Η νέα εποχή της Τράπεζας Πειραιώς, κοντά σε big deal, τα ισχυρά ΕΒΙΤDA της Motor Oil, το business plan της Τεχνικής Ολυμπιακής, η μάχη των chips, το βιομηχανικό σφυρί και το πρόβλημα στον Christie’s

Χθες παρουσιάστηκε σε μεγάλους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς το νέο λογότυπο της τράπεζας και όπως μαθαίνουμε άρεσε πολύ. Σηματοδοτεί τη νέα εποχή της τράπεζας, η οποία είναι πλέον ιδιωτική. Ακολουθεί σήμερα η παρουσίαση στους εργαζομένους και από την επόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι του Τύπου.

Με ισχυρά μεγέθη, έμφαση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και πελατοκεντρική φιλοσοφία το νέο λογότυπο ενσωματώνει τις αρχές της νέας Τράπεζας Πειραιώς. Στο επίκεντρο της οποίας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και βεβαίως η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της προς τους πελάτες της.


Στα 190,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη της Motor Oil στο πρώτο τρίμηνο και είναι χαμηλότερα έναντι των περσινών, αλλά  αυτό το περίμενε η αγορά, καθώς ήταν άλλο το σημείο εκκίνησης και σημαντικά υψηλότερα τα περιθώρια διύλισης.  Ωστόσο, είναι πολύ ισχυρά και δείχνουν πως η χρονιά θα είναι επίσης καλή. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν στα 175 εκατ. ευρώ.

Τα δημοσιευμένα EBITDA ανήλθαν στα 354 εκατ. ευρώ από 397 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα και τα προσαρμοσμένα στα 334 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 25%. Σημειώνεται πως η εισηγμένη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά της Ηλέκτωρ από την Ελλάκτωρ έναντι τιμήματος 114,7 εκατ. ευρώ. Λόγω της επικείμενης διανομής 0,50 ευρώ ανά μετοχή από την Ελλάκτωρ, η Motor Oil θα χρειαστεί να καταβάλει περίπου τα μισά για την Ηλέκτωρ, αφού λόγω των μετοχών που κατέχει στην Ελλάκτωρ θα λάβει τα υπόλοιπα από την επιστροφή κεφαλαίου. Στο πρώτο τρίμηνο έγιναν επενδύσεις ύψους 181 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 1,966 δισ. ευρώ.


Το placement της Τράπεζας Πειραιώς είχε μεγάλη συνεισφορά στην αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα οι μέσες συναλλαγές ανήλθαν στα 148 εκατ. ευρώ από 118 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο και μάλιστα με δύο συνεδριάσεις λιγότερες φέτος. Από αυτά τα 22 εκατ. ευρώ περίπου τα έδωσε η συναλλακτική δραστηριότητα επί της μετοχής της Πειραιώς, είπε η διοίκηση της ΕΧΕ στην ενημέρωση των αναλυτών.

Η κερδοφορία της ΕΧΑΕ αυξήθηκε στα 4,4 εκατ. ευρώ από 3,3 εκατ. ευρώ (+30,5%) μετά από αύξηση του τζίρου κατά 15,7%. Το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε περίπου 12% και προκάλεσε ερωτήματα, καθώς η διοίκηση είχε δεσμευτεί στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη για μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση. Σημειώνεται ότι τα έξοδα προσωπικού φέτος περιλαμβάνουν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι πρόβλεψη για μεταβλητές αποδοχές, αναλογική με την ισχυρή οργανική απόδοση.


Στην περαιτέρω επιτάχυνση των επενδύσεων εστιάζει η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής, ενώ για το θέμα του τιμήματος του Πόρτο Καρράς, μετά και το πόρισμα του τρίτου και τελευταίου αξιολογητή, θα στραφεί στη διαιτησία για τα ανοικτά θέματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Στέγγος, ανέφερε πως οι επενδύσεις στη ναυτιλία έχουν πάει εξαιρετικά και η απόδοση ήδη είναι 140% και ακόμα και στην περίπτωση που κάποια παλιά καράβια πάνε για σκραπ θα υπάρξει όφελος 420 δολαρίων ανά τόνο. Ωστόσο, υπάρχουν καλά συμβόλαια σήμερα και αναμένει πως τα καλά μερίσματα θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Παράλληλα θα ήθελε να επενδύσει περισσότερο στον κλάδο, αλλά αυτήν την περίοδο είπε ότι είναι ψηλά οι τιμές και θα ήθελε μία διόρθωση.

Συνεχίζονται παράλληλα οι επενδύσεις στο real estate με το project Arrow των 186 ακινήτων να έχει ξεκινήσει, αλλά χωρίς τη συνεργασία με μέλη της οικογένειας του Παύλου Βαρδινογιάννη,  καθώς δεν προχώρησε αυτή η συνεργασία, αλλά προσδοκά στο μέλλον να υπάρξει σε άλλο τομέα. Έχει παραλάβει 30 ακίνητα από τα 186 και άλλα 60 θα παραλάβει τον επόμενο μήνα. Στα Πηγαδάκια της Βούλας τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η κατασκευή πολυτελών κτιρίων 7.500 τ.μ. από τα οποία προσδοκά υψηλή απόδοση, καθώς οι τιμές στην ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά υψηλές. Στο project θα δαπανήσει 2 εκατ. ευρώ.

Προσεκτικά βήματα κάνει στις ΑΠΕ με συμμετοχή σε εταιρεία που κατασκευάζει φωτοβολταϊκούς σταθμούς 8 MW αλλά και σε δική της έκταση θα κατασκευάσει μονάδα βιοαερίου 1 MW. Η διοίκηση είπε πως κοιτάζει πολλά projects και θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις της στο επόμενο διάστημα, γι΄αυτό και προς το παρόν επιμένει στην τακτική μη διανομής μερίσματος. Τα EBITDA για το 2024 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 15 εκατ. ευρώ.


Τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Chips Act προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή των ημιαγωγών προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις αγορές της Άπω Ανατολής και ειδικότερα την Κίνα, η κυβέρνηση της χώρας κάνει μια κίνηση ως απάντηση στην προσπάθεια αυτή, καθώς βλέπει ότι θα περιοριστεί η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι από την κυβέρνηση της Κίνας, κρατικές τράπεζες αλλά και επιχειρήσεις δημιουργήθηκε ένα ταμείο, το National Integrated Circuit Industry Investment Fund, το οποίο μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 47,5 δισ.δολάρια.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος του fund είναι το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, ενώ σημαντικό ποσοστό συνεισφοράς έχουν και επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες σε συνεργασία με τις τοπικές διοικήσεις έχουν ιδρύσει και χρηματοδοτήσει πολλά εργοστάσια τσιπς στη Νότια Κίνα.

Μάλιστα το θέμα έχει αρχίσει να λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η προσπάθεια αυτή έχει και ως στόχο να απαλλάξει την Huawei Technologies από τις πολυετείς κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι οποίες, ουσιαστικά, την έχουν αποκλείσει από ένα μεγάλο αριθμό εισαγόμενων εξαρτημάτων ημιαγωγών.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ και η E.E. έχουν εξασφαλίσει κεφάλαια της τάξεως των 80 δισ.δολαρίων για τη νέα γενιά ημιαγωγών, προχωρώντας σε μια απευθείας αναμέτρηση με την Κίνα. Σημειώνεται ότι με την ανακοίνωση του κινεζικού fund για ημιαγωγούς οι μετοχές των εταιρειών τσιπς καταγράψαν σημαντική άνοδο.


Για τις 24 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί ο δεύτερος πλειστηριασμός ενός βιομηχανικού ακινήτου το οποίο ανήκει στην οικογένεια Καράσσο, η οποία ήλεγχε την άλλοτε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Τεξαπρέτ. Η δραστηριότητα της εταιρείας σταμάτησε ουσιαστικά από το 2009, ενώ οι μετοχές της διαγράφηκαν από το χρηματιστήριο το 2018.

Ο πλειστηριασμός αφορά ένα κενό βιομηχανικό συγκρότημα το οποίο λειτουργούσε ως μονάδα βαφείου - φινιριστηρίου προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας. Το συγκρότημα βρίσκεται σε ένα γωνιακό  γήπεδο συνολικής επιφάνειας 63.051 τετραγωνικών μέτρων. Στο γήπεδο έχουν κατασκευαστεί τμηματικά βιομηχανικές εγκαταστάσεις από το 1972 μέχρι το 1989, συνολικής επιφάνειας 27.394 τετραγωνικών μέτρων. Το ακίνητο θα εκπλειστηριαστεί με τιμή εκκίνησης τα 4,2 εκατ.ευρώ.


Τα φρέσκα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και την Ιαπωνία τις επόμενες μέρες θα επηρεάσουν τις προσδοκίες των επενδυτών για το σκέλος και τον ρυθμό των επιτοκιακών κινήσεων των κεντρικών τραπεζών στις μεγάλες οικονομίες. Στις ΗΠΑ ο δείκτης ΡCE (Personal Consumtion Expenditures) που παρακολουθεί στενά η Fed θα δώσει το επόμενο στίγμα για το αν η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων φέτος. Ανακοινώνεται στις 31 Μαΐου.

Όπως έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, οι αξιωματούχοι της εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν, έστω και με αργό ρυθμό. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει μερικούς μήνες ακόμη πριν χαμηλώσει το κόστος χρήματος για να είναι πιο σίγουρη πως ο πληθωρισμός είναι σε τροχιά επιστροφής προς τον στόχο του 2%.

Στην ευρωζώνη η ΕΚΤ έχει σχεδόν υποσχεθεί ότι θα μειώσει το παρεμβατικό της επιτόκιο από το ιστορικό υψηλό του 4% τον Ιούνιο. Όμως, για τις αγορές δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ακολουθήσει μετά, το σκέλος και η ταχύτητα της νομισματικής χαλάρωσης, ιδιαίτερα αν τα νέα στοιχεία στις 31 Μαΐου δείξουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ευμετάβλητες.


Πριν περίπου είκοσι μέρες, ο γνωστός οίκος δημοπρασιών Christie’s αντιμετώπισε ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα καθώς πλησίαζε μία πολύ σημαντική ημέρα για αυτόν και τους πελάτες του, δηλαδή οι καθιερωμένες δημοπρασίες της άνοιξης. Οι εκπρόσωποι του οίκου αναφέρθηκαν σε ένα «technology security issue», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας του ιστότοπου της.

Οι πελάτες της επιχείρησης διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να επισκεφθούν το www.christies.com. Μόλις πληκτρολογούσαν την διεύθυνση, ένα μήνυμα τους έστελνε σε μία άλλη ιστοσελίδα, προσωρινά όπως τόνιζε το μήνυμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, ο εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών είχε αναφέρει πως γίνονταν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε συνεργασία και με εξωτερική ομάδα εξειδικευμένη στα τεχνολογικά ζητήματα.

Παρά το γεγονός πως η εταιρεία απέφυγε να αναφερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο, η εντύπωση που δημιουργήθηκε άμεσα στους ειδικούς της κυβερνοασφάλειας ήταν αυτή μίας κακόβουλης κυβερνοεπίθεσης. Όπως αποδείχθηκε αρκετές μέρες μετά, επρόκειτο όντως για μία επίθεση από hackers. Η ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, μέσω μίας ανάρτησης στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), ονομάζεται RansomHub και είναι αρκετά γνωστή σε όσους ασχολούνται με θέματα κυβερνοασφάλειας.

Στην ανάρτησή της, η ομάδα υποστήριξε πως μέσω της επίθεσης απέκτησε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τους πλουσιότερους συλλέκτες τέχνης στον κόσμο. Για να γίνει πιο πειστική, δημοσιοποίησε και ορισμένα ονόματα σε συνδυασμό με ημερομηνίες γέννησης και δεσμεύθηκε πως θα δώσει όλα αυτά τα στοιχεία στην δημοσιότητα στο τέλος του Μαΐου. Ο λόγος για τον οποίον απειλεί πως θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία είναι η άρνηση της Christie’s να πληρώσει τα «λύτρα» που ζήτησε η RansomHub.

Σύμφωνα με την ομάδα των ψηφιακών πειρατών, έγινε προσπάθεια ανεύρεσης μίας λογικής λύσης αλλά ο οίκος δημοπρασιών έκοψε απότομα τον δίαυλο επικοινωνίας με την ομάδα. Ειδικοί του χώρου που μίλησαν στους New York Times είπαν πως στην περίπτωση που η ομάδα έχει όντως αποσπάσει τέτοια στοιχεία και τα δημοσιοποιήσει, αυτό θα κοστίσει πολύ στον οίκο δημοπρασιών. Αφενός λόγω των υψηλών χρηματικών προστίμων που θα του επιβάλουν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση της νομοθεσίας GDPR για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών και αφετέρου λόγω της ζημιάς στην φήμη της επιχείρησης.

Από την πλευρά του οίκου, εκδόθηκε τελικά επίσημη ανακοίνωση η οποία επιβεβαιώνει πως έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης. Στην ανακοίνωση όμως τονίζεται πως οι hackers απέσπασαν ελάχιστα δεδομένα, ήσσονος σημασίας, και πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως κατάφεραν να αποσπάσουν στοιχεία οικονομικού χαρακτήρα ή το ιστορικό συναλλαγών. Προφανώς η έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών θα δείξει ποιος έχει δίκιο, όπως και η πιθανή πραγματοποίηση των απειλών της RansomHub.

Κάτι που μπορεί να στοιχίσει στον οίκο είναι το γεγονός πως μάλλον άργησε να ενημερώσει τις αρχές για την επίθεση που δέχθηκε, ενώ ακόμα μέχρι προχθές δεν είχε ενημερώσει το σύνολο των πελατών του. Πρέπει πάντως να επισημάνουμε πως οι ανοιξιάτικες πωλήσεις έγιναν τελικά με την χρήση εξωτερικών διαδικτυακών συνδέσμων παρά τον σχετικό πανικό που είχε καταλάβει τους εργαζόμενους στον οίκο, οι οποίοι επίσης δεν φαίνεται να είχαν ενημερωθεί εγκαίρως.

Ο οίκος πήρε πάλι στα χέρια του την ιστοσελίδα του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ανοιξιάτικων δημοπρασιών, η αξία των οποίων έφθασε τα 528 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσοστό των οποίων θα καταλήξει στα ταμεία του. Κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως μάθουμε τι μέρος αυτών των εσόδων θα καταλήξει στα ταμεία των εποπτικών αρχών ως πρόστιμο. Δεν θα αργήσουμε όμως να δούμε την αντίδραση του ιδιοκτήτη του οίκου, δηλαδή του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Francois Pinault.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.