Black Box 5/4/2019

Black Box 5/4/2019

- H MIG προσπαθεί να πουλήσει τον κλάδο της ακτοπλοΐας. θα λέγαμε ότι η δουλειά ήταν σχεδόν κλεισμένη. Μόνο που η ζωή είναι γεμάτη από σχεδόν κλεισμένες δουλειές και χαμένες ευκαιρίες. Τι έφταιξε και δεν περάσαμε την λεπτή κόκκινη γραμμή του σχεδόν; 

- Πολλές φορές τα πράγματα είναι πιο απλά απ'' ότι δείχνουν και αρκετά μακριά από θεωρίες συνωμοσίας. Λίγες μέρες, εβδομάδες ή μήνες πριν τις εκλογές, οι ξένοι επενδυτές θέλουν να ξέρουν από ποια αφετηρία ξεκινάει η χώρα. Από ποιο ακριβώς σημείο θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση. 

- Οι πληροφορίες της αγοράς πάντως λένε ότι η διοίκηση της MIG είναι ιδιαίτερα θετική στην προοπτική της πώλησης. Αρκεί να βοηθήσει λίγο και το κλίμα! 

- H παραδοχή είναι κοινή σε όλες σχεδόν τις χρηματιστηριακές εταιρείες: Η αγορά είναι καλή. Υπάρχει αγοραστική διάθεση από τους ξένους όπως υπάρχουν και πωλήσεις, αλλά είναι πολύ θετικό ότι η αγορά παρά τις διακυμάνσεις, συσσωρεύει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα και διατηρείται πάνω από τις 740 μονάδες. 

- Το διαπίστωσε η Αlpha στο Λονδίνο, όπως και η Πειραιώς στη Νέα Υόρκη, όπως και όλοι όσοι συμμετείχαν στο τέλος Μαρτίου στο συνέδριο της Μorgan Stanley στο Λονδίνο. Ο καταλύτης γα το ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι εθνικές εκλογές. Tα ξένα funds παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις και η ανακοίνωση τους, όποτε κι αν γίνει, θα αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

- Δεδομένου ότι στο Χ.Α. έχουν απομείνει -δια της βίας 20 μετοχές- που μπορεί να ανταποκριθούν στα επενδυτικά standard των long funds και κατά συνέπεια να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους, μπορεί κάποιος εύκολα να φανταστεί τι σημαίνει αν εκδηλωθεί μια εισροή κεφαλαίων, π.χ. της τάξης των 500 εκατ. στο ΧΑ.

- Αmera και Mubadala ελέγχουν πλήρως το deal της εξαγοράς των Νηρέα και Σελόντα, όπως διαβεβαιώνουν πηγές κοντά στις δυο εταιρείες. Για λογαριασμό των δύο funds ενεργεί η ΕΥ που τρέχει τον διαγωνισμό για την πώληση τμημάτων των δυο μονάδων σύμφωνα με την απόφαση περί ανταγωνισμού.

- Ήδη στις προς πώληση δραστηριότητες γίνονται επισκέψεις υποψήφιων επενδυτών, διενεργούνται due diligence και είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους. Σε αυτήν ακριβώς τη διαδικασία αποδίδονται από τα funds οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι υπάρχουν προβλήματα. Τα funds πάντως καθησυχάζουν και ελέγχουν πλήρως τη διαδικασία πώλησης που είναι σε εξέλιξη χωρίς καταληκτική ημερομηνία.

- Υπολογίζουν ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και η εξαγορά Νηρέα και Σελόντα θα κλείσει και τυπικά τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου. Αmera και Mubadala είναι σε αναζήτηση και του νέου CEO που θα αναλάβει να τρέξει την εταιρία μετά την τριπλή συγχώνευση.

- Καθήκοντα προέδρου στην Grant Thorton ανέλαβε ο Νίκος Καραμούζης. Ένας νέος κύκλος ξεκινά για τον έμπειρο και ικανό τραπεζίτη μετά από θητεία τριάντα ετών σε κορυφαίες θέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

- Σήμερα το Εurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επιστροφή των 970 εκατ. απ τα κέρδη των ομολόγων. Η κυβέρνηση κινείται σύμφωνα με το πρόγραμμα της, με τη σκυτάλη να περνά την επόμενη εβδομάδα στις επαφές Ευ. Τσακαλώτου με το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων. Στο μεταξύ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν, με το spread του δεκαετούς να φθάνει  χθες στο 3,61%.

- Εμπρός τις μηχανές βάζει η Εurobank με τη σημερινή σύγκλιση της έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα εγκρίνει τη συγχώνευση της τράπεζας με την «Grivalia Properties» με απορρόφηση της δεύτερης.

- Μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η ΠΑΝΓΑΙΑ.