To new entry και οι συναντήσεις της Sunlight, τι είναι το vola (deal) ity στο ΧΑ, η ισχυρή Cenergy, follow the money στο ταμπλό, οι τάσεις φυγής, οι παρασκηνιακές ζυμώσεις, ο δείκτης των…δεμάτων και tips για Κρι Κρι, Βιοκαρπέτ

Η Sunlight όπως μαθαίνει η στήλη ετοιμάζει νέο προϊόν για την πολλά υποσχόμενη αγορά αποθήκευσης ενέργειας. Στις επόμενες ημέρες θα γίνουν παρουσιάσεις σε στελέχη μεγάλων ενεργειακών ομίλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη. Εκεί η Sunlight διατηρεί εκτός από τη γραμμή παραγωγής μπαταριών, και το ένα από τα δυο μεγάλα κέντρα R&D που διαθέτει. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις...


Πολλά στελέχη της αγοράς συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην κοιτάνε τις μετοχές που έχουν μείνει πίσω, αλλά να ακολουθούν το χρήμα και την τάση. Η πρόσφατη διόρθωση και η άνοδος των τελευταίων ημερών μάλλον τους επιβεβαιώνει, αφού μετοχές που είχαν δυνατό momentum και εισροές κεφαλαίων, ήταν οι πρώτες που κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Κάποιες από αυτές είχαν διορθώσει λιγότερο από άλλες, αλλά κοινή συνισταμένη ήταν η ισχυρή ανοδική κίνηση.

Η Cenergy και η Μυτιληναίος από τα βαριά χαρτιά ξεχώρισαν αμέσως, ενώ από χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν μετοχές όπως Optima Bank, Intralot, Profile, Q&R, ΕΚΤΕΡ κ.α. Φυσικά και υπήρξαν και κάποιες άλλες μετοχές που λόγω αποτελεσμάτων κινήθηκαν ανοδικά, όπως ο ΑΔΜΗΕ ή η Lamda Dev., καθώς η τηλεδιάσκεψη υπό τον CEO, Οδ.Αθανασίου έστειλε αισιόδοξο μήνυμα στους επενδυτές.


Μία εξαγορά στο εξωτερικό με σημαντικό premium σε συνδυασμό με την πρόσφατη διόρθωση της μετοχής και τη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος ήταν οι λόγοι που είδαμε την Παρασκευή άνοδο της μετοχής της Cenergy. Η ιταλική Prysmian εξαγόρασε σε ύψος ρεκόρ την αμερικανική Encore Wire και μάλιστα με premium 11% έναντι της τιμής που είχε η μετοχή. Αυτό το μεγάλο deal επανέφερε το ενεργειακό στόρι στο ελληνικό ταμπλό και σε συνδυασμό με τα ισχυρά στοιχεία του ισολογισμού της Cenergy έφερε ράλι στη μετοχή.

Το ανεκτέλεστο των 3 δισ. ευρώ που εξασφαλίζει δουλειές για αρκετά χρόνια ακόμα, η ποιότητα των προϊόντων που δίνει τη δυνατότητα στον όμιλο να επιλέγει τα έργα εκείνα που έχουν καλύτερο περιθώριο απ' όλα όσα διεκδικεί, αλλά και η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων, η οποία θα βελτιώσει την κερδοφορία έκαναν τη μετοχή να ξεχωρίσει. Πρόσφατα από τα ιστορικά υψηλά των 7,67 ευρώ που είχε γράψει είχε υποχωρήσει κάτω από τα 7 ευρώ, αλλά την Παρασκευή με μία κίνηση κατάφερε και πάλι να πλησιάσει τα υψηλά της και να δείξει πως υπάρχει ακόμα μέλλον στην ενέργεια.


Πολύ καλά ξεκίνησε η νέα χρονιά για την Κρι-Κρι και σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση της εταιρείας στην ενημέρωση των αναλυτών, τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχει δείχνουν πως η εκτίμηση που έχει δώσει η διοίκηση είναι στο σωστό δρόμο. Οι πωλήσεις για όλο το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 233 εκατ. ευρώ και να έχουν ποσοστιαία άνοδο 8-11% έναντι του 2023. Το περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων αναμένεται να φτάσει το 15% και θα είναι κάπως πιεσμένο έναντι του περσινού.

Η εταιρεία εξαπλώνεται από τη Γαλλία μέχρι τις ΗΠΑ και σύντομα θα ξεκινήσει διάθεση παγωτού στις ΗΠΑ, ενώ ξεκίνησε η διάθεση γιαουρτιού στη Γαλλία. Επειδή η εταιρεία αναπτύσσεται με δυνατούς ρυθμούς το επενδυτικό πρόγραμμα για φέτος θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και ίσως φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ. Οι περσινές επενδύσεις καλύφθηκαν και με το παραπάνω από τις ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές, με αποτέλεσμα οι ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέλθουν στα 32 εκατ. ευρώ περίπου.


Vola -deality {Volatility + Deals}: Κάθε νέο που θα βγαίνει στο εξής για εξαγορές θα δημιουργεί αναταράξεις στο σύστημα προσαρμόζοντας τις κλαδικές αποτιμήσεις. Το ίδιο θα ισχύει και όταν θα υπάρχουν καθυστερήσεις ή αναβολές. Kudos στον φίλο της στήλης Πέτρο Π. που είναι και ο εμπνευστής του «όρου».


Η εισαγωγή του Ελευθέριος Βενιζέλος στο ΧΑ σίγουρα ανέβασε το ενδιαφέρον για τις νέες εισαγωγές ωστόσο η εντεινόμενη τάση εξόδου εταιριών από το ταμπλό χρήζει προσοχής. Μετά τη διαφαινόμενη επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης της Entersoft θα ακολουθήσει η διαγραφή της REDS, καθώς η Reggenborg αναμένεται να συγκεντρώσει σχετικά εύκολα το ποσοστό για να αιτηθεί την έξοδο της εταιρίας από το ΧΑ.  Ήδη η Reggenborg και η Ελλάκτωρ έχουν από κοινού το 94,241% και για να θεωρηθεί πετυχημένη η Δημόσια Πρόταση θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 54.128 μετοχές.


Την περασμένη Παρασκευή έγιναν συναλλαγές που ξεπέρασαν τις 235 χιλιάδες μετοχές άρα η συνθήκη μάλλον έχει ικανοποιηθεί. Με δεδομένο ότι υπάρχουν συζητήσεις για παράλληλη εισαγωγή της Μυτιληναίος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς και ζυμώσεις για εξαγορές εταιριών από τον κλάδο της Ενέργειας και της Πληροφορικής είναι επιτακτική ανάγκη το ισοζύγιο των εταιριών να μην γύρει επικίνδυνα υπέρ των διαγραφών. Και σίγουρα αυτό το ισοζύγιο δεν μπορεί να ισορροπεί μόνο με εταιρίες από τον κλάδο των ακινήτων. Αν μη τι άλλο η εικόνα τους στο ταμπλό ως τώρα δεν έχει ακολουθήσει την πορεία της αγοράς.


Η Βιοκαρπέτ κατάφερε να επαναφέρει σε πλήρη λειτουργία το ένα από τα δύο εργοστάσια της θυγατρικής εταιρείας ΕXALCO το οποίο επλήγη από την πλημμύρα Daniel σε 21 ημέρες. Τα 6,6 εκατ. ευρώ της αποζημίωσης καταβλήθηκαν πλήρως στις αρχές του 2024. To 93% της ενέργειας που καταναλώνεται από την εταιρία προέρχεται από ΑΠΕ. Το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου είναι 19 MW, ενώ το 50% σχεδόν των προϊόντων της εταιρίας εξάγεται στο εξωτερικό.

Αυτά ήταν τα καλά νέα. Τα καθαρά κέρδη του 2023 είναι μειωμένα κατά 39% στα 5,5 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης της κερδοφορίας από τον τομέα μεταλλουργίας (-42%), φαινόμενο το οποίο επηρέασε καθολικά τον κλάδο. Στα αξιοσημείωτα είναι η βελτίωση του βαθμού πληροφόρησης που δίνει πλέον στα εξάμηνα και ετήσια αποτελέσματα η εταιρία καθώς έχει προστεθεί λεπτομερή ανάλυση ανά κλάδο και άλλες πληροφορίες σχετικά με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και εταιρικής διακυβέρνησης. Για τη φετινή χρήση η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη διαβλέποντας καλύτερο δεύτερο εξάμηνο.


Η εξαγορά του αεροδρομίου του Εδιμβούργου από την Vinci έγινε με πολλαπλασιαστή επιχειρηματικής αξίας 19,5 φορές για τα λειτουργικά κέρδη του 2023 και εσωτερική απόδοση 8%-8,5%. Σε σχέση με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εμφανίζει premium αποτίμησης 137%, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το αεροδρομίου του Εδιμβούργου δεν είναι παραχώρηση ορισμένου χρόνου αλλά καθαρή ιδιοκτησία της υποδομής. Παρόλα αυτά τόσο μεγάλη απόκλιση δεν δικαιολογείται. Η συναλλαγή αναβαθμίζει και την αξία της συμμετοχής της ΓΕΚ στο νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου για το οποίο υπάρχει δικαίωμα παραχώρησής για 30 χρόνια.


Ένας από τους πολλούς τρόπους που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι για την εκτίμηση των εξελίξεων στην οικονομία είναι η κατάσταση στην αγορά μεταφοράς δεμάτων. Όσο μεγαλύτερη είναι η κίνηση για τις εταιρείες του κλάδου, τόσο πιο ισχυρή είναι η οικονομική δραστηριότητα, τουλάχιστον σύμφωνα με την παραδοσιακή οικονομική θεωρία. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, με την επικράτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, μπορούμε να πούμε πως ο ρόλος των επιχειρήσεων  που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έχει γίνει ακόμα πιο σημαντικός.

Με αφορμή λοιπόν τη δημοσιοποίηση του Pitney Bowes Parcel Shipping Index, μίας έκδοσης η οποία καταγράφει την κατάσταση και τις εξελίξεις του κλάδου, και με τη βοήθεια του Bloomberg, μπορούμε να ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στο πώς εξελίσσονται τα πράγματα στον κλάδο στις ΗΠΑ. (Η Pitney Bowes (PBI NYSE) είναι μία εταιρεία που ασχολείται με την παροχή διαφόρων υπηρεσιών στον κλάδο της αποστολής και μεταφοράς προϊόντων και παρέχει τις υπηρεσίες της σε πάνω από το 90% των εταιρειών του καταλόγου Fortune 500).

Σύμφωνα με τον τίτλο του δελτίο τύπου που συνοδεύει τη δημοσιοποίηση της έκδοσης, η ζήτηση από καταναλωτές για «αγορά προϊόντων σε πραγματικό χρόνο» αλλάζει σημαντικά το μερίδιο αγοράς των μεγάλων εταιρειών του κλάδου μεταφοράς δεμάτων.

Διαβάζοντας περισσότερες λεπτομέρειες, βλέπουμε πως συνεχίζεται η ανάπτυξη του κλάδου και ο αριθμός των δεμάτων που μεταφέρθηκαν το 2023 είναι σαφώς μεγαλύτερος από οποιαδήποτε πρόβλεψη είχε γίνει πριν την πανδημία. Όπως αναφέρεται, η αγορά μεταφοράς δεμάτων αναπτύχθηκε την τελευταία επταετία με ετήσιο ρυθμό 9% αν μετρήσουμε τον αριθμό των δεμάτων που μεταφέρονται και με ρυθμό 10% αν λάβουμε υπόψη μας τη συνολική αξία των δεμάτων.

Οι αναλυτές της Pitney Bowes εκτιμούν πως για την επόμενη πενταετία θα συνεχιστεί η αύξηση του αριθμού των μεταφερόμενων δεμάτων αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς που θα τείνουν προς το 5% ετησίως από το 2024 μέχρι το 2029. Πριν ασχοληθούμε με τις επιχειρήσεις του κλάδου, αξίζει να αναφέρουμε ένα γενικό σχόλιο των αναλυτών  της Pitney Bowes, οι οποίοι παρατηρούν πως η επιθυμία των καταναλωτών για αγορά προϊόντων σε προσιτές τιμές από όλα τα σημεία του κόσμου έχει οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού μικρών δεμάτων σχετικά χαμηλής αξίας.

Την ίδια στιγμή, η επιθυμία των καταναλωτών για όσο το δυνατόν πιο άμεση παραλαβή των δεμάτων έχει οδηγήσει στη δημιουργία εξειδικευμένων δικτύων/πλατφορμών, ο ρόλος των οποίων είναι η επιλογή της πιο κατάλληλης για κάθε διαφορετικό δέμα εταιρείας μεταφορών. Όσο αφορά στις μεταφορικές εταιρείες, η εταιρεία των κρατικών ταχυδρομείων (United States Postal Service, USPS) εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση με 31% και ακολουθείται πλέον από την Amazon Logistics (τμήμα της γνωστού κολοσσού)  με 27%, η οποία είχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη απ’ όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και για πρώτη φορά πέρασε την UPS (UPS NYSE) που είχε μερίδιο 21%, με την FedEx (FDX NYSE) να ακολουθεί στην τέταρτη θέση με 18%. Όλες οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν πολύ μικρότερα μερίδια αγοράς από τις 4 μεγάλες.

Από πλευράς της αξίας των δεμάτων που μεταφέρθηκαν, την πρώτη θέση κατέχει ακόμα η UPS με 35%, ακολουθεί η FedEx με 32%, με τα ταχυδρομεία να έχουν μερίδιο 16% και την Amazon Logistics 14%. Είναι φανερό πως η εταιρεία των ταχυδρομείων και η Amazon Logistics μεταφέρουν δέματα σαφώς μικρότερης αξίας από αυτά της UPS και της FedEx, πράγμα που σημαίνει πως ικανοποιούν μεγάλο μέρος της ζήτησης των καταναλωτών για την γρήγορη μεταφορά μικρών δεμάτων από προϊόντα με τιμές προσιτές στον μέσο πολίτη.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.