Black Box: Τι τρέχει με Λιανό, Αρχιρόδον και Ελλάκτωρ, η απογείωση της Premia, τα σχέδια της HIG και το Ελληνικό γίνεται... Ν. Υόρκη

Αγόρασε ή όχι ο κ. Λιανός της Αρχιρόδον μετοχές της Ελλάκτωρ μέσω της Κύπρου; Αν αυτός βρισκότανε πίσω από την συμμετοχή της Astrobank, τότε η υπόθεση αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι οι συμπτώσεις που συγκεντρώνονται πλέον είναι πολλές και απειλητικές για την ίδια την εικόνα της αγοράς. Αρχικά ο κ. Λιανός είχε αρνηθεί σε ερώτηση της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι ο κ. Λιανός ήταν ο μέτοχος πίσω από την Astrobank. 

Οι κυπριακές αρχές, όμως, διαβεβαίωσαν για το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να ζητάει εκ νέου εξηγήσεις. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι μετοχές της Astrobank, όπως και της Barklays, ψήφιζαν σταθερά υπέρ των θέσεων της Reggeborgh. Και οι μετοχές αυτές ήταν που πουλήθηκαν στους Βέλγους, οι οποίοι ελέγχονται σήμερα για συντονισμένη δράση με τους Ολλανδούς μεγιστάνες της Reggeborgh. 

Το ένα θέμα είναι αν ο κ. Λιανός αγόρασε μετοχές. Το άλλο θέμα είναι με τι χρήματα αγόρασε τις μετοχές, αν αποδειχτεί, τελικά, ότι τις αγόρασε. Αν διευκολύνθηκε οικονομικά γι αυτό τον σκοπό με κάποιο τρόπο και αν ναι από ποιόν!
 Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ψάχνει το θέμα, όπως θα έκανε οποιαδήποτε Επιτροπή σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο για μια ανάλογη υπόθεση. Επειδή η διαφάνεια είναι το Άλφα και το Ωμέγα στις αγορές και στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες και επειδή δεν ζούμε στην εποχή του πολέμου των μπαχαρικών.
---

Την πρώτη μέρα συνεδρίασης με την εισαγωγή νέων μετοχών της Attica Βank έγινε την Πέμπτη. Βγήκαν προς πώληση στο 0,229 (-30%) μιας και οι πωλητές είναι από τα αδιάθετα και αποκομίζουν ένα εύκολο 15% από την εγγραφή στο 0,20. Συνολικά το free float είναι περίπου 25 εκ κομμάτια. Παρασκευή, το ταμπλό ήταν κλειστό. Τι θα δούμε στη σημερινή συνεδρίαση; Τολμάμε να «ποντάρουμε» πως η προσφορά θα μειωθεί κάθετα, ενώ το πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν αγοραστές μιας και η τιμή θα πλησιάσει την τιμή της ΑΜΚ. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε το... μετά την απορρόφηση της προσφοράς μιας και αν τα χαρτιά μαζευτούν από λίγα χέρια το πιο πιθανό είναι να δούμε στον τίτλο σημαντικό volatility.

---

Περνώντας στα του real estate η Premia κάνει δυνατό «μπάσιμο» στην αγορά. Η εταιρεία έχει αλλάξει σελίδα, κάτι που οφείλεται στον Κωνσταντίνο Μαρκάζο. Έχει ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στα logistics, στα εμπορικά ακίνητα τύπου big-box και έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον τομέα των εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων. Η εταιρεία με το κλείσιμο του έτους πραγματοποίησε δεύτερη συναλλαγή. Πρόκειται για την υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση δύο αυτοτελών ακινήτων και του δικαιώματος μακροχρόνιας εκμετάλλευσης ενός τρίτου.

Στην ουσία; Πρόκειται για την είσοδο της Premia στις φοιτητικές εστίες σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, συνολικού εμβαδού 7.764 τ.μ. και αποτελούνται από 153 διαμερίσματα. Τα ακίνητα είναι στρατηγικά τοποθετημένα σε δρόμους… «διαμάντια». Το ένα στη Βαλαωρίτου 10 και το άλλο στο κέντρο της Πάτρας. Το τρίτο στην Κυψέλη.

Στόχος της εταιρείας; Να δημιουργήσει ένα portfolio … 1.000 διαμερισμάτων. Μέχρι το 2026. Όπως πληροφορείται η στήλη η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει με συνέπεια και αποφασιστικότητα σε ποιοτικά ακίνητα, με νέες συμφωνίες να έρχονται το 2022. Ο επενδυτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει για το 2022, κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ.

---

Παραμένοντας στην κτηματαγορά…θα «τρίβετε τα μάτια» σας με τις συμφωνίες που πρόκειται να ακολουθήσουν. Έτσι λένε όσοι παρακολουθούν και γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις στο project του Ελληνικού. Η Lamda Development ανακοίνωσε τη νέα της συμφωνία με την Eurobank, βάσει της οποίας η τράπεζα θα αγοράσει στο επιχειρηματικό κέντρο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης οικόπεδο περίπου 18 στρεμμάτων.

Σε αυτό, υπό την επίβλεψη και διαχείριση κατασκευής της Ελληνικό Α.Ε., θα δημιουργηθεί ουρανοξύστης γραφείων που θα φιλοξενήσει τα νέα γραφεία της τράπεζας. Τυχεροί όσοι εργάζονται στην Eurobank – η θέα από τον πύργο σίγουρα θα είναι breathtaking, όπως θα έλεγαν και οι Εγγλέζοι. Γενικά η θάλασσα λειτουργεί σαν πανίσχυρος μαγνήτης όχι μόνο για όσους αναζητούν να αγοράσουν διαμέρισμα στο Ελληνικό, αλλά και για εταιρείες που επιδιώκουν να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί. Δεν είναι τυχαίο ότι και η Πειραιώς έχει αγοράσει χώρους γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ. στην έκταση.

Κάτι μας λέει ότι το Ελληνικό αποκτά ένα business hub αντάξιο αυτών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη… «Φαινόμενο» η ζήτηση από τα…μπετά.

---

Οι ειδήσεις αν και είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο της χρονιάς δεν σταματούν και το σημαντικό είναι ότι αφορούν σε κλάδους που θα σταθούν στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Πρωταγωνιστές λοιπόν στα deal που έρχονται θα είναι ο τουρισμός, τα logistics, τα ακίνητα και η τεχνολογία.

Σε αυτό το κλίμα η ολοκλήρωση της αγοράς των δανείων του Κυπριώτη από την αμερικανική HIG, που αποκάλυψε πρώτο το Liberal Markets, αποτελεί μόνο την αρχή σε αυτό που θα επακολουθήσει.. και δεν αναφερόμαστε μόνο στον τουρισμό αλλά και στις στοχεύσεις της HIG που κινείται αθόρυβα αλλά μεθοδικά.

Το αμερικανικό Fund που διαχειρίζεται 46 δισ. δολάρια, έχει στρέψει εδώ και μια πενταετία το βλέμμα του στη χώρα μας και επιδιώκει ενεργό ρόλο στην ελληνική οικονομία και σε κλάδους αιχμής του επιχειρείν. Κτίζει θέσεις σε σημαντικές εταιρείες σταθερά, εστιάζοντας στον τουρισμό, τα logistics, την ανάπτυξη ακινήτων, την τεχνολογία, διατηρώντας παράλληλα τις κεραίες τεντωμένες για κάθε επενδυτική ευκαιρία.

Και δεν κυνηγάει τα εύκολα αλλά εστιάζει σε περιπτώσεις που ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος. Όμιλος Κυπριώτη και Χαλυβουργία Ελλάδος, είναι τα πλέον πρόσφατα, επενδύσεις που στο σύνολό τους και με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του Fund θα ξεπεράσουν αθροιστικά τα 500 εκατ. ευρώ.

---

Όμως πέρα από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το 2022 θα είναι πλούσιο σε ειδήσεις καθώς η ενασχόληση με τα logistics, αλλά και τον τουρισμό έχει αποκτήσει πλέον κρίσιμο μέγεθος για το Fund και αναμένονται και νέες κινήσεις που θα καταστήσουν ίσως τον βασικότερο παίκτη την HIG στα logistics, ενώ στον τουρισμό έχει ήδη αποκτήσει κρίσιμο μέγεθος…

---

Και μιας και ο λόγος για τα logistics η στήλη επανέρχεται σε κάτι που σας έχει επισημάνει εδώ και καιρό… ο κλάδος θα έχει πολλά να πει. Η πανδημία έφερε στο φως το πρόβλημα του μη επαρκούς αποθηκευτικού χώρου την ίδια στιγμή ο τομέας των παραγγελιών, του online shopping, και της διανομής εκτινάχθηκε στα ύψη και όλοι πλέον ψάχνονται.

Το ιερό δισκοπότηρο για τα logistics βρίσκεται στην περιοχή του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, και του Θριάσιου όπου μόνο εκεί κατασκευάζονται σήμερα περίπου 60.000 τ.μ. αποθήκες, με τις τιμές για την αγορά γης να έχουν εκτοξευθεί στα 110-120 ευρώ ανά τ.μ.

Αυτή η κινητικότητα δεν έχει αφήσει ασυγκίνητες τις ΑΕΕΑΠ, όπως την Briq (το 48% του χαρτοφυλακίου της), την Premia που έχει ήδη χτίσει πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο, την Trade Estates του Φουρλή αλλά και την Prodea που δρομολογεί τέτοιες επενδύσεις.

--

Η στήλη προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τον μαγικό κόσμο των αγορών. Σίγουρα, οι αναλυτές του Liberal Markets σας δίνουν πληροφορίες που δεν θα βρείτε αλλού. Αυτό όμως που επεσήμανε στη στήλη, ένας οικονομολόγος που εργάζεται σε επενδυτικό ταμείο, δεν είναι το ύψος της ανάπτυξης για το 2021 που κάνει εντύπωση. Η HSBC κάνει λόγο για ανάπτυξη διαρκείας. Το ίδιο και άλλες τράπεζες, επενδυτικοί οίκοι και οίκοι αξιολόγησης. Βλέπουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης σε βάθος τριετίας –τουλάχιστον-. Βέβαια, όλα αυτά έχουν δύο μεγάλα, …ΑΛΛΑ. Πρώτον, τον πληθωρισμό και τι μπορεί να φέρει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Δεύτερον, την πανδημία.