ειδικά όταν απέναντί του θα 'χει έναν Κυριάκο που ξέρει καλά το παιχνίδι.

Επί του παρόντος, όλα του ‘ρχονται ζάχαρη του Στέφανου. Αλλά θα ‘ρθει σύντομα η ώρα που όχι μόνο θα χαμογελά και θα βγάζει τον σκύλο βόλτα, όχι μόνο θα λέει «αίσχος που πλημμύρισε η βόρεια Εύβοια» αλλά θα πρέπει να πείθει όσους τον ακούνε ότι αν ήταν αυτός πρωθυπουργός η Εύβοια θα ήταν αδιάβροχη και στεγνή σήμερα. Για να τον δούμε…