Κλιμάκωση πιέσεων στο Χ.Α., κάτω από τις 750 μονάδες ο Γ.Δ.

Κλιμάκωση πιέσεων στο Χ.Α., κάτω από τις 750 μονάδες ο Γ.Δ.

 

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η άκρατη παροχολογία της κυβέρνησης αλλά και η εν γένει επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, αλλάζει τα δεδομένα τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και σε αυτή των μετοχών. Στα ομόλογα καταγράφεται επιδείνωση με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο κατά 3% στο 3,446%, ενώ στο 2,36% με άνοδο 4,5% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς.

Παράλληλα, στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το μεσημέρι η πτώση κλιμακώθηκε, με το Γενικό Δείκτη να έχει κατέλθει στις 746 μονάδες με απώλειες 1,61%, ενώ η αξία συναλλαγών φτάνει στα 47 εκατ. ευρώ και οδεύει για τη μεγαλύτερη επίδοση κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

Στις τράπεζες κλιμακώθηκαν οι πιέσεις με την Πειραιώς να υποχωρεί άνω του 5%, τη Eurobank -4% και την Alpha Bank -2,39%, ενώ ανθεκτικότητα δείχνει η Εθνική που υποχωρεί μόλις 0,78%.

Στο χώρο των blue chips, μόνο ΔΕΗ και Lamda Development διατηρούν θετικό πρόσημο, ενώ ισχυρές πιέσεις άνω του 2% δέχονται οι ΕΛΠΕ, Jumbo, Grivalia Properties, Ελλάκτωρ, Fourlis, Σαράντης και Aegean Airlines. Πτώση άνω του 1% καταγράφουν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Viohalco.

Πτωτικά κινούνται και οι περισσότερες μετοχές του Mid Cap με την Intralot να χάνει άνω του 3%, την Attica Bank και την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος άνω του 2%, ενώ πιέσεις άνω του 1% δέχονται και οι Cenergy Holdings, MLS, Ικτίνος, Κλουκίνας Λάππας, Κρι Κρι και Πλαίσιο Computers. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 26 τίτλοι είναι σε θετικό έδαφος έναντι 80 που υποχωρούν χαμηλότερα.

Διαβάστε ακόμα: 

- Πόση «κόντρα» μπορεί να κρατήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών;