Οι καταλύτες του growth της Mytilineos, το (πολύ) θετικό guidance του ΟΠΑΠ, οι κορυφές της ΔΕΗ, οι επενδυτές γέρνουν προς τις μικρομεσαίες, τα σφυριά στα hotels, ο (νέος) ρόλος Paulson και η ανταρσία στη Nestle

Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ δείχνουν πως οι κινήσεις που έκανε η διοίκηση έφεραν αποτελέσματα. Μάλιστα στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Jan Karas, CEO του oργανισμού ανέφερε συγκεκριμένες αποδόσεις. Στο ΛΟΤΤΟ για παράδειγμα οι περιστασιακοί παίκτες τετραπλασιάστηκαν, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 114%, τα έσοδα προ εισφορών αυξήθηκαν 81% και οι στήλες, παρά την αύξηση της τιμής κατά 7%. Στο Τζόκερ αυξήθηκαν 35% οι περιστασιακοί παίκτες, κατά 38% ο τζίρος, κατά 39% τα έσοδα προ εισφορών, ενώ οι στήλες μειώθηκαν 31%.

Οι αναβαθμίσεις στο Πάμε Στοίχημα οδήγησαν σε αύξηση της πελατειακής βάσης στους 1,3 εκατ. χρήστες που αποτελεί ρεκόρ για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Επίσης τα έσοδα από VLT’s ανήλθαν σε ρεκόρ όλων των εποχών με έσοδο 44 ευρώ ανά VLT ανά μέρα στο τέταρτο τρίμηνο. Επιπλέον το λανσάρισμα του Eurojackpot με εγγυημένο Jackpot 10 εκατ. ευρώ και μέγιστο 120 εκατ. ευρώ ήταν επιτυχημένο, ενώ στοχεύει ο ΟΠΑΠ να διευρύνει την πελατειακή βάση και να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα. Ωστόσο περισσότερα θα έχει η διοίκηση να πει στο επόμενο τρίμηνο, αφού μόλις πριν μία βδομάδα ξεκίνησε η διάθεση.

Η διοίκηση για τη χρήση 2024 έβαλε τον πήχη για τα έσοδα προ εισφορών στα 2,15-2,20 δισ. ευρώ και τα EBITDA στα 750-770 εκατ. ευρώ. Η χαμηλή μόχλευση και οι ισχυρές ταμειακές ροές αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τη μερισματική απόδοση. Όπως ειπώθηκε, διατηρείται η πολιτική διανομής όλων των καθαρών κερδών, με ελάχιστο μέρισμα το 1 ευρώ. Για τη χρήση 2023 βέβαια με την τελική διανομή των 0,85 ευρώ ανά μετοχή, το συνολικό μέρισμα (και επιστροφή κεφαλαίου) πάει στα 1,85 ευρώ. Άρα η απόδοση είναι πάνω από 10%, εκ των υψηλότερων της αγοράς.


Στα 46 ευρώ από 41 ευρώ αύξησε η Pantelakis την τιμή στόχο για τη Mytilineos δίνοντας περιθώριο ανόδου πάνω από 30%. Αυξάνεται έτσι σημαντικά ο αριθμός των αναλυτών που δίνουν δίκαιη τιμή πάνω από τα 45 ευρώ για την εταιρεία. Morgan Stanley, Citi, NBG, Eurobank, EUROXX, Optima και EDISON είναι οι οίκοι που έχουν δώσει τιμή πάνω από τα 45 ευρώ και η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 46 ευρώ.

Για το 2024 ο αναλυτής της Pantelakis εκτιμά καθαρά κέρδη πάνω από 650 εκατ. ευρώ και EBITDA 1,091 δισ. ευρώ τα οποίο αυξάνεται σημαντικά στα 776 εκατ. ευρώ και 1,25 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2026, προσβλέποντας σε μία σταθερή ανάπτυξη της κερδοφορίας της εταιρείας από εδώ και στο εξής, της τάξης άνω του 8% ετησίως (CAGR >8%).

H Pantelakis αποτιμά την αξία του χαρτοφυλακίου της M Renewables στα 3,7 δισ. ευρώ, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η Mytilineos υπερτερεί σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού βάσει ενός καλά διαφοροποιημένου μοντέλου ανάπτυξη ΑΠΕ, καθώς οι ΑΠΕ αποτελούν το βασικό άξονα αύξησης της κερδοφορίας του ομίλου τα επόμενα έτη. Για την Pantelakis η εισηγμένη αποτελεί μία μοναδική επιλογή κυρίως λόγω των δυνατών συνεργειών μεταξύ Ενέργειας και Μετάλλων, που της επιτρέπουν να κατοχυρώνει σταθερά, νέα, συνεχώς υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας.


Για τις μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, για τις φήμες που ακούγονται, έχουμε γράψει αρκετά. Όπως έχουμε γράψει και αρκετά για τα θεμελιώδη κάποιων εταιρειών, τα οποία είναι ελκυστικά. Τώρα, μαθαίνει η στήλη, πως πολλοί κοιτάζουν πιο χαμηλά στον πίνακα των αποτιμήσεων, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό αγνοούσαν και την ύπαρξη αυτών των εταιρειών. Από τη μία οι επενδυτές έχουν μεγάλες υπεραξίες και έχουν διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε κατηγορίες μετοχών, όπου τα κέρδη μπορεί να είναι γρήγορα και μεγάλα. Από την άλλη, επιχειρηματίες αυτής της κατηγορίας θέλουν να δώσουν μετοχές και για να βγάλουν κέρδος και για να αυξήσουν τη διασπορά.

Επίσης κάποιοι θεσμικοί αρχίζουν να κοιτάζουν και αυτοί τις μικρομεσαίες επειδή έχουν ρευστότητα και κέρδη από τα βαριά χαρτιά. Τέλος και οι χρηματιστηριακές βλέπουν ότι μπορεί να υπάρχει επιπλέον «δουλίτσα» και ασχολούνται και αυτές. Στελέχη που παρακολουθούν τέτοιες μετοχές, τονίζουν πως αν δεν αλλάξει κάτι προς το χειρότερο και το κλίμα παραμείνει καλό θα μπορούσαμε να δούμε μεγάλες υπεραξίες, γιατί η περιορισμένη διασπορά μπορεί να δώσει μεγάλη ποσοστιαία άνοδο σε μικρό χρόνο. Να πούμε όμως ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τοποθετούν μικρό μέρος των κεφαλαίων, αφού η εμπορευσιμότητα επειδή είναι περιορισμένη μπορεί να οδηγήσει σε εγκλωβισμούς. Από λίγα κομμάτια και σε πολλές καλές εταιρείες συστήνουν οι ειδικοί.

Εσχάτως λοιπόν λόγω εισόδου θεσμικού η Centric κάνει κίνηση, η Κυριακούλης επίσης, αλλά στη συγκεκριμένη θα πρέπει κάποια στιγμή οι επενδυτές να δουν ότι τερματίζονται οι απομειώσεις και βγαίνει κάποιο κέρδος, η Εβροφάρμα συνεχίζει υψηλότερα, λόγω προσδοκιών υψηλής κερδοφορίας, η Q&R έχει κάνει σημαντικό ράλι λόγω μετοχικών ανακατατάξεων και προσδοκιών από νέα έργα και έρχονται καθημερινά να προστεθούν και άλλες. Οι περισσότερες όμως δεν έχουν διάρκεια στην κίνηση.


Το νέο business plan της ΔΕΗ που προβλέπει ότι σε τρία χρόνια οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου ΔΕΗ μέσω  επενδύσεων και συνεργασιών σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία, είχε ως συνέπεια την αναβάθμισή της κατά τέσσερις βαθμίδες από τον διεθνή - μη κυβερνητικό - οργανισμό Carbon Disclosure Project (CDP).

Ο οργανισμός αναβάθμισε τον όμιλο ΔΕΗ από τη βαθμίδα  «D-» σε «Β-», σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Και αυτό γιατί με τον μετασχηματισμό να βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, ο Όμιλος ΔΕΗ βελτιώνει διαρκώς τις επιδόσεις του σε κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, και κατατάσσεται πλέον στο 37% των εταιρειών που αξιολογήθηκαν με «Β-» από τον CDP, θέση υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο παγκοσμίως.

Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΔΕΗ από τον CDP οφείλεται και στη σημαντική βελτίωση που επέδειξε σε κρίσιμους τομείς, όπως στη στρατηγική, στη διακυβέρνηση και στις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων και ευκαιριών, καθώς επίσης και στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτόχρονα η αναβάθμιση οφείλεται στο γεγονός πως η εταιρεία υλοποιεί δράσεις και στρατηγικές που στοχεύουν στον μετριασμό του αρνητικού αντικτύπου στο κλίμα και το περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης της στρατηγικής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και ανάπτυξης των ΑΠΕ του Ομίλου και των δεσμεύσεων για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040 (Net Zero).


Πλειστηριασμών συνέχεια με δυο ξενοδοχεία που έχουν προγραμματιστεί να «βγουν στο σφυρί» στο επόμενο χρονικό διάστημα. Για τις  27 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται στην πόλη της Τήνου, με τιμή εκκίνησης τα 1,65 εκατ. ευρώ.

Για το συγκεκριμένο ακίνητο είχαν προηγηθεί άλλοι δύο άγονοι πλειστηριασμοί το 2022. Το ξενοδοχείο είναι Γ' τάξεως με το οικόπεδό του, να βρίσκεται στη συνοικία Αγία Παρασκευή και αποτελείται από υπόγειο με καλυμμένη επιφάνεια 186 τ.μ. εκ των οποίων τα 166 τ.μ. είναι αποθήκες, ισόγειο, δύο ορόφους και δώμα με συνολική επιφάνεια 744 τετραγωνικά μέτρα.

Για τις 15 Μαϊου 2024 επαναπρογραμματίστηκε και ο πλειστηριασμός των δύο πεντάστερων ξενοδοχείων του ομίλου Μαντωνανάκη, του «Elounda Beach Hotel & Villas» και του «Elounda Bay Palace». Ο πρόσφατος πλειστηριασμός ήταν άγονος και «πάγωσε» για ένα χρονικό διάστημα, για να επανεμφανιστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με την τιμή εκκίνησης να παραμένει στα 300 εκατ. ευρώ.


O δισεκατομμυριούχος επενδυτής John Paulson μπορεί να είναι η επιλογή του Donald Trump για τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg. Tον προηγούμενο μήνα ο Paulson φιλοξένησε μεγάλους δωρητές για την επανεκλογή του Trump στο σπίτι του στο Palm Beach της Florida. Οι δωρητές δεσμεύτηκαν για τουλάχιστον $1 εκατ. για την καμπάνια επανεκλογής του Trump.

O πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δημοσίως αναφέρει το όνομα του Paulson σε προεκλογικές του ομιλίες. Τον Ιανουάριο μετά τη νίκη του στις προκριματικές του New Hampshire, ο Trump δήλωσε: «Ο μεγάλος John Paulson έχει βγάλει πολλά λεφτά στη Nevada. Δεν ζει εκεί αλλά βγάζει πολλά λεφτά, στην πραγματικότητα όπου και να πάει βγάζει λεφτά. Ίσως τον βάλουμε στο υπουργείο Οικονομικών».


Μία ιδιότυπη ανταρσία μετόχων βρίσκεται σε εξέλιξη σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο, τη Nestle (NESN ZURICH). Όπως διαβάσαμε σε χθεσινό ρεπορτάζ του Bloomberg, ένας σημαντικός αριθμός θεσμικών επενδυτών που κατέχουν μετοχές της εταιρείας πιέζει την διοίκηση της εταιρείας να ανεβάσει κατά πολύ το ποσοστό «υγιεινού φαγητού» ανάμεσα στα προϊόντα που πουλά στους καταναλωτές.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ShareAction, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και έχει σαν σκοπό της την προώθηση κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητων επιχειρηματικών πρακτικών μέσα από την άσκηση πίεσης σε διάφορες επιχειρήσεις, έχει αναλάβει τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας. Εν όψει της γενικής συνέλευσης της εταιρείας που θα γίνει την 18η Απριλίου, η ShareAction υπέβαλε μία πρόταση τροποποίησης του καταστατικού της επιχείρησης η οποία υποστηρίζεται από αρκετούς επενδυτές.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η γνωστή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Legal &General Investment Management, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης στην Ευρώπη μετά την Blackrock (BLK NYSE). Η βρετανική εταιρεία διαχείρισης είναι γνωστή για την προτίμησή της σε επενδύσεις σύμφωνες με την φιλοσοφία ESG και γενικά υποστηρίζει την «υπεύθυνη» επενδυτική πολιτική.

Η πρόταση της ομάδας των επενδυτών προβλέπει την πρόσθεση ενός νέου άρθρου στο καταστατικό.  Το άρθρο αυτό θα υποχρεώνει την διοίκηση να παρουσιάζει κάθε χρόνο στους μετόχους μία ολοκληρωμένη αναφορά γύρω από τις επιδόσεις της εταιρείας σε διάφορα θέματα ESG.

Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνεται και η παρουσίαση λεπτομερών στοιχείων σχετικά με το ποσοστό των πωλούμενων προϊόντων ανάλογα με το πόσο υγιεινά είναι, σύμφωνα με το μοντέλο Nutrient Profiling Model που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και κατατάσσει τα διάφορα τρόφιμα και ποτά σε κατηγορίες ανάλογα με τα συστατικά τους και το πόσο ωφέλιμα ή βλαβερά είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Η κίνηση των επενδυτών και της ShareAction έρχεται έξι μήνες μετά την αυστηρή κριτική που άσκησε η οργάνωση στην Nestle. Η ShareAction κατηγόρησε την μεγάλη ελβετική επιχείρηση πως βασίζεται πάρα πολύ στις πωλήσεις λιγότερο υγιεινών τροφών και πως δεν κάνει αρκετά πράγματα για την προώθηση περισσότερο θρεπτικών και υγιεινών προϊόντων. Εκπρόσωπος της Legal &General Investment Management δήλωσε πως από εκείνη την στιγμή και μετά άρχισαν συζητήσεις με την Nestle σχετικά με το ζήτημα αλλά γρήγορα έφθασαν σε αδιέξοδο.

Από την μεριά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της ShareAction υποστήριξε πως ενώ η εταιρεία αναφέρει στον εταιρικό σκοπό της την «βελτίωση της ζωής» μέσω των προϊόντων της, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Η Catherine Howarth πρόσθεσε πως περίπου τα τρία τέταρτα των προϊόντων της εταιρείας είναι στην ουσία ανθυγιεινά καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών στοιχείων και πως η Nestle έχει κατ’ επανάληψη αποτύχει να εξηγήσει πως θα κάνει τα προϊόντα της πιο υγιεινά.

Σε αυτή την αποτυχία απέδωσε και την πρωτοβουλία για την τροποποίηση του καταστατικού. Από την μεριά της, η διοίκηση της εταιρείας απάντησε λέγοντας πως η ShareAction έβαλε στο στόχαστρό της την λάθος εταιρεία και τόνισε ότι ο ισχυρισμός πως το 75% των προϊόντων της είναι ανθυγιεινά είναι εντελώς ανακριβής. Για να γίνει δεκτή η προτεινόμενη τροποποίηση του καταστατικού, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% συν μία ψήφο των μετόχων που θα παρευρεθούν στην γενική συνέλευση της 18ης Απριλίου.

Δεδομένου πως μάλλον δεν θα μπορέσουμε να βρούμε κάπου δημοσκοπήσεις σχετικά με τις προθέσεις των μετόχων, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε για να δούμε αν η πλειοψηφία τους πραγματικά επιθυμεί να επιβάλει στη Nestle μία υποχρεωτική πορεία προς ένα «υγιεινό» μέλλον.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.