Σπάει τα ρεκόρ η Viohalco, η δυναμική της Premia και η κινητικότητα στα πράσινα projects

Σε υψηλά 12 μηνών έχει αναρριχηθεί η Viohalco, καθώς εκτός από την εξαιρετική πορεία των θυγατρικών, πλέον, οι επενδυτές βλέπουν ότι υποχωρεί η πίεση που ασκούσαν οι ενεργειακές τιμές στα κόστη και αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους στις βιομηχανικές εταιρείες.

Εδώ οι επενδυτές έχουν έναν επιπλέον λόγο να είναι αισιόδοξοι. Η Viohalco κατέχει το 80% περίπου της Cenergy, η οποία διανύει την καλύτερή της περίοδο, αφού το ανεκτέλεστο όλο και ανεβαίνει και επιπλέον αναλαμβάνει έργα με καλύτερα περιθώρια και άρα κερδοφορία. Ακόμα, λόγω της μεγάλης άνθισης των έργων ΑΠΕ, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δουλειές θα συνεχίσουν να έρχονται στον όμιλο. Παράλληλα διαθέτει και περίπου το 85% της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η οποία εμφάνισε υψηλό τζίρο και κέρδη στο εννεάμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται πως οι εταιρείες του ομίλου έχουν προσαρμοστεί πολύ ικανοποιητικά στην ενεργειακή κρίση και μπόρεσαν μέσω των ανατιμήσεων που έκαναν να περάσουν το αυξημένο κόστος στον καταναλωτή χωρίς να επηρεαστεί η ζήτηση και άρα η πορεία των πωλήσεων και των κερδών.

Παράλληλα, λόγω αυξημένης ζήτησης από τα έργα που είναι σε ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις ΑΠΕ, έχουν δρομολογηθεί νέες επενδύσεις που θα αυξήσουν σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα και επειδή βρίσκονται στην ίδια έκταση με τις άλλες μονάδες, θα προσφέρουν και υψηλότερη απόδοση.

---

Οι κινήσεις της διοίκησης της Premia τους τελευταίους μήνες δείχνουν πως δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή ΑΕΕΑΠ που εισπράττει ενοίκια από τα ακίνητα που διαχειρίζεται. Η μεγάλη της κίνηση ακούει στο όνομα Skyline όπου μαζί με την Dimand αποκτούν ακίνητα της Alpha Bank. Δεν έχει μείνει όμως μόνο σε αυτό. Πρόσφατα ανακοίνωσε την απόκτηση όχι μόνο της έκτασης, αλλά και του brand Ιόλη. Όλης της επιχείρησης δηλαδή.

Προσθέστε τώρα και την απόκτηση της Μπουτάρης μέσω της οποίας εισέρχεται στην παραγωγή κρασιού. Τα οινοποιεία της χώρας εκτός από εξαιρετικά κρασιά τα οποία φτάνουν πλέον σε όλο τον κόσμο έχουν και σημαντική τουριστική ανάπτυξη.

Εκτός από τα οινοποιεία της Μπουτάρης στοχεύει και στην απόκτηση κι άλλων μονάδων. Η εισηγμένη είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει το στόχο που είναι αξία χαρτοφυλακίου 500 εκατ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια. Η μετοχή μετά από σημαντική πίεση που είχε δεχθεί τους προηγούμενους μήνες (λόγω και της πίεσης που δέχθηκαν οι μετοχές του κλάδου στο εξωτερικό), βρήκε ισορροπία λίγο πάνω από το 1 ευρώ και εκεί έγιναν σημαντικές τοποθετήσεις λόγω υπερβολικού discount. Σήμερα καταγράφει άνοδο 25-30% από εκείνα τα επίπεδα.

---

Ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα σε επίπεδο τόσο ρυθμών ανάπτυξης όσο και επενδύσεων. Αυτό διαπίστωσε, χθες, ο Κυριάκος Ανδρέου της PwC στην παρουσίαση της καθιερωμένης έκθεσης για τα deals της περασμένης χρονιάς. Όπως, δε, είπε το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό, συγκριτικά με μερικά χρόνια πριν, οπότε το ζητούμενο ήταν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια όμως, η Ελλάδα έχει κάνει σοβαρή πρόοδο, γεγονός που φαίνεται από το κλείσιμο του spread μεταξύ των ελληνικών ομολόγων και του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι χαμηλότερο από μία μονάδα. Επίσης καταγράφεται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από ξένους, αλλά σημειώνεται πτώση της ανεργίας στο 11,8% που είναι η καλύτερη επίδοση από το 2010.

Εν μέσω όλων αυτών, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια περίπου 12 δισ. ευρώ το 2022, οπότε και υπήρξαν 94 εξαγορές και συγχωνεύσεις. Μάλιστα, η PwC χαρακτηρίζει χρονιά-σταθμό το 2022, επειδή τα επιχειρηματικά deals ξεπέρασαν κάθε επίπεδο, έχοντας αυξηθεί τη συγκεκριμένη χρονιά κατά 23,7%. Σε σχέση με το 2021, αυξήθηκε και η μέση αξία της συναλλαγής κατά 54 εκατ. ευρώ.

---

Σημαντική κινητικότητα υπάρχει στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και του πράσινου επιχειρείν. Έτσι, αύριο Τετάρτη στις 12:00 στο ξενοδοχείο Στρ.Βασιλικός θα παρουσιαστεί το δίκτυο «Συμβάλλω» που θα κομίζει μία νέα πρόταση για την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο εκπρόσωπος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής είναι ο επικεφαλής της εταιρίας ανακύκλωσης VKC Βασίλης Καρατσώλης, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπ.Τουρισμού Β.Κικίλιας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης και εκπρόσωποι από όλο το πολιτικό φάσμα.

Μιας και το έφερε η κουβέντα, στον επόμενο μήνα περίπου θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις για μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Για παράδειγμα στις 30 Μαρτίου θα υποβληθούν προσφορές για την μονάδα επεξεργασίας του Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης που έχει προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ που θα επεξεργάζεται 150.200 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. Για ένα ακόμη μεγάλο έργο ύψους 125 εκατ. ευρώ (μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης) θα κατατεθούν προσφορές, τέλη του Φλεβάρη. Πρόκειται για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Λάρισα.

---

Aναθεωρεί υψηλότερα την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 3,0% από 2,5% πριν η ελβετική τράπεζα UBS. Oπως αναφέρει, υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας φέτος με την πτώση στις τιμές των καυσίμων να περιορίζει τον μέσο πληθωρισμό στο 3,3%.

Θετικές παραμένουν και οι προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα παρά τον εκλογικό κύκλο με την αγορά να υιοθετεί τη στρατηγική των τοποθετήσεων στις διορθώσεις. Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, DBRS, S&P, βρίσκονται ένα σκαλοπάτι μακριά από το να δώσουν την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, κίνηση που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στα ελληνικά ομόλογα.

Η UBS βλέπει την απόδοση των 10ετων ελληνικών ομολόγων να υποχωρεί στο 3,5% στο τέλος της φετινής χρονιάς και στο 2,15% στο τέλος του 2024. Στον τραπεζικό κλάδο η υψηλότερη κερδοφορία, τα μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και η βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση θα στηρίξουν τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να επιστρέψουν στη διανομή μερισμάτων.

Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές, η UBS επισημαίνει ότι ο μέσος όρος των πέντε τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνει νίκη της ΝΔ με 37,5% έναντι 29,5% του ΣΥΡΙΖΑ και 11,5% του ΠΑΣΟΚ, επίδοση που αυξάνει τις πιθανότητες ακόμη και για αυτοδυναμία της ΝΔ στον δεύτερο γύρο.

---

Την ώρα που οι ποδοσφαιρόφιλοι αναρωτιούνται αν κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας θα προσπαθήσει να αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να κοντράρει τον πρίγκηπα από το Κατάρ που έχει ήδη δηλώσει δημοσίως το ενδιαφέρον του, οι επενδύσεις του κρατικού επενδυτικού ταμείου της χώρας (PIF) συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, την Παρασκευή ανακοινώθηκε πως το PIF κατέχει πλέον το 8,26% των μετοχών της Nintendo (7974 TOKYO) εταιρείας και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, μετά την ίδια την ιαπωνική εταιρεία η οποία κατέχει το 10,40% και προφανώς το έχει αποκτήσει μέσω αγοράς ιδίων μετοχών.

Στην αρχή της χρονιάς το PIF κατείχε περίπου το 6% των μετοχών της ιαπωνικής βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών. Όπως αναφέρεται στην γνωστοποίηση που έκανε το PIF προς την ιαπωνική εταιρεία και τις χρηματιστηριακές αρχές της χώρας, η αγορά μετοχών έχει γίνει για επενδυτικούς σκοπούς.

Στην πραγματικότητα όμως ο σκοπός είναι μάλλον κάτι παραπάνω από επενδυτικός αφού ο διάδοχος της χώρας πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να κάνει την Σαουδική Αραβία μία από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών.

Η Nintendo είναι η τρίτη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών στην οποία το PIF αποκτά μετοχική συμμετοχή πάνω από το 5%. Προηγήθηκαν, μέσα στο 2022, η NEXON (3658 TOKYO) και η Capcom (6967 TOKYO), δύο ιαπωνικές εταιρείες που ασχολούνται με την βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών.

Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg όμως το PIF έχει προχωρήσει σε σημαντικές αγορές μετοχών και σε άλλες μεγάλες εταιρείες όπως οι αμερικανικές Activision Blizzard (ATVI NASDAQ), η Electronic Arts (EA NASDAQ), Take Two Interactive (TTWO NASDAQ) και η ιαπωνική Koei Tecmo (3635 TOKYO) και σε άλλες μικρότερες ανά τον κόσμο. Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των περσινών ανακοινώσεων που έκανε η Savvy Games Group, η οποία ελέγχεται πλήρως από το PIF και έχει στελεχωθεί με έμπειρα πρώην στελέχη διεθνών εταιρειών του κλάδου των βιντεοπαιχνιδιών.

Η Savvy Games είχε πει τον Σεπτέμβριο πως έχει σκοπό να δαπανήσει 38 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 αγοράζοντας μερίδια σε εταιρείες που ασχολούνται με την βιομηχανία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο να εξαγοράσει κάποια από αυτές. Όπως είχαν πει τότε οι υπεύθυνοι της Savvy Games, σκοπός αυτών των επενδύσεων είναι η μετατροπή της Σαουδικής Αραβίας σε μία υπερδύναμη στον χώρο των e – sports και του gaming.

Αυτός ο στόχος συνδυάζεται και με το πολύ φιλόδοξο σχέδιο του πρίγκηπα για την δημιουργία της ΝΕΟΜ, μίας φουτουριστικής πόλης μέσα στην έρημο. Η ΝΕΟΜ θα είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, η πιο σύγχρονη και τεχνολογικά εξελιγμένη πόλη του κόσμου και θα αποτελεί μαγνήτη για την διεθνή βιομηχανία gaming. Το 2030 απέχει αρκετά βέβαια και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την επιτυχία των Σαουδαραβικών σχεδίων. Το βέβαιο είναι όμως πως για ένα διάστημα θα υπάρχει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου.

---

H τιμή διαπραγμάτευσης του κρυπτονομίσματος FIL του δικτύου Filecoin έχει αυξηθεί κατά 75% σε διάστημα επτά ημερών, ενώ μόνο την προηγούμενη Παρασκευή αυξήθηκε κατά 30%. Το άλμα τροφοδότησε τον ενθουσιασμό των χρηστών των κοινωνικών δικτύων σχετικά με την κυκλοφορία του blockchain της Εικονικής Μηχανής Filecoin (FVM), μιας πλατφόρμας λογισμικού που θα εισάγει έξυπνα συμβόλαια και θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να σχεδιάζουν αποκεντρωμένες εφαρμογές στο δίκτυο Filecoin.

Η προσθήκη του FVM στο Filecoin θα καταστήσει το δίκτυο ένα πλήρες blockchain επιπέδου 1. Το δίκτυο ανακοίνωσε την κυκλοφορία του FVM τον Σεπτέμβριο στο συνέδριο FIL Singapore. Η πλατφόρμα έχει επίσης τη δυνατότητα να υποστηρίξει τη δημιουργία αποκεντρωμένων αυτόνομων οργανισμών με επίκεντρο τα δεδομένα (DAO), τα οποία θα διευκολύνουν τις συναλλαγές pay-per-view και τη δημιουργία παιχνιδιών Web3, μεταξύ άλλων εφαρμογών.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.