Στον διάδρομο απογείωσης η Intrakat, έρχεται η ώρα της Eldorado και κινητικότητα στη Lavipharm

H Intrakat ανακοίνωσε τα βασικά οικονομικά στοιχεία εννεάμηνου και γ’ τριμήνου σε απάντηση σχετικής επιστολής που στέλνει στις εισηγμένες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Βγαίνουν κρίσιμα συμπεράσματα από τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου. Το βασικότερο όλων είναι πως η νέα διοίκηση και μέτοχοι της Intrakat έχουν βάλει την εταιρεία σε τροχιά επίτευξης κερδοφορίας! Είναι χαρακτηριστικό πως το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Intrakat  δεν παρουσίασε ζημιές, κάτι που αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως με την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ θα υπάρξει σημαντική αύξηση των εσόδων με την εταιρεία να μπαίνει σε τροχιά κερδοφορίας ακόμα και μέσα στο 2023.

Ειδικότερα το γ’ τρίμηνο του έτους ο όμιλος κατέγραψε σημαντικά αυξημένα EBITDA στα 5,23 εκατ. ευρώ. Αύξηση όμως καταγράφηκε και στις πωλήσεις εννεαμήνου που έφτασαν τα 148,3 εκατ. ευρώ έναντι 140,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Η αγορά αξιολογεί ιδιαιτέρως θετικά και τις νέες συμβάσεις που έχει συνάψει ο όμιλος. Οι νέες συμβάσεις στο εννεάμηνο έφτασαν τα 406,4 εκατ. ευρώ και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων του ομίλου ανήλθε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε 1,2 δισ. ευρώ. Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές πως η Intrakat έχει γυρίσει σελίδα και με συγκεκριμένο σχεδιασμό αλλάζει πλέον πίστα.

---

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η μεγάλη επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές, με την Ελληνικός Χρυσός να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 680 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και την τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για μακροχρόνιο κοινοπρακτικό δάνειο με το οποίο διασφαλίζεται ότι το έργο των Σκουριών στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι «καλυμμένο» χρηματοδοτικά και άρα θα μπορεί να ολοκληρωθεί.

Να σημειώσουμε ότι από τα 680 εκατ. ευρώ, περίπου 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το υπόλοιπο ποσό της επένδυσης συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ θα προέλθει από την Eldorado Gold. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου μεταλλείου των Σκουριών όπου έχει εντοπιστεί ένα παγκόσμιας κλάσης κοίτασμα χρυσού και χαλκού που θα θέσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο μεταλλευτικό χάρτη.

Η ανάπτυξη των Σκουριών αναμένεται να δημιουργήσει σε βάθος 25ετίας περίπου 1.400 σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην περιοχή και περί τις 800 πρόσθετες κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου. Συνολικά, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα δημιουργήσει 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα συνεισφέρει φορολογικά έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων για το Ελληνικό Δημόσιο από φόρους και εισφορές και άνω των 4 δισ. δολαρίων σε εκτιμώμενη αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές.

----

Με την επιτυχία εξασφαλισμένη, καθώς ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια από εγχώριους και ξένους επενδυτές έχουν ήδη δεσμευτεί για τη συμμετοχή τους, ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία της αύξησης των 58 εκατ. ευρώ για την Lavipharm, η οποία ευθύς αμέσως θα πληροί και τις προϋποθέσεις για έξοδο από την επιτήρηση μετά από 11 χρόνια.

Πηγές της αγοράς, σημειώνουν ότι ήδη έχουν εξασφαλισθεί τα κεφάλαια για τη διασφάλιση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, με σημαντικά ονόματα να μπαίνουν στην αύξηση και μάλιστα σε ρόλο κλειδί, όπως το fund Orasis τoυ George Elliot που θα λειτουργήσει ως cornerstone investor καλύπτοντας αδιάθετα, με το τελικό ποσοστό που θα έχει μετά την αύξηση να προσεγγίζει το 5%.

Σημαντικός ο ρόλος στην επιτυχία της αύξησης του Κύριου Αναδόχου, του Ambrosia Capital, που όπως τονίζουν στην αγορά έτρεξε υποδειγματικά τη διαδικασία.  Η έξοδος από την επιτήρηση, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός του βασικού μετόχου, την αύξηση στήριξε και το management. 

Η Lavipharm τρέχει projects που μπορούν να φέρουν υπερδιπλασιασμό του τζίρου της έως το 2026 και πρόσφατα ανακοίνωσε την είσοδό της στη νέα και πολλά υποσχόμενη αγορά των συμπληρωμάτων CBD και της φαρμακευτικής κάνναβης, συνάπτοντας συμφωνία συνεργασίας με την Tikun Europe.

H πενταετούς, καταρχάς, διάρκειας συνεργασία προβλέπει την εμπορική διάθεση των προϊόντων της Tikun από το νέο έτος και σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο αναμένεται να προσθέσει στο τζίρο της Lavipharm επιπλέον έσοδα 8,5 εκατ. το 2024, 10,6 εκατ. το 2025 και 15,7 εκατ. το 2026.

Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τις δυνατότητες της εταιρείας , αλλά και τη δέσμευση των στελεχών και του βασικού μετόχου , είδαν η πλειονότητα των επενδυτών και διαχειριστών που τους έχει αναλυθεί το πλάνο και έχουν εκφράσει επιθυμία να τοποθετηθούν στην αύξηση.

---

Δίχως προηγούμενο είναι ο αριθμός των αιτήσεων υπαγωγής των τουριστικών επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό νόμο, καθώς κατατέθηκαν 62 αιτήσεις για επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο που ο  υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι σε «πέντε χρόνια Αλέξη Τσίπρα έγιναν αιτήσεις περίπου 1,5 δις. και σε τρεις μήνες Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν λίγες παραπάνω σε ένα και μόνο καθεστώς». Εκτός όμως, από αυτές που πρόκειται να ενταχθούν στον αναπτυξιακό, άλλες τουριστικές επενδύσεις βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Ενδεικτικά, σε αυτές ανήκουν ξενοδοχείο πέντε αστέρων 487 κλινών στην Μεσσηνία που ανήκει στην ΤΕΜΕΣ και είναι ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, άλλη μονάδα στα Χανιά, αλλά κι ένα τετράστερο στην Κέρκυρα. Η αλήθεια είναι ότι τα καλά νούμερα του τουρισμού, φέτος, έχουν τροφοδοτήσει το «τσουνάμι» νέων επενδύσεων. Αυτό φαίνεται και από το ρεκόρ της επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διακίνησαν από τον Ιανουάριο έως και τον Νοέμβριο περίπου 30,5 εκατ. επιβάτες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 3,6%, συγκριτικά με το 2019.

---

Η Wolt φαίνεται να έχει αξιοποιήσει στο έπακρο την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το καλάθι του νοικοκυριού. Στην εφαρμογή της Wolt  μπορεί να βρει κάποιος το καλάθι του Wolt Market, του ΑΒ και του My market. Στα παραπάνω, προστέθηκε πρόσφατα και το καλάθι του Αϊ Βασίλη καθώς πλέον από την πλατφόρμα μπορεί κάποιος να παραγγείλει τα σχετικά προϊόντα από τα καταστήματα «Μουστάκας». Όταν υπάρχει θέληση και ετοιμότητα φαίνεται πως μπορεί να γίνει δουλειά προς όφελος όλων… Αυτά βλέπει και χαίρεται ο αρμόδιος υπουργός.

---

Bελτίωση μεγεθών κατέγραψε η Trastor στο εννεάμηνο που αύξησε τα προσαρμοσμένα Ebitda κατά 23%, σε 4,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα έσοδα από μισθώματα ενισχύθηκαν κατά 26%, σε 5,6 εκατ. ευρώ, με το χαρτοφυλάκιο της Trastor να αποτελείται από 57 ακίνητα, διαθέτοντας αξία μεγαλύτερη κατά 18,6%, σε σχέση με πέρυσι, σε 385,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει επιδοθεί σε μπαράζ deals τους τελευταίους μήνες.

Για παράδειγμα, αρχές Δεκεμβρίου αγόρασε τρία οικόπεδα 21 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, ενώ πούλησε και κτίριο γραφείων 1,6 χιλ. τ.μ. στο Χαλάνδρι προς 2,65 εκατ. ευρώ, όπως και εμπορικό κατάστημα στον Πειραιά σε τιμή 1,75 εκατ. ευρώ. Μόνο από τις δύο αυτές συναλλαγές η Trastor κέρδισε περί τις 300 χιλ. ευρώ, με τη διοίκηση της επενδυτικής εταιρίας να επιδιώκει να διοχετεύσει τη ρευστότητα σε καινούργιες αγορές ποιοτικών ακινήτων. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις της στον κλάδο των logistics, καθώς το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από 100 χιλ. τ.μ. σύγχρονων αποθηκών.

---

Ράλι αναμένει η Morgan Stanley στο πετρέλαιο με την τιμή του αργού τύπου Brent να ανεβαίνει γύρω στα $110 το βαρέλι στα μέσα του 2023 λόγω της ανοδικής ζήτησης και της στενότητας από πλευράς προσφοράς. Η επενδυτική τράπεζα είναι θετική στο πετρέλαιο καθώς η ζήτηση ανακάμπτει με το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας και την ανάκαμψη που παρατηρείται στις αερομεταφορές. Από πλευράς προσφοράς, βλέπει στενότητα λόγω του χαμηλού επιπέδου των επενδύσεων, των κινδύνων από τη σύρραξη στην Ουκρανία και την επιβράδυνση στον κλάδο εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Οι μακροοικονομικές πιέσεις θα οδηγήσουν την αγορά πετρελαίου σε κατάσταση υπερπροσφοράς το πρώτο τρίμηνο του 2023 που σημαίνει πως οι τιμές θα κινούνται εντός εύρους. Ωστόσο, η Morgan Stanley βλέπει την αγορά να επανέρχεται σε ισορροπία το δεύτερο τρίμηνο και την προσφορά να στενεύει στο δεύτερο εξάμηνο. Όσο για το φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η νέα προσφορά θα υπερβεί τη ζήτηση τον επόμενο χρόνο, που σημαίνει ρίσκο για καθοδική τάση στις τιμές μετά τον χειμώνα.

---

Ο χειμώνας μπήκε τελικά στην Βόρεια και την Δυτική Ευρώπη, έστω και λίγο καθυστερημένα. Όπως ξέρουμε, αυτό δημιούργησε μία νέα αναστάτωση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου (Dutch TTF), με την τιμή του να ξεφεύγει από τα 100 Ευρώ/Mwh και να ξεπερνάει την προηγούμενη εβδομάδα τα 150 Ευρώ/Mwh, πριν κατηφορίσει ελαφρά προς την περιοχή των 130 Ευρώ/Mwh.

Ο λόγος της ανόδου είναι προφανής: τα ψυχρά μέτωπα αυξάνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου και μειώνουν το επίπεδο των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές αποθήκες. Οι αγορές (και οι καταναλωτές με τις κυβερνήσεις) τρέμουν στην ιδέα του πρόωρου αδειάσματος των δεξαμενών, καθώς ξέρουν πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε έναν νέο ανταγωνισμό για εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου με προφανείς ανοδικές επιπτώσεις στην τιμή του.

Είμαστε όμως κοντά σε κάτι τέτοιο; Ένα προχθεσινό άρθρο του Reuters συμπεραίνει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φοβόμαστε, τουλάχιστον με βάση τα τωρινά δεδομένα. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία για το επίπεδο πλήρωσης των ευρωπαϊκών δεξαμενών, όπως τα συλλέγει και τα επεξεργάζεται η Gas Infrastructure Europe, έχει βγάλει ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η  Gas Infrastructure Europe (GIE) είναι μία οργάνωση που εδρεύει στο Βέλγιο και εκπροσωπεί 68 εταιρείες του κλάδου του φυσικού αερίου από 27 χώρες. Από τα μέλη της αντλεί τα στοιχεία σχετικά με τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είτε μέσω αγωγών είτε δια θαλάσσης με την μορφή LNG, την κατανάλωσή του και το καθημερινό επίπεδο αποθεμάτων στις κάθε φύσης αποθήκες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της, την Δευτέρα που μας πέρασε τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 987 Twh (1 Twh= ένα εκατομμύριο Mwh), δηλαδή 186 Twh ή 23% παραπάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών για αυτή την εποχή του χρόνου. Η ποσότητα αυτή είναι ελάχιστα μειωμένη από την προηγούμενη μέτρηση των 193 Twh πάνω από τον μέσο όρο της 6ης Δεκεμβρίου παρά το γεγονός πως ο καιρός ήταν πολύ κρύος κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε. Τα αποθέματα της 12ης Δεκεμβρίου ήταν μειωμένα κατά 63 Twh από το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο του Reuters, στατιστικά μοντέλα πρόβλεψης του επιπέδου των αποθεμάτων υπολογίζουν, λαμβάνοντας υπόψη τους τις προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες, τις ιστορικές μεταβολές στην κατανάλωση φυσικού αερίου τα τελευταία δέκα χρόνια και τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τα αποθέματα στο τέλος του φετινού χειμώνα. Τα μοντέλα αυτά εκτιμούν ως πιο πιθανό ύψος τα 531 Twh, και ένα εύρος τιμών ανάμεσα στα 377 και τα 741 Twh.

Δεδομένου πως το μέσο ύψος αποθεμάτων για το τέλος της χειμωνιάτικης περιόδου τα τελευταία δέκα χρόνια είναι τα 345 Twh, είναι φανερό πως αν η πρόβλεψη για αποθέματα 531 Twh «πέσει μέσα» θα είναι μία πολύ θετική εξέλιξη για την Ευρώπη. Αφενός γιατί θα σημαίνει πως τα σενάρια για έλλειψη φυσικού αερίου δεν θα επαληθευθούν και αφετέρου γιατί η προσπάθεια πλήρωσης των δεξαμενών για τον επόμενο χειμώνα θα ξεκινήσει από πολύ πιο ψηλή βάση.

---

Από τα «μέσα» έγινε η δουλειά για τη διάδοση πληροφοριών που σχετίζονται με την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, που ενεργοποίησαν τις ρυθμιστικές αρχές στις Μπαχάμες. Ο Ryan Salame, ο co-CEO του FTX στις Μπαχάμες, που ονομάζεται FTX Digital Markets, είπε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 9 Νοεμβρίου ότι «τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών που είχαν στην κατοχή τους με την FTX Digital μεταβιβάστηκαν στην Alameda Research», σύμφωνα με μια επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις Μπαχάμες. Αυτό θα συνιστούσε «κατάχρηση, κλοπή, απάτη ή κάποιο άλλο έγκλημα», έγραψε στον Αστυνομικό Επίτροπο η Christina Rolle, Εκτελεστική Διευθύντρια της αρμόδιας Επιτροπής.

Ο Salame είπε ότι υπήρχαν μόνο τρία άτομα που θα μπορούσαν να έχουν μεταφέρει τα κεφάλαια. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Sam Bankman-Fried και οι συνιδρυτές Nishad Singh και Gary Wang. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει τον Bankman-Fried για απάτη, ισχυριζόμενος ότι δημιούργησε μια ειδική γραμμή πίστωσης για την Alameda Research, δίνοντας ουσιαστικά στην εταιρεία πρόσβαση σε κεφάλαια πελατών FTX.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.