Black Box: Οι «μελλοθάνατοι» των κρυπτονομισμάτων, οι πλεονέκτες του Ταμείου Ανάκαμψης και ο δρόμος για το μέρισμα της Εθνικής

Χθες ήρθε στο σπίτι ένα νέο παιδί, 35άρης, τεχνικός μεγαλωμένος στα Λιόσια για να εγκαταστήσει νέο ηλιακό θερμοσίφωνα. Πως το έφερε η κουβέντα, από την απόδοση του ηλιακού πήγαμε στις αποδόσεις των κρυπτονομισμάτων. «Ξέρεις», μου λέει, «έχω φτάσει να βγάζω δύο-τρεις φορές περισσότερα λεφτά το μήνα παίζοντας crypto από όσα με πληρώνει η εταιρεία».

Ένιωσα λίγο περίεργα όταν μου είπε ότι έχει φτάσει να κερδίζει 3.000-4.000 μηνιάτικο από τις πλατφόρμες. Ρώτησα αφελώς «γιατί εμπιστεύεσαι τα χρήματα που κερδίζεις από τη δουλειά σου σε κάτι που δεν ξέρεις;». Η απάντηση με αποστόμωσε: «κερδίζω ρε φίλε, κερδίζω, από τη μέρα που πρωτοαγόρασα bitcoin και μετά κι άλλα κρυπτονομίσματα. Γιατί να σταματήσω; Θέλω να πάω Θρακομακεδόνες, Κηφισιά κάπου να μείνω σε καλύτερη περιοχή κι έχω μαζέψει αρκετά για να το κάνω». Με αποστόμωσε.

Κι όταν του είπα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι καινούριο φρούτο στις αγορές και δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει με αυτά επειδή ούτε μετοχές είναι που αντικατοπτρίζουν μια κάποια μετρήσιμη αξία, ούτε πολύτιμα μέταλλα, ούτε κάτι που μπορούμε να καταλάβουμε τι τελικά αντιπροσωπεύουν ως αξίες, με τάπωσε: «Δηλαδή εσύ που ξέρεις από μετοχές βγάζεις πιο πολλά από μένα; Γιατί τα αφορίζεις;»

---

Ωραίος ο τύπος από τα Λιόσια. Μου θύμισε τα νιάτα μας στη Σοφοκλέους του 1996-1999 τότε που πιστεύαμε πως οι μετοχές θα μας κάνουν ζάπλουτους. Κάποιοι το κατάφεραν. Αλλά ήταν η συντριπτική μειοψηφία. Κυρίως εκείνοι που κάτι καταλάβαιναν από Χρηματιστήριο και κάποιοι τυχεροί ή προνοητικοί που πούλησαν στην κατάλληλη στιγμή.

Εδώ στο Liberal και στο Liberal Markets ίσως έχουμε μεγαλώσει. Αλλά αυτό σημαίνει πως έχουμε  ζήσει τις καλύτερες και τις χειρότερες ημέρες των αγορών. Τα κρυπτονομίσματα είναι ένα φαινόμενο της εποχής του blockchain που δεν μπορούμε να το απορρίψουμε. Αλλά δεν μπορούμε και να το θεοποιήσουμε.

Η στήλη έχει πλήρη αντίληψη πως από τις αγορές των κρυπτονομισμάτων έχουν βγει και θα βγουν πολλά λεφτά. Αλλά επειδή έχει ξαναζήσει ανόδους, φούσκες και κραχ, μπορεί να προβλέψει με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι τα κρυπτονομίσματα, τα κάθε λογής altcoins και τα memecoins που σήμερα δίνουν απλόχερα την αίσθηση του εύκολου πλουτισμού, μπορεί να γίνουν αιτία ώστε να χαθούν πάρα πολλά λεφτά επειδή πια το πλήθος που ασχολείται με αυτά χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα εκτός από το να πατάει το κουμπάκι του buy στην πλατφόρμα του κινητού, είναι αναρίθμητο σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότεροι από το μεγάλο αυτό πλήθος, που εκτείνεται από την Ελλάδα μέχρι την Αφρική και από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, θα μπορούσαν να είναι οι «μελλοθάνατοι» των κρυπτονομισμάτων.

---

Η «μεγάλη μας φίλη», η Εθνική Τράπεζα προχωρά σε μια «λογιστική τακτοποίηση» που θα μπορούσε να σημαίνει πολλά περισσότερα από αυτό που δείχνει. Μειώνει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 1,8 δισ. ευρώ προκειμένου να διαγράψει ισόποσες συσσωρευμένες ζημιές με μείωση της ονομαστικής αξίας αλλά χωρίς αλλαγή στον αριθμό των μετοχών. Αν καταλαβαίνουμε καλά πρόκειται για μια ενέργεια που από τη μια της πιθανόν να χάνει το πλεονέκτημα της χαμηλής ή μηδενικής φορολογίας από τη στιγμή που δεν θα παρουσιάζει πια αποθεματικό ζημιών, από την άλλη όμως πιθανόν ανοίγει το δρόμο για διανομή μερίσματος στους μετόχους το 2022. Αν το μέρισμα αποτελεί δέλεαρ για οποιαδήποτε άλλη μελλοντική κίνηση αφοτου μεσολαβήσει και η διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 20% από το ΤΧΣ, μένει να αποδειχθεί. Ο CEO της Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς πάντως ξέρει καλύτερα από όλους, έχει σχέδιο σε εξέλιξη και δεν είναι καθόλου συμπτωματικό ότι μεγάλα funds έχουν χτυπήσει την πόρτα του για να συζητήσουν την επόμενη ημέρα της Εθνικής.

---

Πλησιάζουμε στην πηγή να πιούμε νερό και κάποιοι θέλουν να σπάσουν τη στάμνα. Ακούμε μεγάλη γκρίνια από διάφορους επιχειρηματικούς αλλά και πολιτικούς παράγοντες που «ανακαλύπτουν» εσχάτως ότι η άντληση κεφαλαίων από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης απαιτεί, λέει τεράστια ... γραφειοκρατία. Και να τα δημοσιεύματα, και να οι επιστολές και να οι διαμαρτυρίες. Προφανώς οι φίλοι επιχειρηματίες εννοούν ότι δεν είναι σε θέση να υποβάλλουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να είναι αντάξιο των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τους όρους αξιοποίησης των ευρωπαϊκών δανείων και κονδυλίων, ή να πάρουν το πράσινο φως από μια τράπεζα μέσω της οποίας θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση. Η στήλη καταλαβαίνει τις δυσκολίες, αλλά δεν κατανοεί το λόγο που σε μια τόσο κρίσιμη καμπή για τη χώρα, πολλοί θα ήθελαν τα πράγματα να λειτουργούν όπως στο παρελθόν, όταν αρκούσε ένα τηλέφωνο στο γραφείο του υπουργού ή τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού για να γεμίσουν δανεικά κι αγύριστα ευρώ τα ταμεία κάποιων επιχειρήσεων και μετά μη μας είδατε.

Δεν γίνονται έτσι οι δουλειές πια κύριοι. Να είμαστε και λογικοί. Μην είμαστε και πλεονέκτες...

---

Φλερτάρει» ο Τσίπρας τη Ζωή Κωνσταντοπούλου; Αυτό το νέο σύνθημα που λανσάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από 22 μήνες πανδημίας πιο πολύ μοιάζει με... φλερτ προς την πρώην πρόεδρο της Βουλής και λιγότερο με καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού. Πολύ δε περισσότερο όταν βγάζει και βίντεο που πετάει μέσα και λίγο Άδωνι Γεωργιάδη.

«Να νικήσει η ζωή» ήταν το μήνυμα για το Πολυτεχνείο. Τατουάζ με το όνομα Ζωή στο μπράτσο στο βίντεο υπέρ του εμβολιασμού, δεν θέλει και πολύ να επαναστατήσει η φαντασία μας και να υποθέσει πως ο Τσιπρας αλλάζει «Πλεύση» και φλερτάρει, πολιτικά, με την πάλαι ποτέ σύντροφο στους αγώνες του, τη Ζωή Κωνσταντόπουλου.

Αδύνατον, θα έλεγε κανείς με όλα αυτά που έχει πει η τέως πρόεδρος της Βουλής για τον Αλέξη. Από την πλευρά της ίσως, από την πλευρά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όμως όχι και τόσο... Εδώ θέλει προοδευτική κυβέρνηση με τον... Γιάνη, στη Ζωή θα κάνει πίσω;

---

Τα στοιχήματα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και στις μετοχές των τραπεζών είναι συντριπτικά υπέρ της αναβάθμισης σήμερα από τη Moodys. Υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις πως ο αμερικάνικος οίκος θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Αλλά είπαμε, όπου ακούμε πολλά κεράσια, ας κρατάμε μικρό καλάθι. Θα έρθει η μεγάλη ώρα όταν...έρθει η ώρα.

---

Δεν είναι μόνο η ισχυρή ρευστότητα και τα δυνατά οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Cenergy. Είναι εντυπωσιακές οι προοπτικές και το ανεκτέλεστο παραγγελιών που καταγράφει. Στο εννεάμηνο οι ανεκτέλεστες παραγγελίες ξεπέρασαν τα 800 εκατ.ευρώ! Οι προοπτικές είναι ιδιαιτέρως θετικές, καθώς τα προϊόντα της εταιρείας ανταποκρίνονται στα «mega trends» της παγκόσμιας αγοράς. Η πράσινη μετάβαση έχει ως βάση της τα προϊόντα της Cenergy. Οι αναθεσεις που έχει πάρει η εταιρεία δίνουν επίσης θετικό τόνο στις προοπτικές της.  

Τα πιο πρόσφατα έργα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου στην Ελλάδα, ενός αγωγού HFW στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα για λογαριασμό της Aker BP και του πρώτου υποθαλάσσιου έργου με τη Vattenfall στη Δανία. Οι εξελίξεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ευνοούν επίσης την Cenergy. Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς της Παραγράφου 232 συνεπάγεται ότι τα προϊόντα της είναι και πάλι ανταγωνιστικά στην αγορά των ΗΠΑ όπου και θα κρίνονται αποκλειστικά από την υψηλή ποιότητά τους και την έμφαση στην εξυπηρέτηση που παραδοσιακά προσφέρουμε στους πελάτες μας στις ΗΠΑ.

Ο κλάδος των καλωδίων συνεχίζει να εκτελεί τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για έργα, διατηρώντας ισχυρή δυναμική και εκμεταλλευόμενος την ικανότητά του να επεκτείνεται σε νέες αγορές. Ταυτόχρονα, η εταιρεία συνεχίζει  να διευρυρύνει πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες εκτός των συνόρων ώστε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της στα υποβρύχια καλώδια. Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα κατέστη κερδοφόρος κατά το γ’ τρίμηνο και αναμένεται να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από την αύξηση των παραγγελιών κατά τους τελευταίους μήνες του έτους. 

---

Όσοι παρακολουθούν τα των αερομεταφορών θα συμφωνήσουν ότι σπάνια έχει επιβληθεί πρόστιμο σε αεροπορική εταιρεία για ζήτημα που σχετίζεται με τις περίφημες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Κι όμως, συνέβη, γεγονός που φανερώνει ότι η κλιματική αλλαγή τείνει να αποκτήσει και στην Ελλάδα τη δέουσα σημασία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, λοιπόν, επέβαλε στην Olympus Airways, μια αεροπορική που εκτελεί πτήσεις charter, μέσω των αεροσκαφών της A321-231, πρόστιμο 20 χιλ. ευρώ. Ο λόγος ; Η εταιρεία δεν προσκόμισε, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, την επαληθευμένη έκθεση του 2020 για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των αεροσκαφών της. Πάντως, η εταιρεία έχει περίπου δύο μήνες για να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης του υπουργείου.

---

Από τον Ιούνιο και μετά αναμένονται αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην εμπορική-επιχειρηματική ισορροπία της χώρας. Πρόσφατα συστάθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με σκοπό την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των logistics, έχοντας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 για να ολοκληρώσει το έργο της

---

«Μάχη» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων με έπαθλο τα 6 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Μιχάλης Τσαμάζ, Nάσος Ζαρκαλής και Χάρης Μπρουμίδης έχουν πάρει θέσει στη σκακιέρα, με στόχο τους να χρηματοδοτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα μέσω των ευρωπαϊκών δανείων και κεφαλαίων.

Από το 5G στους αυτοκινητοδρόμους, έως την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και τις οπτικές ίνες τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξουν τη χώρα και να την φέρουν στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων.

Προβάδισμα για να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ο ΟΤΕ. Με επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου αυξάνει σταθερά τα δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH). Έως τέλος του έτους θα έχουν οπτική ίνα πάνω από 560 χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ το 5G σε όλους τους αυτοκινητόδρομους αποτελεί στόχο της εταιρείας που αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.

Στην ουσία ο Μιχάλης Τσαμάζ έχει μετατρέψει τον όμιλο σε τεχνολογικό πάροχο και η εταιρεία αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Από τη μεριά της και η United επιθυμεί να πάρει και εκείνη μερίδιο από την πίτα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, η στρατηγική που θα ακολουθηθεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν παρασχεθούν οι εγκρίσεις για τη συναλλαγή και ενοποιηθούν Nova –Wind. Τέλος η Vodafone, με το Vodafone Business φιλοδοξεί να κερδίσει μερίδιο από τα έργα που θα τρέξουν στη χώρα με «όχημα» το Ταμείο Ανάκαμψης. Εν ολίγοις; Όλοι εναντίον όλων…

Και μιας και πιάσαμε τα των τηλεπικοινωνιών η United αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσει η ενοποίηση με τη Wind. Παράλληλα, μαθαίνουμε πως πριν τα Χριστούγεννα θα βρεθεί στην Ελλάδα ο επικεφαλής της Deutsche Telekom. Hμερομηνία δεν έχει κλειδώσει. Στο τραπέζι των συναντήσεων που θα έχει με κυβερνητικούς θα πέσουν οπτικές ίνες, 5G και Ταμείο Ανάκαμψης. Κάθε χρόνο την ίδια περίοδο ο Hottges παίρνει βαλίτσα, αεροπλάνο και «πατάει» πόδι στην Αττική.

--

Πληροφοριοδότης και φανατικός αναγνώστης της στήλης μετέφερε την πληροφορία πως οι Κουτσολιούτσοι «ψάχνονται» για να ακυρώσουν τις διαδικασίες για το Μινιόν. Το αν θα το καταφέρουν ή αν θα βρουν κάποιον άλλον για να βγει μπροστά δεν το γνωρίζουμε. Αν πατήσουν κάπου, πάντως, θα είναι στις διαρροές για όσους φαίνεται να συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Στόχος των κινήσεων, εν γένει, των Κουτσολιούτσων είναι να στερήσουν τη ρευστότητα στην εταιρεία, ώστε να…σκάσει. Όλες οι κινήσεις τους αποσκοπούν στην καθυστέρηση των διαδικασιών.

---

Η Folli Follie πάντως κρατά επτασφράγιστο μυστικό τους συμμετέχοντες και το ύψος του τιμήματος. Οι προσφορές έχουν κατατεθεί. Οι μνηστήρες για το ιστορικό ακίνητο είναι πέντε. Το δεκαόροφο κτήριο 20.000 τ.μ. θα αλλάξει χέρια. Η εταιρεία θα δει στα ταμεία της να εισρέουν σημαντικά κεφάλαια. Η ρευστότητα που τόσο αναζητούσε θα …έρθει. Τι μεσολαβεί; Από την επόμενη βδομάδα η παρουσίαση των προσφορών στο διοικητικό συμβούλιο και τους ομολογιούχους προκειμένου να υπάρξει έγκριση της συναλλαγής.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.