Τι γυρεύει ο Γουόρεν Μπάφετ στην Ελλάδα, οι «σκληρές» απόψεις του Mr. Jumbo, η Flexopack και η mega εξαγορά

Αμείωτο, αλλά και πολυδιάστατο παραμένει το ενδιαφέρον του γνωστού Αμερικάνου επενδυτή Warren Buffett για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων στην Ελλάδα.

Ήδη, μέσω της εταιρείας του Berkshire Hathaway Home Services, η οποία δραστηριοποιείται με τρία γραφεία στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι, τον Άγιο Δημήτριο και το Περιστέρι, «σκανάρει» όλους του τομείς του real estate, δηλαδή τα ακίνητα που προορίζονται για στέγαση, για επενδύσεις, τα τουριστικά ακίνητα και τα ακίνητα που προορίζονται για διακοπές. Παράλληλα δεν έχει παραλείψει και τα ακίνητα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τα οποία και αναμένεται να εξελιχθούν σε φιλέτα της αγοράς, ειδικά μετά την ολοκλήρωση του έργου στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η Berkshire Hathaway Home Services, της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Κυριάκος Ξύδης, προγραμματίζει επενδύσεις σε κατοικίες πολυτελείας, ανάπτυξη μέσω εξαγορών μικρότερων εταιρειών και ανάκαμψη της αγοράς real estate.

Η εταιρεία, αναμένει σημαντική αύξηση τόσο στη ζήτηση, όσο και στις τιμές των ακινήτων, ενώ παράλληλα, η αγορά πολυτελών ακινήτων, αλλά και ιδιοκτησιών που απευθύνονται ευρύτερα στη μεσαία τάξη, σε πολλές περιοχές της Αττικής όπως και σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς, έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Επιπροσθέτως, ένας σημαντικός τομέας που αναμένεται να έχει ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια είναι οι βιομηχανικοί και ιδίως οι αποθηκευτικοί χώροι, και ειδικότερα τα dark - stores των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στην κατακόρυφη, αυτή, αύξηση της ανάγκης για τέτοιου είδους ακίνητα  οδήγησε η ραγδαία ανάπτυξη του e-commerce και η εκτίναξη του συγκεκριμένου κλάδου, όχι μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και στο επόμενο διάστημα, καθώς είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει και να εξελιχθεί, όπως και οι αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι η Berkshire Hathaway HomeServices είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα franchise μεσιτικών γραφείων στον κόσμο, με περισσότερους από 50.000 επαγγελματίες μεσίτες, περίπου 1.500 γραφεία στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Ο κύκλος εργασιών της υπερβαίνει τα 138 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο πωλήσεων ακινήτων.

---

Κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι τα κέρδη της Jumbo στο εξάμηνο με το σημαντικό να είναι η διατήρηση των περιθωρίων, παρά τις δύσκολες συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν. Από την άλλη ανώτερη των εκτιμήσεων είναι η νέα διανομή που θα γίνει εντός του 2022 ύψους 0,3850 ευρώ με κάποιους αναλυτές να περίμεναν μόνο 0,23 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 17% περίπου ανερχόμενα στα 78,56 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός παρέμεινε αρνητικός κατά 435,45 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση, αν και η πορεία μέχρι στιγμής των πωλήσεων είναι ανώτερη της εκτίμησης που είχε κάνει, συνεχίζει να τη διατηρεί στο guidance (πωλήσεις αύξηση 2-5% και καθαρά κέρδη 174-195 εκατ. ευρώ) αν και σημειώνει πως μάλλον θα κινηθεί στο πάνω μέρος.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να λειτουργήσει και το πρώτο κατάστημα που θα φέρει το σήμα JUMBO και στο Ισραήλ. Εντός του 2023 ξεκινά η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία και δύο ακόμα υπερκαταστημάτων, ενώ στο τέλος του 2022 θα λειτουργήσει ένα ακόμα.

Επίσης συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2021 για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης σε 28 κτηριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και Κύπρο με ισχύ που θα ξεπεράσει τα 9,7MWp. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τρία έργα στην Κύπρο, με συνολική ισχύ 1,34MWp. Η συνολική παραγωγή των τριών συστημάτων αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.997,23 MWh και με τη χρήση τους να επιτευχθεί εξοικονόμηση στις εκπομπές του Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) της τάξεως των 1.427 τόνων ετησίως.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν έξι ακόμα έργα στην Ελλάδα, τα οποία θα έχουν συνολικά 1.450 kWp ισχύ, θα παράγουν 2.150 MWh/έτος και θα προσφέρουν εξοικονόμηση στις εκπομπές του Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) κατά 1.660 tn/έτος

---

Πάντως ο Απόστολος Βακάκης, παρά τα θετικά αποτελέσματα, είναι φειδωλός. Έχει κατηγορηθεί ότι βάζει πάνω απ’ όλα το ταμείο της Jumbo, μη στηρίζοντας γενναιόδωρα τους επενδυτές. Ο ίδιος παρομοιάζει την εταιρεία ως «μονοκινητήριο αεροσκάφος που πρέπει να πιλοτάρει» θέλοντας να δείξει το βάθος της κρίσης που βιώνουμε. Η φειδωλή του πολιτική πάντως, μάλλον έχει επιβραβευθεί από τις εξελίξεις, καθώς η Jumbo μπορεί να «πιλοταριστεί» μέσα στις δυσκολίες, χάρη στα κεφάλαια που έχει στα ταμεία της.

Ο Mr.Jumbo προβλέπει βαθιά κρίση, η οποία ακόμα δεν έχει φανεί στις αγορές σε όλο το μέγεθός της, ενώ συχνά βάλλει κατά εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες «έχουν δημιουργήσει καρτέλ και δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά».

Όπως θεωρεί ο ίδιος, η αύξηση των πωλήσεων που παρουσιάζει ως σήμερα ο όμιλος, δεν είναι ικανοποιητική καθώς επηρεάζεται αρνητικά από την παράλογη, όπως χαρακτήριζει, ακρίβεια στις μεταφορές, την γεωπολιτική αστάθεια, αλλά κυρίως τις «αλλοπρόσαλλες» τιμές της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες της Jumbo ο Απόστολος Βακάκης αποκλείει από τα ράφια των καταστημάτων τα προϊόντα στα οποία η σχέση τιμής προς ποιότητα αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η εταιρεία έχει απομακρυνθεί από τα κινέζικα προϊόντα, τα οποία έχουν αυξημένο μεταφορικό κόστος.

---

Θετική έκπληξη από τη Flexopack η οποία εμφάνισε πολύ ικανοποιητικά  αποτελέσματα στο εξάμηνο, δείχνοντας πως μάλλον οι επενδυτές το προηγούμενο διάστημα είχαν «τιμωρήσει» υπερβολικά τη μετοχή. Οι τζίρος πήγε στα 75 εκατ. ευρώ περίπου από 50 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 7,8 εκατ. ευρώ από 4,3 εκατ. ευρώ. Η μετοχή αν και με λίγο όγκο, αλλά συνολικά ήταν μία συνεδρίαση χθες περιορισμένων συναλλαγών, πήγε στο +10% και η αποτίμηση βελτιώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι μόνο τα κέρδη που κάνουν χαμηλή την αποτίμηση, είναι και τα ίδια κεφάλαια που ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ο καθαρός δανεισμός δεν υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ. Έχει κάποιες ανησυχίες η διοίκηση και λογικές, λόγω των όσων λαμβάνουν χώρα στο διεθνές περιβάλλον και έτσι δε δίνει κάποια εκτίμηση για την πορεία στο τρίτο τρίμηνο.

---

Ο Σεπτέμβριος τελικά αποδείχθηκε μήνας risk - off για τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως με την τελευταία έρευνα της BofA να δείχνει ότι οι επενδυτές αυξάνουν τα ποσοστά των μετρητών στα χαρτοφυλάκια στο υψηλότερο επίπεδο από το σοκ του Σεπτεμβρίου 2001, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη.

Το ποσοστό μετρητών έχει αυξηθεί στο 6,1% σύμφωνα με την έρευνα της BofA σε θεσμικούς επενδυτές. Ωστόσο, η UBS δεν συστήνει την τακτική της συσσώρευσης μετρητών στα χαρτοφυλάκια. Αντίθετα, προτείνει αύξηση έκθεσης σε μετοχές με επιλεκτικές μεθόδους.

«Η διάθεση risk-off στις αγορές έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτές στο να αναζητούν καταφύγιο σε μετρητά. Όμως, δεν συστήνουμε απόσυρση στον πάγκο. Ιδιαίτερα λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της πρόκλησης του να διακρίνει κανείς τον πάτο της αγοράς για να επιστρέψει. Προτιμήστε μετοχές στους τομείς της αγοράς που είναι πιο ανθεκτικοί στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και στον υψηλό πληθωρισμό. Εκμεταλλευτείτε τη μεταβλητότητα. Τα hedge funds μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για διασπορά των χαρτοφυλακίων, καθώς πετυχαίνουν καλές επιδόσεις σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές» αναφέρουν οι αναλυτές.

---

Η ανακοίνωση της εξαγοράς της Figma από την Adobe έκανε αίσθηση την προηγούμενη εβδομάδα. Μέσα στην γενική κακή διάθεση των χρηματιστηριακών αγορών, μία μεγάλη επιχείρηση όπως η Adobe (ADBE NASDAQ) αποφάσισε να διαθέσει σχεδόν είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει μία πολύ νέα επιχείρηση που αναμένεται να πετύχει κύκλο εργασιών 400 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, δίνοντας την ευκαιρία σε προγραμματιστές να συνεργαστούν διαδικτυακά, κυρίως πάνω σε προγράμματα που έχουν σχέση με σχέδιο (design). Παρά το γεγονός πως η Figma αναπτύσσεται πολύ δυναμικά και ο κύκλος εργασιών για το 2022 θα είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν του 2021, οι μέτοχοι της Adobe δεν ενθουσιάστηκαν και πολύ, οδηγώντας την μετοχή σε πτώση 20% τις δύο ημέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Αφήνοντας πίσω το επιχειρηματικό κομμάτι της υπόθεσης, δεν θα κρύψουμε πόσο ενδιαφέρουσα μας φάνηκε η προσωπική ιστορία του Dylan Fields, ενός εκ των δύο συνιδρυτών της επιχείρησης. Ο Fields, το μερίδιο του οποίου στην Figma αξίζει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δολάρια, έφτιαξε την εταιρεία το 2012 εγκαταλείποντας τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ για να γίνει μέλος του Thiel Fellowship, του φιλανθρωπικού – εκπαιδευτικού – επιχειρηματικού προγράμματος που έχει οργανώσει ο πολύ γνωστός και εξαιρετικά αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος Peter Thiel, γνωστός από την μεγάλη του επιτυχία με την Pay Pal, την σημαντική συμμετοχή του στην Palantir και τις πολιτικές του απόψεις, οι οποίες μοιάζουν αρκετά με αυτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Thiel χρηματοδοτεί τις εκστρατείες του Τραμπ και των «ακολούθων» του με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Το Thiel Fellowship δεν δίνει τόσα χρήματα στους «υποτρόφους» του. Δίνει 100.000 δολάρια σε νέους που σπουδάζουν, αρκεί να έχουν μία καλή ιδέα και να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για να ασχοληθούν με την επιχειρηματική ανάπτυξη αυτής της ιδέας. Πέρα από τα 100.000 δολάρια, η οργάνωση του Thiel βοηθά αυτούς τους τολμηρούς νέους (ή τολμηρές νέες) δίνοντάς τους πρόσβαση στο τεράστιο δίκτυο γνωριμιών που διαθέτει.

Αυτό το πρόγραμμα έχει κατηγορηθεί από πολλούς ως μία μεγάλη σπατάλη χρημάτων και ως ένα πολύ κακό «παράδειγμα» αφού προτρέπει νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το Πανεπιστήμιο. Είναι αλήθεια πως δεν έχουμε ακούσει πολλά άλλα παραδείγματα ανθρώπων που κατάφεραν να προχωρήσουν μακριά με την βοήθεια του Thiel Fellowship. Εκτός από τον Fields, και με την βοήθεια του Bloomberg, μάθαμε πως δύο από τους πιο γνωστούς είναι ο Vitalik Buterin, δημιουργός του Ethereum και ο Austin Russell ιδρυτής της εταιρείας Luminar που ασχολείται με τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης οχημάτων. Μπορεί λοιπόν το ποσοστό επιτυχίας να είναι σχετικά μικρό, αλλά όποιος πετυχαίνει «πιάνει την καλή». Κάτι σαν το jackpot των τυχερών παιχνιδιών. Για το τι κάνουν βέβαια όσοι εγκαταλείπουν το Πανεπιστήμιο αλλά δεν τα καταφέρνουν όπως οι τρεις που προαναφέραμε, είναι αλήθεια πως δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε πολλά.

---

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης παιχνιδιών σκοπεύουν να προωθήσουν την υιοθέτηση  blockchain και NFTs στα παιχνίδια που αναπτύσσουν. Η Epic Games , η εταιρεία πίσω από το Fortnit, είναι μεταξύ των μεγάλων του χώρου που έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στο blockchain gaming. Την περασμένη εβδομάδα το marketplace της Epic Games παρουσίασε ένα νέο δωρεάν παιχνίδι NFT που ονομάζεται Blankos Block Party που κυκλοφορεί από τη Mythical Games.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών στη βιομηχανία των ψηφιακών παιχνιδιών που παρακολούθησαν την έκθεσηTokyo Games Show 2022 εταιρείες όπως η Bandai, η Sega και η Square Enix δεν ξεκινούν μόνο την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων στα ψηφιακά παιχνίδια τους ,αλλά υπάρχει και ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το blockchain.

Η Bandai Namco έχει αναπτύξει αγαπημένους τίτλους όπως το Tekken και το Pac-Man, ο πιο διάσημος τίτλος της Sega θεωρείται το Sonic the Hedgehog, ενώ η Square Enix είναι ο προγραμματιστής του ευρέως δημοφιλούς franchise Final Fantasy.

Όλες οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν την ανάπτυξη νέων παιχνιδιών που βασίζονται αποκλειστικά στο blockchain. Καθώς πρόκειται για ένα εντελώς «νέο μοντέλο» gaming, χρειάζεται περισσότερο χρόνο ώστε αυτές οι μεγάλες εταιρείες να εξετάσουν ευρύτερες ενσωματώσεις blockchain & NFTs στις υφιστάμενες παραδοσιακές κυκλοφορίες παιχνιδιών που έχουν αναπτύξει. 

 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.